Radioamatorism în spaţiu

În fiecare zi de miercuri, până acum doar în America dar văd că a început și la trecerile peste Europa, transporderul satelitului AO85 este folosit de diferite stații de la sol pentru transmisii experimentale de imagini SSTV. Iată spre exemplu imaginea de mai jos recepționată de Stavros pe 4 octombrie.

Așa că cei ce sunteți miercurea acasă puteți încerca să transmiteți imagini via AO85

Frecvențe:

145.980 downlink

435.180 uplink

Pe vremuri, destul de rar, se făceau experimente similare pe defunctul AO51.

Știri de la ISS

Se pare că în curând stația Ericson de 3W folosită în prezent la bord va fi înlocuită cu un JVC-Kenwood D710GA de 25 W. Deasemeni va fi instalată și o nouă sursă de alimentare. Echipamentele au trecut de faza certificării de siguranță, una din cele 4 cerute de NASA pentru prezența echipamentelor la bordul stației. Echipamentele au fost proiectate interoperabile ca să poată fi accesate  din ambele  module, american şi rusesc iar noua sursă de alimentare va acorda o oarecare independență față cea existentă. Noul echipament va permite lucrul în modurile Voce, APRS și repetor așa că să sperăm ca  activitatea de la bordul stației se va intensifica.

Acest lucru nu ar fi fost posibil fără efortul și munca voluntară a multor radioamatori

Știrea completă la AMSAT-UK:

https://amsat-uk.org/2017/10/03/new-ham-radio-equipment-for-iss/

~ Miercuri, 11 octombrie 2017 va avea loc un nou contact educațional între astronautul Joe Acaba KE5DAR de la bordul ISS și școala elementară „21 mai” din Podgorița, Muntenegru. Ora de începere va fo 11:48 UTC pe frecvența clasică de 145.800 iar indicativul stsției de la sol va fi 4OØISS.

Astronautul va răspunde unei serii de 20 de întrebări adresate de către elevi. Școala „21 mai” a fost înființată în anul 2010 pentru a marca independența statului Muntenegru și pe lângă dotările moderne aici au loc multe activități extrașcolare și sportive. Clubiri de fotbal, șah. volei, baschet, teatru, literatură, cor, limbi străine etc. Un fel de Daciadă HI

Fiind aproape de noi, întreaga operațiune va putea fi perfect recepționată din YO.

http://www.southgatearc.org/news/2017/october/ariss-event-1110.htm#.WdheOFR96Y0

https://www.issfanclub.com/

Pentru cei interesați de sateșiții APRS am găsit o pagină interesantă a lui Andrew Rich VK4TEC la adresa:

http://59.167.159.165/satreporter/index2.html

utilă pentru monitorizarea  acestora și a pachetelor transmise.

Pentru cei interesa’i in QSO-uri pe FALCONSAT-3  am observat că față de România toate trecerile sunt mult spre sud la o elevație de maxim 30 grade, însă semnalul este foarte puternic așa că iubitorii de packet mult succes la qso-uri.

73 şi cer  senin , YO9GJX