Radioamatorism în lume, #219

ARISS și DATV

La data de 11 februarie 2016, ora 18:11 UTC, s-a realizat un QSO între astronautul britanic Tim Peake, GB1SS, și eleve ale școlii de fete din Rickmansworth, comitatul Herts, Marea Britanie.

Nimic special până aici cu excepția faptului că acest QSO a inclus imagini, fiind primul contact din cadrul programului ARISS în care s-a realizat o transmisiune ATV (amateur TV) de la bordul stației spațiale internaționale, Tim Peake fiind primul astronaut care a folosit acest echipament pe durata celor două zile cât a fost programat QSO-ul cu elevii școlii amintite.

Ideea instalării și utilizării unui modul ATV la bordul SSI este mai veche, fiind relevantă în acest sens propunerea lui Graham Shirville, G3VZV, din anul 2000. O cerere oficială a fost înregistrată de-abia în anul 2002 și s-a referit la mai multe module de comunicare pe frecvențe cuprinse în benzile de radioamatori. Cererea a fost analizată și aprobată în anul 2003, luându-se decizia ca finanțarea proiectului să fie acoperită în totalitate prin colectă publică, gestionată în cadrul programului ARISS. În acest sens, ARISS Europa a pornit o campanie de strângere de fonduri intens mediatizată pe site-ul propriu.

În 2004 modulului Columb i-au fost instalate porturi coaxiale pentru conectarea antenelor cu echipamentele din interiorul modulului. În 2005, Societatea Regală a Radioamatorilor din Belgia a semnat un contract cu o universitate din Wroclaw, Polonia pentru proiectarea și construcția antenelor. Costul proiectului a fost de 47.000 euro, iar antenele au fost livrate la începutul anului 2006 firmei Alenia Spazio, contractor al agenției spațiale europene, care a efectuat testele de fiabilitate mecanică și termică. Antenele nu au trecut testul.

Un contract adițional pentru modificarea antenelor, în valoare de 36.000 euro, a fost semnat cu aceeași instituție de învățământ. În urma modificărilor, recepția antenelor a fost finalizată și au fost instalate la bordul modulului Columb în octombrie 2007. Costul final al proiectului a fost de 86.000 euro și a fost acoperit integral prin colectă publică.

După lansarea modulului Columb și integrarea sa în complexul stației spațiale internaționale, un grup de lucru din ARISS Europa a demarat un studiu de fezabilitate pentru construcția unui modul ATV. Lipsa finanțărilor și a unui consens asupra modului de lucru (digital sau analogic) au întrerupt pentru o periodă orice progress al acestui proiect.

Datorită inițiativei unui astronaut italian, Paolo Nespoli, IZ0JPA și prin implicarea organizației AMSAT Italia, firma italiană Kayser a prezentat un proiect pentru un modul DATV. Propunerea a fost acceptată în 2012 și Agenția Spațială Internațională a semnat un contract cu firma amintită pentru realizarea acestui modul, operabil în banda S.

Cu ocazia recentului QSO dintre astronautul britanic Tim Peake, GB1SS, și eleve ale școlii de fete din Rickmansworth, agenția spațială britanică a subliniat faptul că transmisiunile DATV (Digital Amateur Television) de la bordul SSI au reprezentat o premieră mondială absolută.

Amatori de pe cuprinsul arhipelagului britanic precum și din țări din Europa continentală au putut recepționa semnalele transmise de Tim Peake de la bordul SSI pe frecvența de 145.800 MHz. Printre aceștia s-a numărat și James Patterson, M1DST, care a publicat pe youtube următorul material video:

Deasemenea, Colin Watts, G4KLB, din Bournemouth, Marea Britanie, a recepționat imaginile DATV transmise pe 2,395 GHz și a publicat pe youtube următorul material video:

Reamintim pe această cale că instituțiile de învățământ din Europa interesate în realizarea contactelor radio în cadrul programului ARISS au o fereastră de oportuntate foarte îngustă, înscrierile realizându-se doar în perioada 1 februarie până la 30 aprilie 2016 pentru contactele radio programate pentru prima jumătate a anului 2017.

Mai multe informații la: http://www.ariss-eu.org/school-contacts

Baloanele și radioamatorii

Două știri pe această temă. Mai întâi, urmarea unei saga începute aproape două luni în urmă și prezentată în cadrul emisiunii „QTC Duminical” #217, de acum două săptămâni: balonul australian PS-58, lansat de Andy Nguyen, VK3YT, pe 29 decembrie 2015 și-a încheiat misiunea. Aminteam atunci că balonul a înregistrat o traiectorie incredibilă. A fost lansat din apropierea orașului Melbourne, a traversat pacificul de sud, a trecut în emisfera nordică deasupra statului Peru, a survolat regiunea Caraibilor urmând apoi o traiectorie către sud și sud-est spre golful Guineei și, apoi, spre Angola, Botwsana și Africa de Sud, semnalele sale fiind recepționate de Ken Gurr, ZS6KN, din Pretoria.

În urmă cu câteva zile, balonul a pierdut din altitudine deasupra insulelor Heard și McDonalds, în apropierea teritoriilor australe franceze. Finalul acestui zbor incredibil a avut loc după cinci săptămâni, cinci zile, cinci ore și 25 de minute în aer, cu un traseu care a însumat mai bine de 45.000 km, la peste 4.000 km de la locul lansării.

Un alt balon, BLT-42.1, cu indicativul W5BTR-11, a ajuns deasupra atlanticului de est îndreptându-se către Franța. Acest balon a fost lansat de asociația South Texas Balloon Launch Team la data de 7 februarie 2016 și poartă un emițător APRS pe frecvența de 145.390 MHz (cu deviație pe 5 kHz) care ar trebui, în teorie, să treacă automat pe 144.8 MHz când va intra în spațiul aerian european.

Traseul în timp real la adresa: http://aprs.fi/#!mt=roadmap&z=6&call=a%2FW5BTR-11&timerange=259200&tail=259200

Fotografii și informații suplimentare la: http://www.w5acm.net/b421.html

Sateliți japonezi, pentru radioamatori

Trei sateliți japonezi a căror lansare fusese planificată pentru vineri, 12 februarie, vor fi plasați pe orbită la o dată care va fi anunțată ulterior. Aceștia sunt ChubuSat-2, ChubuSat-3 and Horyu-4. Echipamentele sunt rodul unei colaborări între studenți ai Universității din Nagoya și consorțiul Mitsubishi Heavy Industries. Cu un plasament deloc de neglijat — masa cumulată depășind 50kg — sateliții conțin transceivere VHF și UHF care vor funcționa în benzile de radioamatori fiind operați de membri ai Clubului de Radioamatori din Komaki.

Se așteaptă ca, după plasarea pe orbită, fiecare satelit să transmită în telegrafie pe UHF informații de telemetrie (tensiuni de alimentare, poziționare etc). Radioamatorii care recepționează aceste mesaje sunt încurajați să le retransmită la adresa de email: chubusat2@frontier.phys.nagoya-u.ac.jp.

ChubuSat-2 Satellite:

  • Uplink: 145.815 MHz FSK 1200bps
  • Downlink: 437.100 MHz GMSK 9600bps și CW

ChubuSat-3 Satellite:

  • Uplink: 145.840 MHz FSK 1200bps
  • Downlink: 437.425 MHz GMSK 9600bps și CW

Horyu-4 downlink:

  • 437.375 MHz & 2400.300 MHz 1k2 AFSK,9k6 GMSK, S_BPSK, CW

Mai multe informații pot fi consultate la adresele:

73 de YO3ITI

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.