E radioamatorismul doar un hobby ?

Sub acest titlu, societatea radioamatorilor din Africa de Sud a publicat un material din care am extras următoarele pasaje:

„…Mulți radioamatori consideră că radioamatorismul este doar un hobby, nimic altceva, scopul său principal fiind să realizezi cât mai multe contacte DX în HF sau să colecționezi QSL-uri. Dacă ar fi așa, de ce ar mai fi necesar să dai examen ca să practici un hobby ?

În realitate radioamatorismul este mai mult decât un hobby, oferind societății civile servicii publice, de exemplu sprijinira comunicațiilor pe timpul dezastrelor sau în condiții de urgențe variate, sau asigurarea comunicațiilor în timpul anumitor evenimente sportive.

Un argument în favoarea utilității publice a radioamatorismului vine chiar de la IARU, organizația care coordonează activitățile radioamatorilor și joacă rolul de intermediar între radioamatori și Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU). Pe lângă acestea, IARU se implică activ în dezvoltarea practicii radioamatorismului și este finanțată de asociațiile de radioamatori de pe întreg mapamondul.

Este dovedit că radioamatorismul acoperă o gamă foarte largă de activități diferite, iar fiecare dintre radioamatori poate fi atras de diverse îndeletniciri atractive, printre care experimentarea, cercetarea sau pionieratul în domeniul științelor radio și al tehnologiei telecomunicațiilor, care se pot întinde până în domeniul microundelor. Din acest motiv, în documentele oficiale ale uniunii internaționale a telecomunicațiilor (ITU), radioamatorismul este definit ca serviciu, nu ca hobby (așa cum este menționat traficul CB, de exemplu). Dacă ne gândim un moment la acest lucru: vi se pare logic ca ITU să fi alocat atât de multe benzi din valorosul spectru radio doar unor hobby-iști ?…”

The South African Radio League

Un alt material foarte interesant, cu titlul „Amateur Radio Is A Voice Through The Chaos” — Radioamatorismul este o voce care străbate haosul, poate fi citit pe blogul lui Chris Warren.

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *