Referitor la coordonarea comunicațiilor prin sateliții de radioamatori, IARU, uniunea internațională a radioamatorilor sau „vocea radioamatorilor de pretutindeni”, și-a reafirmat angajamentul de a gestiona doar frecvențele care respectă planul de alocare IARU.
Banda de 2 metri este una dintre cele mai populare și populate benzi din întregul spectru de radiofrecvență alocat radioamatorilor și serviciilor de comunicare prin sateliții de radioamatori. Recent, companiile producătoare de sateliți au solicitat sprijin pentru coordonarea frecvențelor din afara spectrului rezervat benzilor IARU (145.800 – 146.000 MHz) deoarece nu sunt suficiente canale de comunicare care să satisfacă cererea.
Consultantul IARU pe teme de comunicare prin sateliți, Hans von de Groenendaal, ZS6AKV, împreună cu grupul său de experți gestionează frecvențele din benzile IARU alocate sateliților pentru radioamatori. Frecvențele trebuie să respecte limitele segmentelor comune tuturor celor trei Regiuni IARU. În lipsa acestei coordonări regionale, sateliții pot provoca interferențe comunicațiilor terestre dintre radioamatorii altei regiuni IARU. Teoretic, sateliții pot fi programați să opereze doar deasupra țării de origine, dar particularitățile zborului orbital fac dificilă limitarea operării, astfel că, pe anumite porțiuni ale unei orbite, emisia unui satelit poate acoperi și regiuni restricționate. În consecință, IARU a decis că nu va coordona frecvențele sateliților care vor opera în afara benzilor alocate radioamatorilor, benzi recunoscute internațional.
Implicarea IARU în gestiunea frecvențelor are la bază nevoia de utilizare eficientă a spectrului de radiofrecvență precum și evitarea interferențele provocate altor sateliți sau stații terestre.
IARU solicită ca operatorii de sateliți să coopereze atunci când utilizează frecvențe identice sau să utilizeze alte porțiuni ale spectrului alocat serviciilor de sateliți pentru radioamatori. Când este lansat un grup masiv de sateliți care împart aceeași bandă, probabilitatea de a opera pe aceeași frecvență este mare din cauza drift-ului de frecvență care se instalează rapid după plasarea pe orbită. O posibilă soluție este implementarea unui sistem de monitorizare care să verifice trasponderele înainte de a fi pornite.
O altă soluție include banda de 10 metri. Această bandă, odinioară extrem de populară printre constructorii de sateliți, nu mai este foarte utilizată în prezent. Segmentul cuprins între 29,30 și 29,51 MHz a fost utilizat pentru downlink mai mult de 40 ani, începând cu satelitul OSCAR 5, în 1970 și AMSAT-OSCAR 6 (primul satelit AMSAT) în 1972. Segmentul a fost extrem de popular în anii ’70 și ’80. În prezent, doar doi sateliți de pe orbită mai utilizează un downlink activ pe 29 MHz: AMSAT-OSCAR 7, lansat în 1974 și RS-15, pe 29,3525 MHz. Deși, în prezent, un downlink pe 29 MHz nu mai este practic din cauza dimensiunii mari a antenelor raportate la volumul redus al sateliților moderni, banda de 10 metri poate fi utilizată extrem de eficient pentru un uplink care folosește antene de dimensiuni reduse, deoarece plusul de putere de emisie este ușor de obținut la nivelul stațiilor terestre. Astfel, grupul de experți IARU este de părere că banda de 10 metri poate deveni o alternativă de uplink atrăgătoare față de banda de 2 metri. Doi sateliți aparținând Academiei Navale din Statele Unite, PSAT și BRICsat, lansați pe 20 mai 2015 conțin deja transpondere cu uplink pe 28,120 MHz.
Pe lângă sateliții pentru radioamatori, grupurile de experți IARU coordonează și frecvențele sateliților construiți în universități și alte asociații cu rol educațional, în efortul de a utiliza eficient spectrul de radiofrecvență și a evita interferențele cu stațiile operate de radioamatori. IARU și-a exprimat angajamentul de a lucra cu aceste grupuri și cu ITU pentru a identifica alte porțiuni din spectrul radio care pot fi utilizate de acești sateliți.
Mai multe informații în link-urile furnizate pe site-ul YO5KUC: IARU Satellite Frequency Coordination pages http://www.amsat.org.uk/iaru