QEX — martie/ aprilie 2016

QEX 2/2016

De fiecare dată când primesc câte o ediție a revistei QEX mi se pare că e din ce în ce mai subțire. Numărul 1/2016 a avut doar 35 de pagini, cu zece mai puțin decât ediția din septembrie anul trecut, dar iată că al doilea număr din acest an, ediția martie–aprilie 2016, revine la un număr de 44 de pagini, de data aceasta cu câteva reclame suplimentare, Nemal, o firmă care produce cabluri și conectori pentru microunde, grupajul de reclame de la RF Parts (care nu lipsesc aproape din nici o ediție a revistei), un material promoțional pentru inițiativa HPSDR, proiect inițiat de TAPR (Tucson Amateur Packet Radio) și nelipsitele auto-promo de la ARRL pentru publicațiile din grădina proprie, respectiv o lucrare despre antenele portabile și o alta — cu pretenții de academice — Antenna Physics: An introduction (Introducere în fizica antenelor); pe coperta 2 — o reclamă la Kenwood TS-480, iar pe coperta 4, echipamente de testare și instrumentație de la Quicksilver Radio. Măcar de curiozitate merită să intrați pe site-ul celor de la QS Radio.

Reamintesc că revista QEX apare de șase ori pe an, o dată la două luni, doar în format tipărit, monocrom (nu are pagini color cu excepția celor patru coperte), este distribuită doar membrilor ARRL și conține doar articole tehnice (proiecte sau referințe teoretice); împreună cu revista DUBUS face parte din preferințele mele în ceea ce privește presa din domeniu. Numărul 2 din acest an (ianuarie-februarie) conține următoarele articole:

Editorial — „Perspective”

Semnat de Kazimierz Siwiak, KE4PT, editorialul face referire la recentele schimbări din conducerea ARRL, schimbări care nu au ocolit staff-ul editorial al revistei QEX, aceasta având un nou editor în persoana autorului. Ca de obicei, încurajez forurile tutelare din YO (toate) să citească cu atenție acest tip de articole din care avem de învățat cum să ne prezentăm cu modestie și cum să prezentăm obiectivele pe care dorim să le atingem.

Un sistem autonom de urmărire a sateliților

Proiectul semnat de Elwood Downey, WB0OEW, este un sistem complet automat de urmărire a sateliților pe orbită, fiind realizat cu un senzor cu 9 grade de libertate, un modul GPS, un sistem Arduino Mega, un servo controller, doi acumulatori LiPo, o interfață Ethernet și două motoare.

Antene Yagi verticale compacte pentru 160m

Pornind de la faptul că performanțele unui sistem radiant în sfert de lambda sunt îmbunătățite prin adăugarea elementelor parazite care formează un grid Yagi cu polarizare verticală și cu aceași amprentă ca și sistemul radiant simplu, autorul, Al Christman, K3LC, propune un proiect de antenă Yagi pentru 160m.

Elevația și formarea unghiului Brewster pentru antenele verticale montate pe sol

Formarea tiparului de elevație al antenelor verticale montate pe sol este rezultatul a două mecanisme de bază. Scopul acestui articol semnat de Robert J. Zavrel Jr., W7SX, este de a analiza mecanismele formării unghiului de elevație al frontului de undă radiantă în cazul antenelor verticale montate pe sol.

Calcularea componentei de zgomot a oscilatoarelor Colpitts în domeniul timp

Herr Doktor Rohde revine cu un nou articol din seria începută anul trecut ridicând ștacheta nivelului științific al articolelor publicate în această revistă cu un material de 14 pagini, 20 de referințe și nu mai puțin de 126 de ecuații din care nu lipsesc conversiile de serii Taylor, calculul matricial și alte elemente de matematică care nu sunt, cu siguranță, la îndemâna tuturor. Este genul de lucrare pe care trebuie să o parcurgi cu creionul în mână pentru a pricepe ceva. Mărturisesc că scopul mi se pare supradimensionat și nu-i înțeleg rostul într-o publicație care este, în ultimă instanță, adresată unui public mai larg. Dar pesemne orgoliul domnului doctor Rohde a fost profund atins de un radioamator pe nume Colin Horrabin, G3SBI, care a „îndrăznit” să afirme că un DTO (double tank oscillator) ar îmbunătăți zgomotul de fază cu până la 20 dB pe decadă (în articolul Dezvoltarea unui DTO cu zgomot de fază mic, QEX NOv/Dec 2014). De unde trag concluzia că orgoliul academic este universal și că profesorii se manifestă la fel peste tot în lume, „executând” studenții cu opinii. De unde și vorba bancului care circula în facultate: „du-mă, fă, la un doctor, nu la profesor”.

Pe numerele viitoare,
73 de YO3ITI

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.