Radioamatorism în lume, #234

Mark Zuckerberg, Facebook și astronauții de pe SSI

Mark Zuckerberg, fondator și director executiv al Facebook va purta un dialog cu trei astronauți aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale. Evenimentul va avea loc la data de 1 iunie, orele 16:55 UTC. Interviul va putea fi urmărit în direct pe pagina Facebook a agenției NASA.

Pe durata contactului în direct cu astronauții Tim Kopra, KE5UDN și Jeff Williams, KD5TVQ (NASA) și Tim Peake, KG5BVI (ESA), Zuckerberg va adresa întrebările publicate pe pagina Facebook a NASA. Dacă doriți să puneți o întrebare sau să asistați în direct la acest dialog, vizitați pagina Facebook a NASA la adresa: http://www.facebook.com/nasa.

Ghidul VHF/ UHF IARU — disponibil gratuit pentru descărcare

Ultima versiune (7.50) a manualului IARU pentru coordonatorii de frecvențe VHF, UHF și SHF este disponibil gratuit pentru descărcare de pe site-ul IARU: [link]. Manualul conține capitole noi care se adresează activităților de coordonare a benzilor de frecvențe, organizării și desfășurării concursurilor, activități de cercetare a propagării, procedurilor de operare și comunicațiilor prin sateliți.

Această nouă versiune include toate propunerile discutate cu ocazia reuniunii de la Viena și apropbate de Comitetul Executiv IARU în Bruxelles, precum și toate decizile adoptate în cadrul Conferinței Regiunii 1 IARU de la Varna, din 2014.

A fost lansată o nouă versiune PyQSO

Pe 28 mai a fost lansată o nouă versiune, 0.3, a popularului instrument de consemnare a log-urilor pentru Linux, PyQSO. Această versiune include câteva actualizări importante:

  • Suport pentru căutarea indicativelor în baza de date HamQTH.com.
  • Memorarea serverelor de cluster DX apelabile prin Telnet.
  • Actualizarea codului aplicației pentru suport Python versiunea 3.0.
  • Actualizarea listei modurilor ADIF.
  • Actualizarea listei benzilor și ecarturilor de frecvențe ADIF.

Pentru informații suplimentare puteți accesa site-ul de web al proiectului la adresa http://christianjacobs.uk/pyqso. Documentația poate fi accesată la adresa: http://pyqso.readthedocs.io

Un transfer de date record în 70 GHz

În cadrul unui experiment științific, un grup de cercetători din Germania a realizat un transfer de date cu o viteză de de 6 Gb/sec, la o distanță de 36,7 km, în frecvențe cuprinse între 71 și 76 GHz, înregistrând un nou record mondial în ceea ce privește viteza de transmisie a datelor prin intermediul tehnologiilor radio și punând bazele unor noi, viitoare, standarde.

Experimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului ACCESS (Advanced E–Band Satellite Link Studies), un proiect de colaborare între cercetători din Stuttgart, Karlsruhe și Berlin coordonați de Ingmar Kallfass, profesor la Institutul de Sisteme Robuste de Semiconductoare de Putere din cadrul Universității din Stuttgart.

Succesul experimentului s-a datorat unor sisteme de emisie-recepție bazate pe circuite MMIC dezvoltate pe o nouă tehnologie de semiconductori GaN aflată în cercetare la Institutul Fraunhofer din Berlin.

Mai multe informații la adresa articolului original.

Informații despre proiectul GISALI–ACCESS.

QEX – ediția mai-iunie 2016

Numărul 296 al revistei QEX, ediția mai–iunie 2016, a văzut lumina tiparului în urmă cu aproximativ trei săptămâni. Din păcate nu am avut timpul necesar pentru a-i face o recenzie, așa că profit de ocazie pentru vă prezenta rapid conținutul acestui număr.

Autorii prezintă câteva aspecte din practicii radioamatorilor – decodificare prin algoritm Reed-Solomon, bucle PLL și PID, un proiect de conversie a unui amplificator liniar, măsurarea circuitelor cu ajutorul unui generator de zgomot și măsurarea propagării prin tehnologii aeropurtate.

Steven J. Franke, K9AN, și Joe Taylor, K1JT, semnează în comun o adevărată dizertație despre protocolul de decodificare JT65 și prezintă un algoritm cu totul nou pentru corecția erorilor. Ron Berry, WB3LHD, transformă clasicul Heathkit SB1000 într-un cal de povară în banda de 6 metri. Bill Echols, NI5F, propune o creștere a rezoluției sistemului de locatoare Maidenhead de la 8 caractere (cât are în prezent), la 16 caractere ceea ce ar permite o rezoluție de ordinul centimetrilor. Glenn Elmore, N6GN, folosește o dronă pentru măsurarea atenuării propagării în banda de 10 metri. George Steber, WB9LVI, utilizează un generator de zgomot ca alternativă la un generator cuplat atunci când utilizează un analizor de spectru pentru măsurarea componentelor și circuitelor și compară cele două metode prezentând diferite exemple. Ray Mack, W5IFS, demontează mitul buclelor de control PID și arată cum se poate construi și acorda un astfel de circuit.

73 de YO3ITI

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.