Radioamatorism în lume, #194

IARU, QSO prin sateliți și banda de 10 metri

de Rod Stafford W6ROD Secretary International Amateur Radio Union (IARU)

Referitor la coordonarea comunicațiilor prin sateliții de radioamatori, IARU, uniunea internațională a radioamatorilor sau „vocea radioamatorilor de pretutindeni”, și-a reafirmat angajamentul de a gestiona doar frecvențele care respectă planul de alocare IARU.

Banda de 2 metri este una dintre cele mai populare și populate benzi din întregul spectru de radiofrecvență alocat radioamatorilor și serviciilor de comunicare prin sateliții de radioamatori. Recent, companiile producătoare de sateliți au solicitat sprijin pentru coordonarea frecvențelor din afara spectrului rezervat benzilor IARU (145.800 – 146.000 MHz) deoarece nu sunt suficiente canale de comunicare care să satisfacă cererea.

Consultantul IARU pe teme de comunicare prin sateliți, Hans von de Groenendaal, ZS6AKV, împreună cu grupul său de experți gestionează frecvențele din benzile IARU alocate sateliților pentru radioamatori. Frecvențele trebuie să respecte limitele segmentelor comune tuturor celor trei Regiuni IARU. În lipsa acestei coordonări regionale, sateliții pot provoca interferențe comunicațiilor terestre dintre radioamatorii altei regiuni IARU. Teoretic, sateliții pot fi programați să opereze doar deasupra țării de origine, dar particularitățile zborului orbital fac dificilă limitarea operării, astfel că, pe anumite porțiuni ale unei orbite, emisia unui satelit poate acoperi și regiuni restricționate. În consecință, IARU a decis că nu va coordona frecvențele sateliților care vor opera în afara benzilor alocate radioamatorilor, benzi recunoscute internațional.

Implicarea IARU în gestiunea frecvențelor are la bază nevoia de utilizare eficientă a spectrului de radiofrecvență precum și evitarea interferențele provocate altor sateliți sau stații terestre.

IARU solicită ca operatorii de sateliți să coopereze atunci când utilizează frecvențe identice sau să utilizeze alte porțiuni ale spectrului alocat serviciilor de sateliți pentru radioamatori. Când este lansat un grup masiv de sateliți care împart aceeași bandă, probabilitatea de a opera pe aceeași frecvență este mare din cauza drift-ului de frecvență care se instalează rapid după plasarea pe orbită. O posibilă soluție este implementarea unui sistem de monitorizare care să verifice trasponderele înainte de a fi pornite.

O altă soluție include banda de 10 metri. Această bandă, odinioară extrem de populară printre constructorii de sateliți, nu mai este foarte utilizată în prezent. Segmentul cuprins între 29,30 și 29,51 MHz a fost utilizat pentru downlink mai mult de 40 ani, începând cu satelitul OSCAR 5, în 1970 și AMSAT-OSCAR 6 (primul satelit AMSAT) în 1972. Segmentul a fost extrem de popular în anii ’70 și ’80. În prezent, doar doi sateliți de pe orbită mai utilizează un downlink activ pe 29 MHz: AMSAT-OSCAR 7, lansat în 1974 și RS-15, pe 29,3525 MHz. Deși, în prezent, un downlink pe 29 MHz nu mai este practic din cauza dimensiunii mari a antenelor raportate la volumul redus al sateliților moderni, banda de 10 metri poate fi utilizată extrem de eficient pentru un uplink care folosește antene de dimensiuni reduse, deoarece plusul de putere de emisie este ușor de obținut la nivelul stațiilor terestre. Astfel, grupul de experți IARU este de părere că banda de 10 metri poate deveni o alternativă de uplink atrăgătoare față de banda de 2 metri. Doi sateliți aparținând Academiei Navale din Statele Unite, PSAT și BRICsat, lansați pe 20 mai 2015 conțin deja transpondere cu uplink pe 28,120 MHz.

Pe lângă sateliții pentru radioamatori, grupurile de experți IARU coordonează și frecvențele sateliților construiți în universități și alte asociații cu rol educațional, în efortul de a utiliza eficient spectrul de radiofrecvență și a evita interferențele cu stațiile operate de radioamatori. IARU și-a exprimat angajamentul de a lucra cu aceste grupuri și cu ITU pentru a identifica alte porțiuni din spectrul radio care pot fi utilizate de acești sateliți.

Mai multe informații în link-urile furnizate pe site-ul YO5KUC: IARU Satellite Frequency Coordination pages http://www.amsat.org.uk/iaru

Declinul populației de radioamatori din Coreea

Asociația radioamatorilor din Coreea (KARL) a remis un raport conferinței regiunii 3 IARU care va avea loc între 12 și 16 octombrie 2015.

În raport se afirmă că numărul de stații care operează în regim de amator a scăzut cu 22% față de 2009, de la 46.000 la 35.944.

