Pe data de 31 august, la ora 23:15, am trimis Federației Române de Radioamatorism un e-mail in care precizam poziția membrilor Radioclubului YO5KUC cu privire la revizuirea Statutului după care-și desfașoară activitatea FRR-ul și membrii afiliați.
Propunerile de modificare a Statutului Federației Române de Radioamatorism făcute de către Consiliului de Administrație și trimise spre dezbatere Cluburilor afiliate au fost direcționate, în timp util, prin email, tuturor membrilor radioclubului nostru spre lecturare și analizare.
Majoritatea membrilor Radioclubului YO5KUC, secție sportivă în cadrul Clubului Sportiv Municipal Bistrița, considera oportune modificarile propuse a fi aduse Statutului de catre Consiliul de Administratie al FRR și le susțin.
În același timp, însă, considerăm că anumite articole din cadrul Statutului ar trebui modificate și facem câteva propuneri pe care le considerăm oportune, modificări pe care sugerăm a fi dezbătute și supuse la vot în Adunarea Generală Extraordinară care se va desfășura la București la o dată care va fi comunicată și adusă la cunoștința tuturor de către conducerea FRR.
S-a plecat de la premisa că Federația Română de Radioamatorism, trebuie să fie purtătoarea de cuvânt a tuturor radioamatorilor YO fie că sunt membrii afiliați fie că nu. Nu toate ideile s-au concretizat efectiv în acest document. Multe properi excepționale pe care le-am discutat cu prietenii de la alte cluburi din YO nu le-am inclus aici sperând că domniile-lor vor remite Federației, la rândul lor, documente similare. În acest sens, un bun exemplu este ideea celor de la Asociația Județeană de Radioamatorism „Dx Radio Alba” ca Președintele Federației să nu poată cumula mai mult de două mandate consecutive.
Facem precizarea că niciunul dintre noi, cei care au opinat aici, nu suntem de specialitate și nu cunoaștem labirinturile legislative pentru cazul în speță, de aceea sperăm că cei care sunt în măsura s-o facă și cărora sperăm că li se va prezenta textul spre analiza să fie responsabili și să înțeleagă că avem nevoie de un statut modern și care trebuie să fie o platformă de revigorare a radioamatorismului românesc.
Suntem convinși că împreună cu celelalte propuneri trimise de cluburille afiliate se poate ajunge la un STATUT ADEVĂRAT. Astfel, invităm toate celelalte cluburi să-și publice opiniile și propunerile. Site-ul nostru le stă la dispoziție.
Utilizare
Pentru o mai bună înțelegere a structurii documentului, trebuie să precizăm:
- este creat cu ajutorul funcționalității „document compare” din Microsoft Word 2010; această funcționalitate permite indicarea modificărilor aduse unui document și afișarea lor grafică pentru a fi ușor de urmărit;
- tot textul care apare tăiat (strikethrough) provine de la versiuni anterioare sau de la documentul original.
- Tot ceea ce nu este tăiat, indiferent de culoare, reprezintă versiunea finală, oferită ca propunere; de exemplu din:
Art.15
Art.14 .Federația Română de Radioamatorism are ca scopprincipalpromovarea și dezvoltarea radioamatorismului din România.se înțelege că noul număr al articolului este 15; fostul număr este 14; textului i s-a adăugat „promovarea și dezvoltarea radioamatorismului din România”; cuvântul „principal” a fost înlăturat. În consecință, propunerea finală se citește:
Art.15 Federația Română de Radioamatorism are ca scop promovarea și dezvoltarea radioamatorismului din România.
Mulțumim pe această cale tuturor celor care au contribuit activ la această propunere.
YO5KUC
Foarte bune propunerile de modificare a proiectului, au sens in totalitate. In plus eu am sugerat ca mandatul membrilor CA sa nu fie mai mare de 2 ani si niciunul sa nu poata avea mai mult de 2 mandate consecutive, nu doar presedintele. De asemenea, am propus ca voturile din AG sa fie proportionale in greutate cu numarul membrilor din fiecare club.
73s de Ciprian N2YO
Da Ciprian , banuiesc ca sugestile tale sunt impartasite si de colegii tai din YO si au fost trimise ca propuneri catre FRR.Eu vad lucrurile cam in felul urmator:
– toate propunerile venite de la radiocluburi vor fi centralizate de comisia desemnata de catre Consiliul de Administratie si vor face obiectul discutiilor ce urmeaza a se purta la Adunarea Generala Extraordinara ce va avea loc la sfarsitul lunii septembrie.
_ ori cate propuneri vor fi pe ordinea de zi a Adunarii Generale Extraordinare ( si sa fie cat mai multe )sper sa existe timpul necesar pentru dezbaterea fiecarei propuneri in parte ,chiar daca ar fi sa se discute 3 zile.
– dupa care va urma votul ,care din punctul meu de vedere ar trebui sa fie unul ” la vedere”.
In sfarsit , la scenarii nu ne intrece nimeni , important este rezultatul final.
Avem sansa de a pereniza radioamatorismul romanesc.
