Radioamatorism în lume, #222

Premiu decernat cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii

Cu ocazia zilei internaționale a femeii, echipe YL din Franța și grupul YL din cadrul DARC au organizat astăzi ziua internațională a activităților YL.

Scopul acestor activități este realizarea câtor mai multe contacte radio cu YL. Toți participanții care au trimis log-uri au primit certificate gratuite în format PDF.

Aceste activități s-au desfășurat astăzi între orele 7:00 și 11:00 UTC în benzile de 40 și 80 de metri, SSB și telegrafie.

Mai multe informații la http://tinyurl.com/YL-comp-2016

De 75 de ani radioamator

Jack Goldfarb, W8WGO, este probabil unul dintre cei mai longevivi radioamatori în viață. El a primit autorizația de radioamator în urmă cu trei sferturi de veac, când avea vârsta de 16 ani.

„Mi-am luat autorizația în aprilie 1941” spune Goldfarb. „Întotdeauna m-a pasionat electronica. Când eram în școala primară, demontam telefoane, claxoane și sisteme de iluminat. Construiam diverse montaje din kit-uri. În acele vremuri, majoritatea erau produse de Heathkit.”

Aceste kit-uri i-au oferit lui Goldfarb posibilitatea de a-și construi primul emițător.

„Am înființat un radioclub în liceu, dar a rezistat doar un an. Când am plecat, s-a desființat. Când a început războiul, ofițerul cu mobilizarea m-a întrebat ce hobby-uri am. Când i-am spus că sunt radioamator certificat a zis: Avem nevoie de tine…”

Întreaga poveste a lui Jack Goldfarb, W8WGO, poate fi citită pe cleveland.com.

Centenarul nașterii lui Alan Turing

Asociația de radioamatori Milton Keynes (MKARS) va sărbători centenarul nașterii lui Alan Turing, ocazie cu care vor utiliza indicativul special GB2AMT (Alan Mathison Turing).

Pe 16 și 17 iunie membrii asociației MKARS vor încerca să recepționeze mai multe emisiuni criptate cu un algoritm Enigma. Acestea vor fi transmise din cortul GCHQ (Government Communication Headquarters) de la Festivalului din Cheltenham. GCHQ va transmite cu indicativul special GB5AMT, căruia îi este permis, cu această ocazie, să realizeze QSO-uri criptate.

Elementul inedit al acestui eveniment este faptul că GB5AMT îi este permis să transmită doar către GB2BP, indicativul asociației MKARS, și nu îi este permis să recepționeze nici o transmisiune. Confirmarea recepției se va realiza în clar către indicativul GB5CSF, indicativul oficial al festivalului din Cheltenham.

Se pare că este prima dată când Agenția Britanică de Reglementare în Telecomunicații, Ofcom, a autorizat o transmisiune criptată în benzile de radioamatori. Pentru a fi recreate cât mai fidel condițiile din timpul războiului vor fi utilizate două sau trei stații de recepție. Mesajele recepționate de fiecare stație vor fi analizate în Bletchley Park, sediul GC&CS (Government Code and Cypher School) în timpul războiului, unde vor fi decodificate într-un dispozitiv Turing. Această porțiune a evenimentului va fi transmisă în direct, iar mesajul decodificat va fi transmis prin Twitter.

Rolul-cheie jucat de Turing în spargerea mesajelor codificate interceptate le-a permis Aliaților să-i învingă pe naziști în mai multe lupte cruciale, dar, în ciuda serviciilor aduse, în 1952, Turing a fost judecat pentru homosexualitate, pe când acest comportament sexual era încă criminalizat în Regatul Unit. A acceptat un tratament cu injecții de estrogen (castrare chimică⁠) drept alternativă la închisoare. Turing a murit în 1954, cu 16 zile înainte de a împlini 42 de ani, în urma sinuciderii cu cianură.

De-abia în 2009, în urma unei campanii desfășurate pe Internet⁠, primul ministru britanic⁠ Gordon Brown a prezentat scuze publice în numele guvernului britanic pentru „modul îngrozitor în care a fost tratat” Alan Turing. Regina Elisabeta a II-a l-a grațiat postum în 2013.

Mai multe informații pe pagina dedicată centenarului Turing.

Revistele AMRED pot fi descărcate de pe internet

Organizația STELAR (Science and Technology through Educational Links with Amateur Radio) oferă gratuit copii PDF ale revistei sale, AMRED. Revista a apărut între 1994 și 2001 și era distribuită la mai mult de 100 de școli și colegii afiliate.

Organizația este recunoscută pentru aportul pe care l-a avut în promovarea și adoptarea unei noi clase de autorizare dedicate tinerilor. Echivalentă cu clasa a III-a restrânsă din YO, această categorie de autorizare este numită „Novice amatur licence” și permite multor tineri din Marea Britanie și Statele Unite accesul la benzile de 70, 23 și 3cm precum și la două segmente din banda de 50MHz.

Numărul 4.3 din 1997 este dedicat problemei îmbătrânirii populației de radioamatori și declinului numărului de radioamatori autorizați.

Revistele AMRED pot fi descărcate de pe site-ul STELAR la: http://stelar.info/

Un nou site Icom UK

O informație pentru fanii echipamentelor ICOM: site-ul ICOM UK a suferit schimbări radicale. Pe lângă aspect și îmbunătățirea performanței, site-ul a fost îmbogățit cu o secțiune dedicată documentației tehnice și a bazei de informații puse cu generozitate la dispoziția publicului de către ICOM.

Site-ul adresează patru segmente de consumatori: utilizatori din mediul de business, navigație marină, navigație aeronautică și hobby.

Mai mult informații la www.icomuk.co.uk.

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.