Radioamatorism în lume, #226

Un club de radioamatorism care „face valuri” de mai bine de jumătate de secol

Radioclubul nord-irlandez Mid-Ulster Amateur Radio Club a împlinit jumătate de secol. Radioclubul are în prezent 50 de membri, mult mai mult decât atunci când a fost înființat. În ultimii cincizeci de ani, clubul a fost extrem de activ, implicându-se într-o gamă foarte variată de activități, de la sporturi cu motor și organizarea de maratoane pâna la concursuri de radiogoniometrie, sprijinirea organizației cercetașilor și călătorii în spațiu.

Întreaga poveste a acestui radioclub poate fi citită la acest link, dar aș vrea să atrag atenția în mod special asupra interviului realizat cu David Gregg, trezorierul clubului, care explică cum a reușit această organizație să se autofinanțeze prin colectă publică.

Mai multe informații la:

Un nou tip de antenă radio ultraselectivă

În revista PhysicsWorld a fost publicat un articol despre un nou tip de antenă superselectivă. Principiul de funcționare se bazează pe faptul că formarea, transformarea și propagarea câmpurilor electromagnetice sunt fenomene independente de timp. Altfel spus, o antenă proiectată pentru emisie la o anumită frecvență va funcționa extrem de bine și în situația în care este utilizată pentru recepția radiațiilor electromagntice cu aceeași frecvență. Ca atare, antenele de emisie captează radiațiile reflectate de obiectele învecinate, lucru care devine o problemă având un efect negativ asupra funcționării lor. Deși există metode de reducere a acestor „ecouri”, tehnologiile utilizate sunt costisitoare și diminuează performanțele antenelor.

Colectivul coordonat de Andrea Alù în din cadrul universității din Austin, Texas a dezvoltat o modalitate nouă de „tratare” a acestor ecouri. Proiectul lor se bazează pe antenele de tip leaky-wave, o categorie de antene cu undă progresivă, nerezonante, care radiază energie electromagnetică incremental, pe unitatea de lungime, prin intermediul unui ghid de undă cu fante. Câmpul electromagnetic scade din intensitate în direcția progresiunii undei și crește în intensitate în toate celelalte direcții.

Întregul articol din revista Physicsworld poate fi citit la această adresă, dar la fel de interesante mi se par câteva materiale complementare care aduc mai multă claritate în explicarea fenomenului fizic pe care se bazează acest nou tip de antenă.

Mai multe informații:

Noi filtre modulare SSB/CW de la SOTABEAMS

Firma SOTABEAMS a lansat o nouă gamă de filtre audio modulare pentru SSB și telegrafie. Fiecare modul are două filtre diferite care pot fi utilizate pentru îmbunătățirea selectivității echipamentelor. În plus, filtrele pentru telegrafie (de bandă îngustă) au un indicator pentru acord.

Modulele au fost proiectate pentru ușurință în utilizare, necesitând doar alimentare și conectarea la etajul audio. Detalii la adresa: http://www.sotabeams.co.uk/digital-audio-filter-modules/

O nouă aplicație universală pentru urmărirea sateliților

Radioamatorul Shawn Gano, KB3OJE a dezvoltat o aplicație pentru urmărirea sateliților. Denumită JSatTrak, aplicația este universală fiind dezvoltată în Java și putând fi rulată aproape pe orice sistem de operare. Aplicația permite determinarea poziției oricărui satelit atât în timp real cât și în trecut sau viitor.

Aplicația poate fi descărcată de la adresa http://www.gano.name/shawn/JSatTrak/

CQ-DATV Magazine

Numărul 34 ar revistei CQ-DATV poate fi descărcat gratuit de la adresa http://www.cq-datv.mobi/34.php.

Această publicație, disponibilă doar în format electronic, a văzut pentru prima oară… lumina tiparului exclusiv digital în februarie 2013. Cuprinsul său este orientat pe subiecte ATV (Amateur TV), nefiind limitat doar la tehnologiile digitale. Este o publicație lunară deosebit de interesantă, permanent actualizată cu ultimele informații din domeniu și, după spusele editorilor, descărcată de radioamatori din peste 250 de țări.

Revista este disponibilă gratuit în majoritatea formatelor electronice (pdf, mobi, ePub și azw), cât și online la adresa http://issuu.com/cq-datv/docs/cq-datv34.

Din cuprinsul numărului 34/ aprilie 2016:

  • Știri DATV
  • Editorial
  • Proiectele DATV–Express — raport pe februarie 2016
  • Un coliniar nu chiar vertical — un articol despre antena Diamond X300
  • O idee de finalizare a proiectelor ? — un articol despre aplicația KiCAD
  • Raspberry Pi Zero — pregătiri pentru dezvoltarea soft-ului
  • Video router update — informații noi despre proiectul lui PA3WEG
  • Raport asupra proiectului DATV Express
  • Fotografia și flash-ul
  • Din numărul viitor

Atât pentru astăzi
73 de YO3ITI

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.