73’de YO5AM
Vreu sa mentionez ca principalii artizani ai acestui proiect sunt Miron, YO3ITI si Vasile ,YO5DNA care si-au dedicat o buna parte din analizei si finalizarii propunerii prezente ,dar le multumesc si tuturor celorlalti prntru implicare.
Au facut-o pentru o cauza nobila.
73 de YO5AM
Vad ca ati mentinut aberatia cu continuitatea (Art.3)…
Nu poate fi continuitate, de la o asociatie de persoane la o asociatie de cluburi!!!
Bună ziua.
Pe același principiu nu poate exista continuitate culturală pe teritoriul nici unui stat, deoarece ”nu poate exista continuitate” de la o structură de ducate suzerane, de pildă, la o federație de state autonome. Ori exemplele din istorie (fiindcă aici este vorba de istorie) dovedesc contrariul.
Apropos, am observat că s-a discutat aproape două luni pe tema acestui prim articol din statut, fără să se facă nici un progres în nici o altă secțiune. Fascinant de eficient. Cu tot sprijinul deosebit pe care l-a oferit și-l oferă Ciprian și alții ca el, un singur om sau o mână de oameni nu poate face minuni. E nevoie și de implicarea dumneavoastră, a tuturor celorlalți care ”vreți chestii”.
Știți, Marius, Vasile și eu am parcurs întregul cuprins (24 pagini, 121 de articole) în aproximativ opt ore, timp de doar (!) două zile. Am citit tot, cap-coadă, am revizuit fiecare articol vechi pentru a-l aduce într-o formă modernă, am corectat adevăratele aberații care erau exprimările agramate (pe alocuri), am citit legile și statuturile altor organizații similare care au conținut modern și sunt funcționale, nu anchilozate, am aliniat propunerea de statut cu cele șase principii (misiune, art. 6) care ar trebui să călăuzească activitatea unei astfel de organizații, am insistat pe tema reprezentativității generale a radioamatorilor din YO incluzând entitatea de membru onorific și membru asociat (care sunt perfect legale și se regăsesc în statutul altor federații sportive), ba chiar am venit cu idei unice, de pildă de a oferi posibilitatea oricărui copil să devină membru FRR (vezi art. 33). Și dv. tot referitor la ”problema” continuității asociațiilor discutați. Vă mulțumesc frumos pentru acest comentariu. Excepțional.
Civilizat ar fi fost să vă începeți contribuția măcar cu un ”mulțumesc”, și măcar pentru faptul că munca noastră din miez de noapte v-a oferit distracția de a ne gratula cu epitetul ”aberant” (da, se pune virgulă înainte de al doilea ”și” pentru că, în acest caz, e o conjuncție adversativă repetată). Observ aceleași lacune dureroase de comunicare pe care unii dintre dv. (din fericire puțini și mereu aceiași cârâitori) le recuză la alții. Nu se începe o critică în acest mod. Nu ne obligă nimeni să facem ceea ce facem pentru toți ceilalți. Am considerat necesar, fiindcă suntem câțiva oameni care doresc să ajute și doresc o schimbare oricât de ciudat li se pare unora, din fericire puțini. Dacă nu o promovăm noi, nu o va face nimeni, din ce observ.
Uite cum vom face: noi (adică ăștia care știm cum trebuie făcute lucrurile), vom continua să le facem cum trebuie. OK ? De ce ? Fiindcă pur și simplu știm, ne pricepem. Suntem buni. Asta e. Faptele dovedesc: activitățile YO5KUC, QTC-ul duminical, site-ul de web (care, apropos, va primi în curând o haină nouă), organizarea de concurs (vezi ”Cupa Năsăudului” care a fost un success total, inclusiv aplicația de verificare și procesare a log-urilor) și, în fine, acest Statut pe care l-am propus a fi ”altfel”, după mai mai puțin de două zile de revizuire. Ca noi sunt mulți, dar cred că le e silă de toți cei care nu fac nimic altceva decât să se lamenteze ad-nauseam, să dea cu noroi și să târnosească acest hobby în luptele lor ”unulaunu” care au cu totul alte motive, de fapt, decât radioamatorismul. Apropos, știați că în România sunt mult mai mulți oameni cinstiți decât hoți și mult mai mulți oameni civilizați decât mitocani ? De asta nu am emigrat. Această comunitate nu face excepție.
Vă rog nu mai răspundeți acestui comentariu decât dacă aveți ceva constructiv. Genul de comentarii ”când eram eu…” sau ”eu am spus…” sau ”trebuie să se facă…” nu ne interesează. Nici invectivele nu ne interesează. Ne interesează acțiuni și propuneri concrete și oamenii civilizați care știu să discute corespunzător.
Așa să ne ajute Dumnezeu !
73 de YO3ITI
ai vorbit mult si pe linga subiect!
