Contact ARISS în Franța, care va putea fi recepționat în toată Europa

Sub auspiciile programului ARISS, vineri, 14 august 2015 la 19:42 UTC este programat un QSO cu Stația Spațială Internațională. Contactul radio va fi realizat în timpul Festivalului de Astronomie Fleurance de elevi ai colegiului Hubert Reeves din Fleurance, Franța.

Programul include o legătură radio realizată de RS0ISS și IK1SLD și va putea fi recepționat pe 145.800MHz FM.

Fleurance este un mică localitate situată în sud-vestul Franței, în apropierea orașului Toulouse. Principalele atracții ale acestui orășel sunt deliciile gastronomice tipic franțuzești, în mod deosebit preparatele din rață și pepene galben. Cât privește băuturile, regiunea Gers — din care face parte Fleurance — este renumită pentru Armagnac (un fel de coniac produs din vin alb), Floc de Gascogne (combinație de Armagnac și must) și Pousse-Rapiére (din Armagnac și un soi de șampanie).

Festivalul Francez al Astronomiei a fost organizat anual în Fleurance, cu începere din 1991, în fiecare lună august. 10.000 de turiști vor fi prezenți anul acesta la acest eveniment estival, cel mai mare festival european având ca temă astronomia și științele spațiului cosmic. Nu mai puțin de 50 de oameni de știință de talie mondială, astronauți și public vor participa, timp de o săptămână, la diverse conferințe și prelegeri pe temele amintite.

Din 2006, Astro-jeunes, un festival pentru copii, este organizat pe durata aceleiași săptămâni în care, zilnic, nu mai puțin de 200 de copii sunt inițiați în tainele cosmosului și în noțiuni de istorie a cuceririi spațiului cosmic. 12 dintre participanții la festivalul Astro-jeunes și liceenii colegiului „Hubert Reeves” (sponsorul festivalului Astro-jeunes) au pregătit QSO-ul cu stația spațială împreună cu profesorii de fizică și limbă engleză.

Elevii vor putea pune întrebări de genul: Cum te simți astăzi ? Pe ce fus orar ești acum și ce fus orar folosești în general ? Cum îți speli rufele ? În spațiu îți cresc unghiile și părul ? și alte întrebări de … interes deosebit.

Reamintim că ARISS este un parteneriat educațional internațional, implicând participarea voluntară și coordonare din partea AMSAT și IARU împreună cu ISS și agențiile partenere: NASAAgenția Spațială din RusiaESACNESJAXA și CSA.

ARISS oferă elevilor oportunitatea de a experimenta fiorul radioamatorismului discutând direct cu membrii echipajului stației spațiale internaționale. Profesori, părinți și membrii comunităților pot experimenta nemijlocit modul în care radioamatorismul și echipajul SSI stimulează interesul tinerilor față de științe, tehnologie și învățare.

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *