Radioamatorism în lume, #211

Activități SSTV de pe SSI programate pentru sfârșitul lui decembrie

Echipa ARISS din Rusia se pregătește pentru câteva evenimente SSTV pe 145.800 MHz. Primul contact este programat pentru data de 26-27 decembrie cu ocazia împlinirii a 15 ani de QSO-uri ARISS realizate între diverse instituții de învățământ și echipajului SSI.

Activitatea în downlink se va realiza în modul PD120 care permite recepționarea unui număr crescut de imagini la o singură trecere a satelitului. Acest lucru este posibil deoarece modul „rapid” PD120 (cu rezoluție de numai 640 x 496) oferă o durată de doar 2 minute pe cadru. Dezavantajul este o imagine mai puțin clară decât cea obținută în modul PD180.

Având în vedere că programul activităților SSTV poate suferi modificări, urmăriți periodic informațiile de pe site-urile ARISS.

SSI emite destul de consistent pe 145.800 MHz FM, astfel că un echipament portabil cu o antenă în λ/4 este suficient pentru a recepționa emisiunile stației. Transmisia FM se face cu o deviație de 5kHz, obișnuită pentru cea mai mare parte a lumii; echipamentele utilizate în regiunea 1 IARU funcționând implicit cu o deviație de 2,5 kHz vor necesita ajutări.

Informații suplimentare la:

Suspendarea emisiunilor de medie–frecvență în Germania

Societatea de radiodifuziune din Germania, Deutschlandfunk, anunță apusul epocii de aur a radioului odată cu supendarea ultimelor sale emisiuni în unde medii, la data de 31 decembrie 2015.

Pentru cei mai mulți iubitori ai tehnologiilor radio analogice acesta este un eveniment memorabil deoarece tranziția la noua eră digitală va fi, astfel, complet realizată; fading-ul, fluctuațiile, zgomotele supraadăugate vor deveni de domeniul trecutului. Totuși, judecând după reacțiile primite prin poștă, majoritatea regretă această perioadă care va deveni de domeniul trecutului.

La acest link puteți citi povestea Societății de Radiodifuziune din Germania.

Radioamatorismul inclus în programa de învățământ din Kerala, India

Cotidianul Times of India anunță că un material despre rolul radioamatorismului în asigurarea comunicațiilor de urgență a fost inclus în programa de studiu pentru clasa a 11-a, ca urmare a unei decizii a Consiliului Regional pentru Educație, Cercetare și Instruire Vocațională din Kerala, India (SCERT).

Ram Mohan Suri, VU2MY, director executive al Institutului Național de Radioamatorism din India (NIAR) a afirmat: „Instituțiile de învățământ tehnic dau dovadă de un interes ieșit din comun [pentru radioamatorism]. Recent, am fost contactați de 250 de elevi și 45 de cadre didactice de la Colegiul Vardhaman care ne-au solicitat instruire.”

Articolul poate fi citit la adresa: http://bit.ly/1TWwAga

Ministru al Apărării radioamator

Ministrul suedez al apărării este radioamator ! Carl Anders Peter Hultqvist, SM4HCF, a primit portofoliul pe 3 octombrie 2014. Vineri, 11 decembrie 2015, Societatea Suedeză de Radioamatorism, SSA a avut onoarea de a-l primi în rândurile sale pe Peter Hultqvist, SM4HCF. După ce a dat un test de telegrafie în compania radioamatorilor Kjell Ken Nerlich, SM6CTQ și Fredrik Lundqvist, SA6CJZ, proaspătul ministru–radioamator a petrecut o oră în arhivele Societății Suedeze de Radioamatorism.

Ministrul Apărării a fost impresionat de volumul arhivei Societății. Eric Lund, SM6JSM a prezentat o selecție de documente inedite ca, de exemplu, QSL card-urile de confirmare ale unor contacte umanitare realizate de armata suedeză în conflictul palestinian din 1948, în Katanga, Cipru, Afganistan etc.