Să știți că puteam scrie un comentariu de două cuvinte, dar nu ar fi fost civilizat. 😀
73 de YO3ITI
Buna ziua
Am citit cu interes cele prezentate. Daca ar fi sa se faca dupa ce am vrea noi, ar fi frumos. Din pacate insa sunt unele prevederi legale care trebuie respectate. Una dintre ele se refera la „Asociere” Nu as dori sa fiu carcotas, ar aici sunt cateva elemente care nu tin.
„Art.36 Persoanele care doresc obținerea calității de membru asocia
t F.R. de Radioamatorism pot solicita acest lucru oricărui radioclub afiliat F.R. de Radioamatorism și pot trimite documentele menționate la
Art.32 sau Art.35 conducerii radioclubului. În acest caz, solicitantul va completa suplimentar o cerere către conducerea radioclubului
respectiv
Art.37 Acordarea titlului de membru asociat poate fi realizată de oricare dintre membrii Consiliului de Administrație al F.R. de Radioamatorism sau oricare dintre membrii Adunării Generale.”
Ce se intelege prin radioclub? Adica XX poate decide cine este membru asociat?
Numai un exemplu…
73
Pit
Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000 la Art.2 alin. 6) Statul recunoaște și garantează persoanei fizice și juridice dreptul la libera asociere în scopul constituirii structurilor sportive. Iar propunerea de Statut al FRR la Art.15 alin. k) asocierea cu alte persoane juridice sau fizice, prin constituirea de parteneriate în vederea îndeplinirii unor obiective legate de activitățile de radioamatorism. În consecință mult trâmbițata segregare, a radioamatorilor în sportivi legitimați, hobby-ști, constructori, pică din capul locului, legea ce obligă la o unică federație reprezentativă, obligă și la înglobarea tuturor. Propunerea noastră ce definește membri asociați este făcută prin extrapolarea dreptului de asociere a FRR cu persoane fizice, la asocierea acestora la cluburile legal constituite afiliate FRR.
Cât privește propunerea lui Ciprian ca reprezentați să aibă puterea de vot proporțională cu numărul de membri ai clubului ce îl reprezintă, a fost și propunerea mea, ce poate din lipsă de argumente a fost exclusă de colegi ce au făcut propunerea finală. Dacă această cotă de reprezentativitate este perfect legală și aplicată în AGA ce fac administrarea unor bunuri materiale, devine controversată cu dreptul la vot secret când sunt aleși reprezentanți nu administratori. Pentru a împăca și capra și varza reprezentații cluburilor afiliate pot decide asupra mersului FRR proporțional cu numărul de membri ai clubului raportat la total membri, iar la alegerea de persoane reprezentanți să aibă statut de electori fără aplicarea unui vot imperativ.
Bună ziua.
Mulțumim pentru comentariul la obiect. Este exact ce așteptam din partea celor care comentează sau doresc să se implice.
O mențiune, în acest context, prin ”asociere” am vrut să descriem procesul de înscriere/ înregistrare a unei persoane fizice individuale care nu este neapărat parte a unui club sportiv. Nu ne-am referit la asocierea economică. Aceste articole le-am propus din dorința de a deschide posibilitatea oricărui cetățean să devină membru FRR.
Ar fi interesant să aflăm care sunt prevederile legale care împiedică asocierea unei persoane fizice la o structură tip federație sportivă, de drept public sau privat. Dacă ar exista o astfel de prevedere legală în clar, îmi sugerează ceva complet neconstituțional sau cel puțin ceva care știrbește drepturile individului. Mă îndoiesc să fie cazul. Invers, dacă o federație sau altă asociație de drept privat are un statut sau regulament intern care conțin prevederi care îngrădesc dreptul de liberă asociere pe baza unor criterii arbitrare, nejustificate (condiționarea pe baza autorizației de radioamator poate fi un criteriu, o condiționare justificată) poate aluneca foarte ușor în discriminare. Iarăși, puțin probabil. Ca atare, trebuie să existe o variantă legală (sau mai multe) de asociere.
Nu neg, pot exista astfel de reglementări care să interzică acest scenariu (de asociere ca membru individual). Dar tot am auzit vorbindu-se de ele, nimeni nu le-a indicat cu claritate, cel puțin eu nu le-am găsit. De exemplu, mi-ar plăcea să aflu ceva de genul: ”asocierea persoanelor fizice nu este permisă conform legii X, articolul Y”. Poate ar trebui să ne informăm cu toții. De exemplu, uitați ce am găsit pe internet:
”Legea nu face referire la o anumită categorie de persoane, prin urmare membrii fondatori ai unei asociaţii/fundaţii pot fi persoane fizice sau juridice, ultimele cu sau fără scop patrimonial, fără restricţii. Prin urmare, o asociaţie poate, de exemplu, să constituie o fundaţie. În acest din urmă caz trebuie totuşi menţionat că art. 206 alin. 2 din Noul Cod civil prevede că persoanele juridice fără scop lucrativ pot să aibă doar drepturile şi obligaţiile necesare pentru realizarea scopului stabilit prin lege, actul constitutiv sau statut. Prin urmare, acţiunile unei asociaţii trebuie în permanenţă circumscrise obiectului sau de activitate, deci inclusiv prin înfiinţarea unei fundaţii asociaţia să urmărească atingerea scopului pentru care a fost constituită…”
Articolele referitoare la posibilitatea de a obține calitatea de membru asociat prin contactarea unui club sunt o schiță de idee care ar permite facilitarea procesului de înscriere.
