Radioamatorism în lume, #193

Weekend ILLW — International Lighthouse Lightship Weekend

ILLW se îndreaptă către un nou succes.

În aceste zile se desfășoară evenimentul International Lighthouse Lightship Weekend. Acest eveniment radioamatoricesc anual a fost organizat pentru prima oară în Scoția de către John Forsyth, GM4OOU, și Mike Dalrymple (SK) GM4SUC, ambii foști membri ai clubului de radioamatorism din Ayr, Scoția. Pe parcursul anilor, evenimentul a depășit, probabil, toate așteptările celor doi fondatori. Înscrierile pentru International Lighthouse and Lightship Weekend de anul acesta au depășit 460; s-au înscris operatori cu stații portabile, mobile și fixe din nu mai puțin de 85 de țări. Numărul considerabil al înscrierilor dovedește că acest eveniment devine unul important în calendarul anual al evenimentelor radioamatoricești. Ultimele încrieri primite au venit din Australia, Bulgaria, Insulele Canare, Estonia, Islanda, Insula Man, Sri Lanka și Elveția. Toți operatorii vor utiliza indicativul unic HB9ILLW. Germania ocupă primul loc, cu 70 de înscrieri; urmează la mică distanță Australia și Statele Unite cu câte 65 de înscrieri și Marea Britanie, cu 42 de înscrieri.

Evenimentul se trage din Scottish Northern Lighthouses Award Weekend care s-a desfășurat prima oară în 1993 și a devenit ceea ce este acum International Lighthouse Lightship Weekend în 1998. Este organizat în al treilea weekend din august, începe sâmbătă, la ora 00:01 UTC și se termină duminică, la ora 23:59 UTC. Coincide cu International Lighthouse Heritage Weekend, organizat de Asociația Internațională a Operatorilor de Far, weekend în care foarte multe faruri din lume sunt deschise publicului larg spre a fi vizitate sâmbăta, duminica sau pe durata întregului weekend.

Reamintim că în România se găsește unul dintre cele mai vechi faruri din Europa, farul genovez din Constanța, construit în 1300. Forma sa actuală provine de la 1858, când farul genovez a fost reconstruit sub coordonarea inginerului francez de origine armeană Artin Aslan.

Pentru mai multe informații despre evenimentul International Lighthouse and Lightship Weekend care s-a desfășurat anul acesta în weekend-ul care se încheie astăzi, accesați www.illw.net.

Rockwell–Collins nu va mai produce filtre mecanice

„În ultimii ani am fost martorii unei reduceri dramatice a cererii pentru filtrele analogice cu bandă îngustă…” — a afirmat, pe site-ul său, compania Rockwell–Collins. „Din acest motiv, precum și din alte motive de natură economică, în viitorul apropiat vom înceta producția filtrelor analogice.” Pe măsură ce tehnologiile de procesare digitală a semnalelor sunt utilizate din ce în ce mai mult, cererea pentru filtrele mecanice a scăzut constant.

Rockwell Collins produce două tipuri de filtre mecanice, majoritatea utilizate în aplicații și produse destinate radioamatorilor. Reamintim că, într-un filtru mecanic, semnalul electric este transformat în vibrații mecanice (și invers) cu ajutorul traductoarelor electro-mecanice, componente de înaltă precizie, realizate, în general, manual. „Pentru frecvențele cuprinse între 100 kHz și 700 kHz, producem filtre realizate cu rezonatoare de torsiune,” —se explică pe site-ul companiei. „Pentru frecvențe mai mici de 100 kHz, utilizăm principiul încovoierii.”

Timp de șase decenii Rockwell Collins a produs filtre în special pentru industria telefonică. În domeniul radioamatorismului filtrele mecanice au câștigat teren grație selectivității lor excelente, fiind folosite în special în circuitele de frecveță intermediară. Circulă legenda că producția unui singur filtru necesită cel puțin 12 săptămâni.

Collins Radio Company a fost fondată de Art Collins W0CXX (SK) în 1933. În același an, Collins a furnizat echipamentele care au asigurat comunicațiile expediției polare australe Byrd. Pe parcursul anilor, Collins a produs echipamente pentru radioamatori, iar acestea au rămas populare printre amatori și colecționari. În 1973 Collins Radio Company a fost achiziționată de Rockwell International. În prezent, Rockwell–Collins este specializată pe comunicații electronice, avionică, sisteme de agrement pe timpul zborului.

Mai multe informații pe site-ul companiei Rockwell–Collins

Suport WebSDR pentru meteor scatter

SUWS WebSDR, o populară resursă online hardware și software care vine în sprijinul pasionațiilor comunicațiilor prin satelit și stratosferice în 434 MHz, a fost recent actualizată oferind acum atât suport VLF, cât și pentru banda de 6m, pentru comunicațiile radio prin meteor scatter.

Reamintim că SUWS — Southampton University Wireless Society — este un grup academic care studiază tehnologiile wireless și comunicațiile radio de amatori.

Echipa de la universitatea din Southampton speră că includerea suportului pentru aceste benzi suplimentare vor aduce beneficii funcționale WebSDR-ului de la universitate, care deja acoperă o bună porțiune din benzile dedicate radioamatorilor în 2m, 70cm și 3cm.

Deși îmbunătățită, performanța în VLF este încă afectată de QRN de la 4 kHz în sus (în special descărcări electrice).

Pe 50 MHz se lucrează cu o antenă temporară, dar este posibilă recepționarea repetoarelor și balizelor locale precum și a stațiilor DX, atunci când se produc fenomene de tip E sporadic. Ca atare, recepția prin SDR în 6m este un bun indicator al condițiilor de propagare. Din păcate, nu este suficient de sensibilă pentru a permite detecția unui ping meteoric cu origine în radarele CW BRAMS (49.97 MHz) sau IEPR (49.99 MHz).

Echipa de la universitatea din Southampton speră ca aceste îmbunătățiri aduse sistemului WebSDR să fie primite cu entuziasm de utilizatori și promite noi actualizări în lunile care urmează. SUWS WebSDR poate fi accesat la adresa http://websdr.suws.org.uk/

Este disponibilă online harta repetoarelor din Franța

La adresa tinyurl.com/France-REF poate fi accesată o hartă completă a repetoarelor din Franța care pot fi utilize de radioamatorii local sau de cei aflați în tranzit. Harta este găzduită de site-ul societății care are în administrare aceste repetoare. Pot fi vizualizate repetoarele din benzile de 23cm, 70cm, 2m și 10m.

Un CubeSat chinezesc din septembrie

În fine, via DARC, via ARRL, o știre din China: nouă mini-sateliți cu echipament pentru radioamatori vor fi plasați pe orbită între 7 și 9 septembrie 2015. Toți cei nouă sateliți fac parte din programul CAS-3, construcția și lansarea în spațiu fiind o inițiativă a grupului radioamatorilor pentru sateliții de radioamatori din China, CAMSAT, în colaborare cu agenția spațială chineză.

Ficare mini-satelit din seria CAS-3 este realizat de o organizație diferită și va putea lucra independent. Echipamentele aflate la bordul acestora constau într-un transponder liniar U/V, o baliză de telemetrie CW și un downlink AX.25 pe 19.2k baud, modulație GMSK. Fiecare transceiver va avea caracteristici tehnice identice, dar va opera pe frecvențe de uplink (70cm) și downlink (2m) diferite. Antenele constau în dipoli λ/4 realizați din platband de oțel.

73 de YO3ITI

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.