Ministrul Apărării a primit în dar cópii după înregistrări istorice ale edițiilor QTC-urilor din anii ’30.

A fost lansată versiunea 6.0 a programului MacLoggerDX

Pentru utilizatorii de computere Apple, Dog Park Software a lansat versiunea 6.0 a aplicației MacLoggerDX. Acest program este cel mai performant asistent pentru un shack dotat cu un Apple, oferind multiple funcționalități pe lângă cel de bază, de logger automat.

MacLoggerDX poate fi descărcat de pe site-ul Dog Park Software. Tot la acest link puteți consulta și lista completă a funcționalităților oferite de această aplicație precum și modificările și adăugirile incluse în ultima versiune.

Ham Radio Friedrichshafen 2016

Am primit prin poștă o felicitare cu ocazia Crăciunului precum și un buletin informativ din partea organizatorilor popularului eveniment de la Friedrichshafen. Mesajul sună cam așa:

Dragă domnule,

Suntem în Advent și un an plin de evenimente printre care s-a numărat și HAM RADIO se apropie de final.

Echipa HAM RADIO dorește să vă ureze o perioadă relaxantă de sărbători, Crăciun fericit și toate cele mai bune pentru noul an. Vă așteptăm din nou la Friedrichshafen în anul care vine.

Echipa HAM RADIO de la Friedrichshafen.

Ediția HAM RADIO din 2016 va sărbători cea de a 41-a aniversare a evenimentului și se va desfășura sub egida „On the ground, on the water and always on the air (Pe pământ, pe apă și întotdeauna în emisie)„. Evident, este vorba de un joc de cuvinte dibaci ales, deoarece expresia „on the air” are două înțelesuri.

Activitățile–cheie ale evenimentului din 2016 se vor concentra pe:

  • activități pentru copii și tineret, inclusiv raliul de carturi HAM RALLYE și o mini–tabără;
  • cursuri și alte activități pentru instruirea entuziaștilor radio;
  • cea de a 67-a întâlnire de la Lacul Konstanz (Bodensee), cu prezentări intersante și numeroase întâlniri.

Grație colaborării cu un nou partener, Maker World va deveni Maker Faire Bodensee. Acest eveniment extrem de interesant, supraintitulat — de organizatorii săi — „Construiește, improvizează și crează„, se va prezenta în haine noi și sub o denumire nouă. Maker Faire Bodensee va avea loc pe 25 și 26 iunie 2016. Petra Rathgeber, coordonatorul Maker Faire Bodensee declară: „Prin noua colaborare cu Heise Verlag, instituție care a organizat cu success alte evenimente Maker Media, suntem bine poziționați pentru viitor și le vom putea oferi vizitatorilor un program mult mai bogat precum și o experiență ieșită din comun.”

Printre multitudinea de standuri și idei expuse la edițiile anterioare ale Maker Faire m-aș opri la oportunitatea oferită de cele două zile de târg de a achiziționa la prețuri extrem de reduse publicații, kit-uri de construit diverse montaje electronice și componente sau echipamente electronice oferite de furnizori precum Reichelt sau Conrad.

Pentru 2016 Maker Faire Bodensee promite să devină platforma de promovare a inspirației creative și colaborării constructive. Din acest motiv, evenimentul va fi prezentat cu o identitate nouă din care nu vor lipsi o nouă denumire, un nou logo, un nou site web precum și un program avansat în cadrul HAM RADIO Friedrichshafen. Heise Verlag este partener al evenimentelor Maker Faire Hannover și Maker Faire Berlin și publică revista Make. Astfel se așteaptă ca entuziasmul pentru tehnologie, știință și tehnologia informației plus interacțiunea dintre diversele științe să fie stimulate. Colaborarea cu Centrul de Expoziții Friedrichshafen va aduce un plus de expertiză și se va adresa nevoilor creative ale publicului–țintă.

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.