Nu vedem de ce o persoană fizică nu ar avea voie să se adreseze pentru înscrierea în Federație unui club local, entitate a Federației. Acest club se poate ocupa de celelalte formalități, jucând rolul de intermediar între membrul asociat și FRR. De pildă, dacă locuiesc în județul Maramureș, de ce ar trebui să vin până la București să mă înscriu în FRR când aș putea să o fac în Baia Mare ? De aici se pot trage o sumedenie de concluzii, care mai de care mai avantajoase, evidența corectă a membrilor, facilitarea comunicării fiind doar câteva dintre ele.
În final, Stimate Domn, sunt convins că se poate. Se poate orice dacă există bunăvoință și dorință de a face ceva. Până la urmă, acest organism, în structura și componența lui actuală, cu actualul lui Statut, nu este reprezentativ pentru toată populația radioamatorilor din România așa cum nici alte organizații nu sunt reprezentative, indiferent de declarațiile sforăitoare pe care le citesc pe Internet. Să nu uităm că reprezentativitatea poate fi cantitativă și calitativă. Nici FRR, nici altă organizație nu întrunește criteriile cantitative (din miile de radioamatori cât sunt ”prinși” în aceste structuri ? 10 procente ? 20 de procente ? oricum mult sub ”peste 50%”) și nicidecum cele calitative (dacă facem comparație cu organizații cu adevărat moderne precum ARRL și mai ales DARC — ale cărei statut și formă de organizare sunt de departe, în opinia mea, cele mai moderne).
Dacă FRR dorește acest lucru, o poate face și se pot găsi căi legale. Se poate face lobby politic, se pot crea inițiative legislative. Se poate face ORICE, absolut ORICE. Dacă nu dorește, viitorul îi va rezerva soarta de care au avut parte toți cei care nu au vrut să se adapteze. Pe de altă parte, eu personal nu am găsit absolut nici o prevedere legală, scrisă negru pe alb, care să îngrădeastă dreptul unei persoane fizice de a deveni membru individual (deci NU printr-un club) al unei federații sau asociații sportive. Dacă există, vă rog să-mi spuneți care este.
Cu deosebită stimă,
73 de YO3ITI
PS: Interesant de citit:
Va felicit YO5KUC – ati studiat profund noul Statut. Toate modificarile propuse sunt extrem de pragmatice intr-un spirit democratic. Imi place „cool” si Art.80! La „Colegii si Comisiile Centrale” insa atat in noul Statut propus cat si la revizuirea vostra lucrurile mi se par un pic in ceata. La Art.127 sant insirate cele 8 Comisii Centrale dupa care urmeaza Art.128 in care sunt enumerate activitatile acestor Comisii. Acest articol (128) ar fi mai bine sa faca trimitere la Regulamentul de Functionare al FRR unde sa fie dataliate activitatea fie carui Comisie. In acest caz insa este de dorit ca la randul lui acest Regulament de Functionare al FRR sa fie coroborat cu prevederile noului Statut. La Cap.XVIII (eu cel putin) nu inteleg cine este aceasta „Autoritate Disciplinara” (de care de altfel e mare nevoie) iar drepturile si obligatiile acestui organism din nou ar fi de dorit mai detaliat (de ex.monitorizarea benzilor etc.) la Regulamentul de Functionare al FRR. Cu scuze daca am facut greseli. 73 – toate bune.
YO5AJR Miki.
Buna!
Nu cred ca cineva vrea sa stirbeasca cuiva drepturile constitutionale.
Aici este vorba de art.32
„j)o)k) Asocierea cu alte persoane juridice sau fizice, prin constituirea de parteneriate în vederea îndeplinirii unor obiective legate de activităţile de radioamatorism;
k)p)l) Promovarea prin toate mijloacele ce îi stau la dispoziţie a imaginii României, a obiectivelor turistice şi istorice şi a valorilor culturale ale acesteia, atât în ţară, cât şi în afara ei.
Referitor la acest punct poate ar trebui adaugat ceva
k)p)l) Promovarea prin toate mijloacele legale ce îi stau la dispoziţie a imaginii României, a obiectivelor turistice şi istorice şi a valorilor culturale ale acesteia, atât în ţară, cât şi în afara ei.
Din cate cunosc, si trebuie sa recunosc ca nu in baza unei legi sau altceva, asocierea (ceea ce este altceva decat inscriere/inregistrare) nu este posibila intre o persoana juridica si una fizica. Pe acelas principiu pot zice si eu unde scrie ca este posibil acest lucru.
Asocierea intre persoane juridice este posibila.
Acum revenind la art 35. Aici este necesar de a face o trimitere catre ceea ce este membru al FRR. Adica structura sportiva care este afiliata la FRR.
