QEX — ianuarie/ februarie 2016

De fiecare dată când primesc câte o ediție a revistei QEX mi se pare că e din ce în ce mai subțire. Numărul 1/2016 are doar 35 de pagini, cu zece mai puțin decât ediția din septembrie anul trecut. Pare evident că oamenii au din ce în ce mai puțin chef să scrie (sau sunt din ce în ce mai puțin oameni care scriu).

Reamintesc că revista QEX apare de șase ori pe an, o dată la două luni, doar în format tipărit, monocrom (nu are pagini color cu excepția celor patru coperte), este distribuită doar membrilor ARRL și conține doar articole tehnice (proiecte sau referințe teoretice); reclamele sunt prezente doar pe coperțile 2,3 și 4. Numărul 1 din acest an (ianuarie-februarie) conține următoarele articole:

Un filtru trece–bandă controlat digital

YO5KUC_03Filtrele trece–bandă au avut mereu o importanță deosebită, dar tehnologiile hardware de ultimă oră le-au făcut să fie și mai importante. În zonele cu o poluare electromagnetică deosebită, modelul de filtru propus de PY2EAJ, Euclides Lourenço Chuma, poate fi foarte avantajos. Filtrul poate fi controlat prin intermediul unui computer. Componentele-cheie ale acestui proiect sunt trimmerele controlate digital (DTC — Digitally Tunable Capacitors), realizate din mai multe capacitoare comutate digital prin intermediul unor tranzistoare cu efect de câmp. DTC-ul utilizate în acest proiect sunt modelul PE64102 produs de Peregrine Semiconductors.

Procesare externă a semnalelor SSB cu anvelopă controlată

YO5KUC_05Este dificil de obținut controlul precis și simultan atât al lărgimii de bandă cât și al amplitudinii. Când se urmărește controlul lărgimii de bandă al modulației audio, filtrul poate prezenta o substanțială supracreștere relativă (overshoot) pierzând capacitatea de limitare a amplitudinii. În aceste situații sunt evidente avantajele modului de emisie în bandă laterală unică cu anvelopă controlată. Prezentat inițial într-un articol din numărul 4/2014 al revistei QEX de același autor, W9GR — David L. Hershberger, acest mod de emisie permite o putere de modulație mai mare, limitând vârfurile de dinamică ale modulatorului SSB. W9GR revine în numărul din ianuarie al acestui an cu un proiect interesant de modulator extern.

AACTOR: Un nou mod digital

YO5KUC_06Modul RTTY poate deveni mai rapid dacă se utilizează un algoritm de compresie–decompresie a datelor denumit codificare aritmetică adaptativă (adaptive arithmetic coding — AAC). Creșterea vitezei se datorează reducerii numărului de biți în semnalele transmise și recepționate, prin utilizarea algoritmului AAC. În acest articol, K0JJR, Joseph Roby, explică cum funcționează algoritmul, apoi descrie modul RTTY și arată cum poate fi modificat ca să devină RTTY–AAC. În final este prezentată o analiză comparativă a vitezei în modul RTTY față de AACTOR și câteva considerente de natură practică de care trebuie ținut cont — în opinia autorului — de fiecare dată când se dorește utilizarea acestui hibrid digital.

Utilizarea limbajului Octave pentru analiza unghiurilor

GNU Octave este un limbaj de nivel înalt, conceput pentru analiză numerică. Oferă funcționalități de calcul linear și non–linear precum și pentru alte experimente numerice. Limbajul Octave este asemănător Matlab astfel că majoritatea programelor scrise în Octave pot fi relatov ușor portate în Matlab. În articolul său, W6PAP, Maynard Wright, descrie câteva rutine de conversie a unităților de măsură.

Măsurarea mai simplă a parametrilor cristalelor

Autorul, Chuck Adams, K7QO, descrie o procedură de măsurare extrem de precisă a cristalelor de cuarț. Metoda utilizează patru rezistoare, un capacitor și câteva conectoare RF. Autorul explică că a deprins această tehnicâ în 1961, când lucra într-un laborator de metrologie, ca student.

Realizarea practică a unui SDR

În acest articol, autorul (Scotty Cowling, WA2DFI) reia unele dintre noțiunile prezentate în numărul 2/2015 al revistei QEX (martie – aprilie 2015) și aprofundează câteva dintre noțiunile de programare a dispozitivelor FPGA.

YO5KUC_02

73 de YO3ITI

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.