AAUSat-5 și GomX-3

Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat că doi noi sateliți pentru radioamatori vor fi plasați pe orbită mâine, 5 octombrie 2015. Ambii sateliți provin din Danemarca și plasarea pe orbită se va face din interiorul stației spațiale internaționale (ISS).

Ajunși pe stația spațială internațională pe 19 august 2015, cei doi sateliți CubeSat, AAUSat-5 și GomX-3 vor fi plasați pe orbită prin ecluza modulului japonez Kibo. Pentru amplasare, unul dintre astronauții de pe stația spațială va utiliza brațul robotizat al modulului Kibo.

Odată ajunși pe orbită, sateliții vor transmite semnale care pot fi recepționate de orice echipament standard pentru radioamatori. Frecvențele sunt:

  • AAUSat-5 — 437,425 MHz cu o baliză CW de 30 WPM, la fiecare 3 minute și un pachet GMSK  (GSM Minimum Shift Keying) pe 9600 bps la fiecare 30 de secunde;
  • GomX-3 — 437,250 MHz, date pe 1200-9600 bps, modulație GMSK  prin protocolul CSP (Cubesat Space Protocol).

Pe lângă serviciile oferite radioamatorilor, satelitul GomX-3 va implementa protocoale de urmărire a zborurilor civile și de măsurare a calității semnalelor telecomunicațiilor prin satelit. AAUSat-5 va oferi servicii de urmărire pe mare a flotelor comerciale.

Un film despre pregătirile pentru lansarea de mâine, poate fi vizualizat la link-ul ESA CubeSats.

Agenția Spațială Europeană, ESA, invită radioamatorii să asculte CubeSat-ul AAUSat-5 la adresa: http://amsat-uk.org/2015/09/24/esa-listen-for-aausat-5/

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.