Daca aceasta structura doreste sa aiba ca membru o persoana fizica este treaba ei. Aceasta structura sportiva functioneaza in baza prevederilor propriului statut sau regulament intern. Acesta poate avea prevederi care sa-i permita sa aiba ca membri pe cei care ii considera necesar. Astfel pot fi membri si persoane care nu au autorizatie de radioamator. Daca nu se specifica altfel. Dar o persoana fizica nu se poate asocia direct la FRR. De fapt X, Y, si oricine altcineva este membru la o structura afiliata la FRR. Daca unii doresc sa faca un alt tip de structura este liber sa o faca. FRR este o federatie care s-a constituit in baza legii Sportului. Daca de la bun inceput s-ar fi spus ca cei care pana in acel moment erau numai radioamatori, si din momentul constituiri au mai primit si atributul de „sportiv”, poate azi nu ar fi atatea discuti. La urma urmei, fiecare dintre noi activeaza in benzile autorizate in baza autorizatie emise de ANCOM si nu de vreo organizatie, indiferent de nume.
Cat priveste organizarea din alte tari. Sa nu uitam ca acolo exista un mare numar de membrii care cotizeaza. Acest lucru le asigura posibilitatea de a avea facilitati suplimentare. La noi s-a inradacinat ideea ca cineva trebuie sa faca treaba, si de multe ori se arata ca acest lucru trebuie sa o faca federatia. Nu zic ca avem cea mai buna organizare. Dar activitatile ar trebui sa se desfasoare la nivelul celulei care este clubul.
Cat priveste ceea ce Miki scrie:” ar fi de dorit mai detaliat (de ex.monitorizarea benzilor etc.)” Poate participa la realizarea acestui proiect efectiv nu numai cu „ar fi de dorit”
Cu stima
Pit
„Din cate cunosc, si trebuie sa recunosc ca nu in baza unei legi sau altceva, asocierea (ceea ce este altceva decat inscriere/inregistrare) nu este posibila intre o persoana juridica si una fizica. Pe acelas principiu pot zice si eu unde scrie ca este posibil acest lucru…”
Cred că vă referiți la asocierea cu participațiune, care este o altă mâncare de pește și este, într-adevăr, o entitate de natură comercială. Apropos, o persoană fizică SE POATE asocia cu o persoană juridică, până și sub aspectele comerciale ale unei astfel de asocieri. Vă las pe dv. să căutați legile
Dar, revenind,… puteți folosi altă denumire în locul celei de „asociere”. Văd că asta sperie. 😀 În loc de membri asociați îi puteți numi „membri individuali” sau „membri simpli”, „găini” sau „rândași” oricum doriți. 😀 Nu asta e important aici cât idea pe care văd că o evitați: dați posibilitatea oricui să devină membru al Federației dacă o vrea, direct, fără mijlocirea altei instituții. Alte federații sportive au acest tip de organizare. Și nu vă mai dau idei, căutați și dv. care sunt acelea.
Problema este că cei mai mulți dintre noi, așa cum bine o spuneți, nu avem nevoie de aceste organizații. Sincer, mi se cam rupe de ce se va întâmpla cu o federație care nu numai că nu mă reprezintă sub nici un aspect, dar pare coborâtă așa din dulapu’ Lenuței Ceaușescu, anacronică și depășită. Genul ăsta de instituții sunt utile celor care au nevoie să-și excite narcisismul cu sclipiciul cupelor de plastic ieftin și al încă unei diplome fără o valoare lipită de perete. Dar, dacă tot ne provoacă FRR-ul la acest caraghios joc democratic de-a „participațiunea la Statut”, Coane Fănică, măcar să facă efortul să preia câteva idei. Fiindcă, stimate domn — iar comentariile dv. dovedesc asta — ideile noastre sunt bune, altfel nu v-ați mai lupta așa cu toții să le demontați.
Eu închei aici. Maurul și-a făcut datoria. Nu mai particip la acest circ. 😀 Îi las pe ceilalți să comenteze. Am treburi mai importante și mai urgente de făcut.
Pupat Piața Independenței.
73 de YO3ITI
„Din cate cunosc, si trebuie sa recunosc ca nu in baza unei legi sau altceva, asocierea (ceea ce este altceva decat inscriere/inregistrare) nu este posibila intre o persoana juridica si una fizica. Pe acelas principiu pot zice si eu unde scrie ca este posibil acest lucru…”
Tot aici, revin: am găsit, după o căutare sumară pe net cel puțin trei federații din România persoane juridice de drept privat care au membri persoane fizice. Uite, dacă nu vă place denumirea de „membru asociat”, puteți utiliza „membru susținător”.
Domnule Fenyo, se poate. Pe bune. Totul e „se vreie tătuca Stalin” și se despică marea-n două. Zău așa. Așa au ajuns alții pe lună. Deie Domnu’ !
O seară plăcută.
73 de YO3ITI
Buna din nou !
Imcepe sa-mi placa! Imi aduc aminte ca am mai citit un astfel de comentariu ironic. Aveti talent!
