Radioamatorism în lume, #195

QSO DX la 7599 km prin satelitul FO-29

Un nou record de distanță a fost stabilit pe 27 august de Dave Swanson KG5CCI și Christophe Lucas, F4CQA. Aceștia au realizat un QSO la 7599 km distanță prin intermediul satelitului FO-29.

Iată ce scrie în buletinul informativ al AMSAT: ”Nu a fost un QSO programat. Pur și simplu am răspuns apelului lui Christophe. În acel moment am bănuit că este un QSO foarte bun, dar cum eram în portabil în munții din Arkansas nu aveam resursele necesare pentru a calcula distanța. De-abia după ce m-am întors la birou și am început să adaug în log contactele pe care le-am făcut, am observat că distanța dintre grid-urile EM34 și JN17 depășea 7500 km. Aproape simultan cu descoperirea mea, am primit un email de la Christophe, care ajunsese la aceleași concluzii.

După câteva schimburi de opinii și verificând cu precizie de 10 biți locațiile, am decis că distanța între grid-ul meu, EM34ST11TL, și grid-ul lui Christophe, JN17EA22OT a fost de 7599,959 km. Pentru calcule am utilizat http://no.nonsense.ee/qth/map.html.”

Pe baza datelor furnizate pe site-ul AMSAT, acesta este un nou record de distanță, care întrece recordurile anterioare atinse de W5CBF și G4DOL care au stabilit un contact la 7537,799 km sau de K4FEG și DK1TB, cu 7538,685 km.

În articol este inclus și un mic film care prezintă momentul.

Mai multe informații despre QSO-uri DX extreme la http://amsat-uk.org/2015/05/06/uk-texas-extreme-dx-contact/; informații suplimentare despre satelitul FO-29 la http://amsat-uk.org/satellites/two-way-comms-satellites/fuji-oscar-29-jas-2/; locator de precizie la http://no.nonsense.ee/qth/map.html.

Petrecere în stil australian

Asociația australiană Amateur Radio Experimenters Group, într-o traducere liberă ”Grupul Radioamatorilor Experimentatori”, va organiza primul party QSO în modul digital FreeDV, în weekend-ul 12-13 septembrie 2015. FreeDV
este un mod de fonie digitală pentru benzile de unde scurte. Aceta poate fi utilizat cu ajutorul aplicațiilor gratuite pentru Windows și Linux. Acestea permit unui echipament SSB să fie modulat cu o ”voce digitală” cu un bitrate scăzut. O alternativă mai costisitoare este achiziționarea unui adaptor FreeDV SM1000 care permite utilizarea modului FreeDV cu orice transceiver SSB fără a fi necesar un PC cu placă de sunet.

Evenimentul se va desfășura cu indicativul VK100ANZAC solicitat la WIA (Wireless Institute of Australia).

FreeDV este un codec open source dezvoltat de David Rowe, VK5DGR. Scopul este de a atrage cât mai mulți utilizatori de fonie SSB cu modulație digitală. Mai multe informații la http://www.areg.org.au/?p=1578 și pe pagina oficială a proiectului FreeDV.

Ultimul raport primit de la stațiunea Casey din Antarctica — vreme proastă

În Antarctica, mult așteptatul indicativ VI0ANZAC, activat de VK0DMV în cadrul programului ANZAC 100 organizat de Institutul Australian WIA (Wireless Institute of Australia), a realizat câteva QSO-uri chiar în prima zi de la activare.

Activitățile ar fi trebuit să înceapă pe 29 august la ora 00:01 UTC, dar, vântul extrem de puternic de la stațiunea de cercetare Casey de pe Teritoriul Antarctic Australian a depășit 70 km/h și a trebuit, conform procedurii, ca operatorul să raportaze deplasarea în afara stațiunii.

Acest lucru a produs o întârziere de o oră. Câțiva operatori mai timpurii s-au conversat cu VK3DAC, care a coordonat activitatea în lipsa lui VK0DMV.

Când, în fine, s-a putut lucra, banda de 40m nu era prea prietenoasă, astfel încât a fost necesar un QSY pe 20m. Chiar și așa, nu a reușit nici un QSO cu VK, doar câteva cu ZL, dar propagarea extrem de proastă a determinat încetarea activităților până în jurul orei 06:00 UTC. Întors în banda de 20m, VK0DMV a putut realiza mai multe QSO-uri. Dacă va fi posibil, indicativul VI0ANZAC va putea fi auzit din nou în bandă astăzi, 30 august, cu începere în jurul orei 06:00 UTC.

Doug McVeigh, VK0DMV, lucrează la stațiunea de cercetare Casey din Antarctica. După cum mărturisește, în ciuda unei experiențe îndelungate în domeniul tehnoologiilor radio, are relativ puțină experiență în radioamatorism. Operează un transiver QMAC HF90 și emite cu 50W pe un dipol simplu.

Cei 6.800 de kilometri parcurși de balonul unor studenți

Balonul UBSEDS9, lansat pe 25 iulie 2015, a fost realizat de studenții Universității din Bristol și a fost echipat cu stație APRS și RTTY pe 434 MHz.

Pe site-ul de web al universității, studenții departamentului de explorare și dezvoltare a spațiului (USBSEDS), au raportat:

”UBSEDS9 a fost primul nostru proiect de balon de înaltă altitudine care a utilizat panouri solare pentru reîncărcarea acumulatorilor. A plutit la o altitudine de 10,3 km (34.000 picioare) și a putut fi urmărit pe distanța de 6.800km.

Misiunea a fost încununată de un mare succes: emițătorul APRS a funcționat. Acest lucru a fost demonstrat în apele internaționale de la nord de Norvegia. Deasemenea, panourile solare au funcționat corect, furnizând energia necesară pe timpul zilei. Inițial, balonul s-a îndreptat spre sud, către Franța, apoi a urmat o curbă deasupra europei continentale trecând de Norvegia către cercul arctic de nord și mai departe. Patru zile mai târziu, balonul a reapărut deasupra Siberiei. Misiunea a înregistrat un succes în plus demonstrând că este posibil ca panourile solare să readucă la viață acumulatorul care s-a descărcat complet pe timpul nopții.

Acumulatorul Litiu-polimer pe care l-am utilizat nu reține nici un strop de energie în regiunile stratosferice cu temperaturi extrem de scăzute. Intenționăm ca, în misiunile viitoare, să experimentăm și alte tipuri de acumulatori…”

Unul dintre studenții implicați în proiect, Richard Hollingham M0SBU din Chelmsford, Essex, este un pasionat radioamator. Richard a urmat cursuri de radioamatorism la clubul din Danbury, ca membru al societății de radioamatori din Chelmsford, CARS — G0MWT. Mai multe despre proiect pot fi citite la link-ul: http://www.bristol-seds.co.uk/hab/flight/2015/07/25/ubseds9.html

Un teaser video de două minute este oferit mai jos. ”Radioamatorismul este un hobby…” Merită vizionat.

.

Ce este radioamatorismul ? http://www.essexham.co.uk/what-is-amateur-radio

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.