Interesant este că, în iulie 2013, pentru promovarea acestui hobby, în Coreea s-a introdus o nouă clasă de operare, clasa a 4-a. Pentru obținerea autorizației candidatul trebuie doar să acumuleze opt ore de cursuri cu noțiuni de radioamatorism pentru începători. Deținătorilor acestei autorizații le este permis să emită cu o putere maximă de 10 W doar în benzile de 2 metri și 70 centimetri. În cei doi ani de la introducerea acestei noi clase, 5669 de pasionați și-au obținut autorizația de radioamator.

Tot în raport se precizează cum a impulsionat activitatea de radioamatorism plasarea unui repetor în banda de 2 metri pe unul dintre cei mai înalți munți din Coreea, la o altitudine de… 600 metri. Datorită înălțimii „fără precedent” la care a fost amplasat acest repetor, acoperirea în banda de 2 metri a atins întreaga suprafață a peninsulei coreene, realizând-se chiar contacte DX cu insula Jeju, aflată la 500km depărtare de Seul. Un DX club în 2 metri a luat ființă ca urmare a acestui eveniment.

Din aceeași sursă se pot afla informații interesante despre calendarul principalelor concursuri de radioamatorism din Coreea, date demografice, statistici de utilizare a benzilor de radioamatori și alte informații tehnice. Raportul este deosebit de interesant poate fi citit la link-ul furnizat pe site-ul YO5KUC: http://www.iaru-r3.org/16r3c/docs/027%20Report%20from%20KARL.doc

Documentele conferinței Regiunii a 3-a IARU: http://iaru-r3.org/16th-triennial-conference-of-the-iaru-r3-documents/

UK NanoSat Weekend

V-ar plăcea să vă construiți propriul satelit ? Ce părere ați avea dacă ați putea face asta pe durata unui singur weekend, având apoi și posibilitatea de a vă testa satelitul în zbor ?

Compania britanică Satellite Applications Catapult produce și comercializează kit-uri de construit sateliți în regim de hobby. Puteți petrece un întreg weekend montând, programând și testând în zbor stratosferic propriul satelit, cu ajutorul unui balon meteorologic. Evenimentul va avea loc în weekend-ul 26-27 septembrie, la sediul firmei.

Kit-urile sunt de complexitate scăzută și se bazează pe concepția sateliților NanoSat. Includ câțiva senzori de temperatură, lumină sau de orientare (respectiv senzor giroscopic și GPS), precum și o cameră video nepretențioasă. Aveți astfel șansa de a vă familiariza cu tehnicile de programare ale codului-sursă necesar operării acestor dispozitive, ceea ce vă oferă posibilitatea inițierii în sistemele moderne de microprocesare.

În doar două zile veți învăța principiile de funcționare ale unui satelit, pornind de la sistemele de avionică elementare, până la noțiunile de operare ale unui dispozitiv orbital.

Este de preferat ca participanții să aibă cunoștințe minimale de programare în limbajul C, ideal pe platforma Arduino. Totuși, dacă nu posedă aceste cunoștințe, participanții nu vor întâmpina dificultăți în utilizarea platfomelor Arduino, Raspberry sau a altor dispozitive asemănătoare.

Înscrierile la eveniment se pot face doar în echipe de câte patru membri. În cazul în care nu aveți o echipă, veți fi alocat uneia în prima zi a evenimentului.

Mai multe informații în link-urile furnizate pe site-ul YO5KUC: https://sa.catapult.org.uk/nanosat-weekend sau https://sa.catapult.org.uk/-/nanosat-weekend

Campionatul European de Radiogoniometrie IARU

Cea de a 20-a ediție a Campionatului European de Radiogoniometrie organizat de Regiunea 1 IARU, se desfășoară în acest weekend în Republica Cehia. Miroslav Nenutil, senator din Republica Cehia a ținut să sublinieze: „Îmi face o deosebită plăcere să vă urez un călduros binevenit în Mariánské Lázně cu ocazia Campionatului European de Radiogoniometrie. Natura neprihănită a Boemiei de Vest este locația ideală pentru activitățile în aer liber, radiogoniometria fiind una dintre ele. Doresc să urez tuturor concurenților propagare bună, să fie iuți de picior și să ia deciziile corecte. Sper ca nu numai concurenții, dar și ceilalți participanți la eveniment să rămână cu nostalgia unei experiențe de neuitat.”

Organozatorii au ținut să precizeze că echipamentele de comunicare sunt interzise în zonele dedicate competiției, făcând referire la telefoanele mobile, ceasuri inteligente, căști wireless sau aparate de filmare și fotografiere cu suport WiFi.

Mariánské Lázně este un oraș-stațiune balneară cu 14.300 locuitori, situat în regiunea Karlovy Vary din vestul Cehiei. Orașul se află la altitudinea de 630 m deasupra nivelului mării, între granița cu Bavaria și Kaiserwald. Așteptăm cu interes o competiție similară organizată într-una din cele 33 de stațiuni balneare din România. În același context reamintim că originea Băilor Herculane se întinde pe o durată de aproape două milenii, bazele stațiunii fiind puse de Împăratul Traian în anul 102 d. Chr.

Mai multe informații în link-urile furnizate pe site-ul YO5KUC: ARDF 2015; ARDF Championships bulletin.

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.