Daca Dvs stiti ca este posibil si puteti demonstra acest lucru, nu-mi ramane decat sa va multumesc.
Sa stiti ca am parcurs propunerile si multe din ele sunt coerente si necesare.
Eu unul nu ma lupt. Eu, ca si Dvs, exprim unele pareri. Pot fi de acord cu unele, cu altele nu. Nu eu voi decide, ce si cum. Pentru asta exista formele de exprimare democratice. Bagatul pumnului in gura nu tine!
Ideea de „membru asociat”, respectiv „membru sustinator”, nu sunt similare!
Cred ca un membru sustinator nici nu are nevoie de a fi cuprins in statut. Daca contribuie i se poate acorda o anumita recunoastere.
Totusi federatia are membrii individuali, si acestia sunt sub denumirea de „membri de onoare”. Deci federatia poate avea astfel, „membrii individuali”.
Parerea mea este ca acest lucru, in afara satisfactiei de a zice ca esti membru direct al federatiei nu aduce ceva constructiv in luarea deciziilor.
Si poate aici ar trebui mai bine delimitate lucrurile. Poate ca eu sunt depasit de toate cele si Dvs aveti dreptate.
Imi cer scuze daca parerile mele nu sunt similare cu ale Dvs. Multumesc colectivului de la YO5KUC pentru initiativa. Va doresc succes.
73
Pit
Dati-mi voie sa intervin si eu. Ironia este un apanaj al inteligentei. Nu ori cine poate fi ironic.Nu cred insa ca in cazul in speta este necesar.Noi,cei de la Radioclubul YO5KUC am luat foarte in serios „reformarea” Statutului FRR.Am considerat ca este o ocazie unica ,venita oarecum fortuit, pe care nu este moral si logic sa o ratam.Tot ceea ce am propus a fi analizat si comentat , atunci cand va fi cazul,adica cu ocazia Adunarii Generale Extraordinare ,a fost facut cu buna credinta si cu speranta ca putem contribui la „cizelarea ” legii organice dupa care functioneaza radioamatorismul romanesc.Normal ca ne pasa de toti radioamatorii YO ,atat cei afiliati cat si „lupii singuratici”. Nu mai trebuie ca cineva sa se simta nedreptatit , sa se simpta exclus si marginalizat.Fiecare dintre noi ne bucuram cand ne intalnim in banda si nu stiu sa fi auzit pe cineva intreband daca corespondentul este afiliat sau nu la FRR, ca sa vad daca lucrez sau nu cu el .Este o tema falsa , este o tema indusa de interese meschine care n-au nimic comun cu realitatea.
Realitatea este ca toti suntem calauziti de aceeasi pasiune, toti ar trebui sa ne supunem aceluiasi „ham Spirit” clamat de fiecare data cand incercam sa ne definim ,dar , din pacate , nu totdeauna intelegem ca avem acelasi tel.
Am propus ceea ce ne-am priceput sa propunem , fara veleitati de mari legiuitori si cred ca asta ne da dreptul sa va intrebam, VOI TOTI CEILALTI CE ATI PROPUS ?
73’s de YO5AM
Buna Marius
Nu comentez cine este inteligent sau nu. Nu este cazul acum!
Am fost la Cluj si am mai intrebat pe cate cineva, daca cunoaste statutul sau reglementarile din propriul club. Raspunsurile au confirmat ceea ce banuiam. Multi habar nu au cum este organizata propriul club. Dar toti sunt interesati de ceea ce se intampla la forul superior! Nu e rau, dar cum se zice, mai intai trebuie sa faci curat in propria casa.
Ideea introdusa cu „asocierea”, dupa parerea mea, este necesara la acest nivel, al cluburilor. Dar peste tot statutul a fost „impanzit” cu aceasta idee a „asociatiilor” la federatie. S-a comentat de dreptul constitutional la asociere. Nimic nu impiedica pe cei care doresc sa se asocieze si apoi sa se afilieze la federatie. Sau nu!
Conform legii Sportului, art.35 se specifica clar ca federatiile sunt constituite din cluburi sportive sau asociatii judete pe ramura de sport. Se pare ca multi sunt speriati de acest cuvant „sport” sau de „sportiv”. Trebuie sa amintesc ca acest statut, inca in vigoare, dateaza din 2001. Pana acum ceva timp nimeni nu a ridicat obiectii cu privire la acest statut. Dintr-o data avem o rabufnire. Ce ne facem ca suntem socotiti sportivi! Dece pana acum a mers si acum trebuie sa ne aliniem cu acest lucru. Raspunsul este unul simplu. Cat a mers si nu a intrebat nimeni s-a mers pe „burta”! Acum cand trebuie sa ne incadram in norme sportive incep comentariile. Stati asa ca IARU nu este pentru sportivi!
