„În ultimii ani am fost martorii unei reduceri dramatice a cererii pentru filtrele analogice cu bandă îngustă…” — a afirmat, pe site-ul său, compania Rockwell–Collins. „Din acest motiv, precum și din alte motive de natură economică, în viitorul apropiat vom înceta producția filtrelor analogice.” Pe măsură ce tehnologiile de procesare digitală a semnalelor sunt utilizate din ce în ce mai mult, cererea pentru filtrele mecanice a scăzut constant.
Rockwell Collins produce două tipuri de filtre mecanice, majoritatea utilizate în aplicații și produse destinate radioamatorilor. Reamintim că, într-un filtru mecanic, semnalul electric este transformat în vibrații mecanice (și invers) cu ajutorul traductoarelor electro-mecanice, componente de înaltă precizie, realizate, în general, manual. „Pentru frecvențele cuprinse între 100 kHz și 700 kHz, producem filtre realizate cu rezonatoare de torsiune,” —se explică pe site-ul companiei. „Pentru frecvențe mai mici de 100 kHz, utilizăm principiul încovoierii.”
Timp de șase decenii Rockwell Collins a produs filtre în special pentru industria telefonică. În domeniul radioamatorismului filtrele mecanice au câștigat teren grație selectivității lor excelente, fiind folosite în special în circuitele de frecveță intermediară. Circulă legenda că producția unui singur filtru necesită cel puțin 12 săptămâni.
Collins Radio Company a fost fondată de Art Collins W0CXX (SK) în 1933. În același an, Collins a furnizat echipamentele care au asigurat comunicațiile expediției polare australe Byrd. Pe parcursul anilor, Collins a produs echipamente pentru radioamatori, iar acestea au rămas populare printre amatori și colecționari. În 1973 Collins Radio Company a fost achiziționată de Rockwell International. În prezent, Rockwell–Collins este specializată pe comunicații electronice, avionică, sisteme de agrement pe timpul zborului.
Mai multe informații pe site-ul companiei Rockwell–Collins