Radioamatorism în lume, #203

ARISS — se apropie termenul-limită pentru înscrieri

După cum știm, programul ARISS (Amateur Radio on the International Space Station) încurajează instituțiile educaționale să patroneze, individual sau în colaborare, organizarea și desfășurarea unui QSO cu unul dintre membri echipajului Stației Spațiale Internaționale.

Pentru anul viitor ARISS estimează că aceste QSO-uri se vor desfășura între 1 iulie și 31 decembrie 2016. Programul misiunilor echipajelor și orbitele ISS vor fi factorii determinanți pentru alegerea datelor finale.

Pentru maximizarea reușitei acestor contacte radio, ARISS caută organizații care pot atrage un număr mare de participanți și pot include aceste contacte radio într-o curiculă de studiu bine stabilită.

Termenul-limită pentru înscrierile în programul ARISS pentru 2016 este 1 noiembrie 2015.

Informații suplimentare pot fi consultate pe site-ul oficial al programului, sau pe pagina ARRL dedicată ARISS.

Pentru informații referitoare la obiectivele și așteptările programului, pentru ghidul de completare și expediere a formularelor de încriere precum și despre calendarul sesiunilor de informare, consultați secțiunea dedicată de pe site-ul ARRL. Se recomandă ca toate întrebările să fie trimise pe adresa ariss@arrl.org.

Programul CubeSat al Universității din Southampton

Universitatea din Southampton, Marea Britanie, a inițiat un program CubeSat propriu, obiectivul fiind includerea satelitului într-una dintre misiunile viitoare ale programului VEGA.

USSS (sau University of Southampton Small Satellite) este un grup de studenți la fizică ale cărui obiectiv principal este plasarea pe orbită a unui satelit, de preferat până la sfârșitul anului 2016.

În ultimii ani, ei au proiectat structura, sistemul de alimentare și cel de control al zborului precum și sistemele informatice de la bordul satelitului; activitatea grupului se concentrează în prezent pe integrarea acestor subsisteme într-un ansamblu complet funcțional.

Mai multe informații și un film despre proiect pot fi consultate la link-urile furnizate în materialul publicat pe site-ul YO5KUC:

Informații suplimentare:

YO5KUC urmărește tweet-urile și este urmărit, la rândul său, de SUSF, pe Twitter: @SUSpaceflight.

De ce ar trebui să-ți iei autorizația de radioamator?

Un interesant comentariu despre materialul video promovat de Societatea Britanică a Radioamatorilor a apărut pe site-ul Hackaday sub semnătura lui Albert Williams,WD5GNR. Intitulat „De ce ar trebui să-ți iei autorizație de radioamator„, articolul lui Al Williams reprezintă, în sine, un argument în favoarea practicării radioamatorismului, insistând asupra aspectelor legate de educație și polivalenței activităților practicate de radioamatori.

Stația de la Grimeton a emis din nou

Cu ocazia Zilei Națiunilor Unite, pe 24 octombrie, emițătorul SAQ din Grimeton a emis din nou, timp de aproximativ 35 de minute, pe frecvența de 17,2 KHz. Emisiunea propriu-zisă a început la ora 10:00 UTC și a durat aproximativ un sfert de oră, fiind precedată de aproximativ 20 de minute de teste în care s-a transmis, repetat „V V V de SAQ”.

Înregistrarea video a emisiunii poate fi urmărită în materialul inclus în acest articol. Mulțumim pe această cale lui YO6FWM Cosmin pentru materialele trimise, care vor fi publicate sub semnătura sa pe site-ul YO5KUC în format HTML și PDF.

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.