Dar cate unul a mai castigat un concurs organizat de FRR si s-a bucurat de rezultat. Acum vor sa fie „hobby”-sti. Am mai scris undeva, greseala a pornit din 2001 cand nu s-a spus clar ca din acel moment va trebui sa ne comportam ca sportivi, cel putin in Campionatele Nationale unde se dau titluri de campion national. In afara acestor competitii nationale organizate de FRR, exista numeroase alte competitii la care nu se cere expres sa fi sportiv. Asta nu inseamna ca un radioamator autorizat de ANCOM nu poate participa la traficul zilnic. Daca cineva are curiozitatea si va consulta regulamentul si conditiile pentru acordarea titlului de maestru al sportului va avea surpriza ca anumite conditii pot fi indeplinite si in conditiile de trafic zilnic. Dar daca totusi doreste sa ajunga sa ceara un astfel de titlu va trebui sa fie sportiv. De curiozitate s-a intrebat cineva daca a fi sportiv doare? Nu, dar necesita acea legitimatie tip FRR prin care se recunoaste apartenenta la un club sportiv afiliat la FRR. De fapt el este intr-o forma organizatorica asociativa care este una din celulele federatiei. Se comenteaza ca federatia face sau nu face! Federatia sunteti voi toti care sunteti afiliati prin clubul vostru la aceasta federatie. Pentru ca federatia sa aiba succes este nevoie ca sa existe participare. Participare la ce?
Apoi la ceea ce organizeaza federatia! Campionatele nationale. De ceva vreme se tot comenteaza despre aceste Campionate. Ca arbitrajul este defectuos, ca cei din federatie nu raspund solicitarilor venite, ca se masluiesc rezultate, samd. Pentru cei care urmaresc dezbaterile si care nu cunosc amanunte creaza un climat de incertitudine, care ii indeparteaza de aceste competitii. Sa nu crezi ca alte concursuri sunt mai bune. Participantii sunt mai tot timpul aceeasi si aceeasi mereu. In traficul cotidian rar se aude indicativul YO. Si aici mai tot timpul aceleas indicative. Lucru valabil si in US, cat si in UUS.
Personal m-am uitat cateva zile la ultimul sondaj a lui Ciprian referitor la statut. Cel putin azi cam asa arata: 7 care zic ca este bine! 79 care zic ca nu-i intereseaza! 17 au zis ca au trimis comentari si 22 care cred ca ar fi necesare modificari, dar nu s-au manifestat. Din total 127 numai 17 au ceva de zis concret! Mi se pare ca YO5AJR, care a propus sondajul este lamurit. 13% ! Dezastruos!
Dar poate ar trebui sa introducem in comentariu si ideea de separare de MTS. Care ar fi avantajul in acest caz? Nu am mai fi sportivi! Ura! O mareata realizare. Ce se va pune in loc? Te las pe tine Marius sa raspunzi!
Am ascultat cateva QTC-uri. Crezi ca la un caz adica, daca ai aduna toti membri si ai anunta ca CSM Bistrita numai patroneaza sectia de radioamatorism si sa se care acasa din sediu, ar fi bucurosi. Sa zicem mersi ca avem inca acces la unele resurse financiare! Se discuta despre: de ce se zbat cluburile sa obtina titlurile si locurile fruntase? Asa mai pot pretinde fonduri! Pe langa acesti „sportivi” care faciliteaza astfel obtinerea unor fonduri isi fac loc si ceilati, asa numiti „hobisti”, care participa la „masa” fara implicare efectiva.
Marius sunt multe interese, si dece sa nu zicem, chiar orgolii, care nu aduc nimic bun in ograda. Cred ca pe toate actele noastre ar trebui sa scrie: „Impreuna suntem puternici!” Altfel…
De fapt, activitatile din cluburi nu depind de conducerea federatei, ci de cei care isi fac datoria acolo, la club!
Cred si sper ca exista posibilitatea unei colaborari indiferent sub ce culoare se defileaza. La urma urmei, toti avem indicative cu YO!
73
Pit
Salut Pit,
nu stiu de unde ai dedus ca eu doresc sa ne desprindem de MTS.Departe de mine acest gand. Din contra , noi toti cei care suntem membrii ai radioclubului YO5KUC ,in cadrul unei intruniri care a avut loc inainte de Adunarea Generala, am votat in unanimitate ca dorim sa ramanem sub tutela MTS.
Parerea mea sincera este ca deocamdata nu trebuie sa ne desprindem pentru ca intradevar avem cateva avantaje.Chiar daca eu prestez voluntar in cadrul CSM Bistrita ( postul s-a desfintat de prin 2009),o fac cu multa placere pentru ca am alaturi de mine niste oameni minunati pentru care merita sa faci orice efort.
Ca individ ,atat eu cat si tu Pit , suntem neinsemnati ,dar impreuna cu toti ceilalti suntem o entitate si devenim o forta si cand spun toti ceilalti ma refer atat la „sportivi” cat si la „hobisti”.De aceea trebuie sa se gaseasca o solutie, sa fim din nou impreuna ,sa fim ce-am fost odata si asta se poate realiza ,credem noi,printr-un statut adecvat care sa-i reprezinte pe absolut toti radioamatorii romani.Oare sa nu se poata? Noi am prous ceva , cat ne-am priceput, poate si tu Pit ti-ai spus parerea ,poate si altii au facut-o.Nu ramane altceva de facut decat atat: comisia (am inteles ca exista o comisie care se ocupa de noul statut)sa puna toate acestea cap la cap si sa le prezine MTS-ului.
Sunt cateva regiuni in tara unde din cauza desfintarii cluburilor departamentale si a celor judetene activitatea s-a diminuat sau , ceea ce este tragic , a disparut in totalitate.
Au aparut cateva cluburi private finantate de niste oameni generosi ,dar sunt prea putine in comparatie cu cele care s-au desfintat.
Intradevar activitatile din cluburi nu depind de federatie, insa federatia are obligatia de a ne apara interesele si acreea un climat sanatos si care sa ne uneasca.
73, Marius
QTC 179! Daca mi s-a parut, scuze!
Nu intamplator am scris: Impreuna suntem puternici! si nici: Cred si sper ca exista posibilitatea unei colaborari indiferent sub ce culoare se defileaza. La urma urmei, toti avem indicative cu YO!
Nu stiu ce avem de impartit. Pasiunea este aceeasi.
Cred, si tare as vrea sa ma insel, sunt probleme intre unii dintre noi. Ca unul a zis, celalalt nu a zis, ca unu are ochii verzi si nu-i plac ochii de aceasta culoare, si cate si mai cate.
Sa sti ca am parcurs tot acel proiect facut de YO3ITI si YO5DNA. Imi place, dar nu este realizabil in totalitate, chiar daca vine tatucu S!
Am intrebat oameni de specialitate si mi s-a explicat ca FRR este constituit de cluburi sau asociati cu personalitate juridica. Persoanele fizice nu au cum sa intre decat daca sunt cu contract de munca la ea!
Acum daca alti au mancat … si au venit cu aceste treburi, eu nu pot sa zic altfel. Daca cineva are puterea sa schimbe ceva as fi bucuros.
Sa nu se creeze falsa impresie ca se poate, si apoi, iar se arata catre FRR, ca nu se vrea! Nu cred ca aceasta va fi solutia. Din cate am mai aflat discutiile se vor purta si la MTS. Ramane de vazut daca exista sau nu cai legale. Nu de alta, dar la toti le este frica sa nu calce pe bec!
73
Pit
– Vederi si:
Prevederile O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, cu modificările şi completările ulterioare;Asociaţia Silver Fox este constituiă ca persoană juridică de drept privat, în baza Legii 69/2000, H.G. 884/2001 şi O.G. 26/2000, are autonomie financiară, are dreptul la iniţiativă juridică în domeniu şi se bucură de toate drepturile conferite prin legi şi alte acte normative.
. Adunarea Generală a Asociaţilor este constituită din cei zece fondatori (asociaţi) şi este organul suprem de conducere al asociaţiei Silver Fox.
În situaţia în care un asociat este în imposibilitate de a-şi mai îndeplini prerogativele, (excludere, demisie sau cazuri de fortă majoră) acesta va fi înlocuit în cel mai scurt timp cu un membru al asociaţiei, care va deveni asociat şi membru cu drepturi depline în adunarea generală a asociaţilor. Acesta trebuie să fie acceptat în unanimitate de către toţi ceilalţi asociaţi.
Poate fi membru al asociaţiei orice persoană fizică, cetăţean român sau străin, indiferent de sex, naţionalitate, domiciliu, profesie, apartenenţă politică sau relgioasă, care completează o cerere scrisă, se angajează să respecte prevederile prezentului statut, să achite taxa de înscriere, cotizaţiile anuale şi este acceptat de consiliul director.
Deci este o diferenta intre membri asociati si membrii simpli.
Oricum va felicit pentru interesul pe care-l acordati activitatii de radioamator.
Mai cititi si:
Fondurile băneşti ale asociaţiei provin din:
a. taxele de înscriere şi cotizaţiile membrilor;
b. dobânzile şi dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile în condiţii legale;
c. dividendele societăţilor comerciale înfiinţate de asociaţie;
d. donaţii, sponsorizări sau legate;
e. resurse obţinute de la bugetul de stat şi de la bugetele locale;
f. alte venituri prevăzute de lege.
Art.29. Mijloacele materiale ale asociaţiei vor consta din:
a. clădiri;
b. maşini de transport şi autoturisme;
c. baze sportive;
d. aparatură tehnică;
e. maşini, unelte şi scule;
f. orice alte mijloace fixe obţinute prin transfer, donaţii sau cumpărare.
Si ceva deosebit si interesant:
În calitate de membri fondatori ai Asociaţiei Silver Fox am hotărât:
-se introduce în statutul de organizare şi funcţionare al asociaţiei Silver Fox, la cap.4, art.28, litera „g-venituri realizate din activităţi economice directe”.
Prezentul act adiţional, redactat în data de 09.10.2006, în cinci exemplare originale, face parte integrantă din statutul de organizare şi funcţionare al asociaţiei Silver Fox, pe care îl modifică în mod corespunzător.
73 de yo2bbb george