QEX și QST — octombrie 2015

Acum câteva zile am avut supriza plăcută să primesc cele mai „proaspete” publicații de la ARRL, respectiv QST, numărul pe octombrie 2015 și revista QEX — septembrie-octombrie 2015. În acest scurt articol fac o prezentare sumară a celor două ediții.

QST — octombrie 2015

Coperta QST 10/15Anul acesta în decembrie QST, revista oficială a asociației radioamatorilor din Statele Unite, ARRL, împlinește centenarul de existență. Prima ediție a revistei a fost publicată în decembrie 1915, fiind considerat echivalentul radioamatoricesc al bibliei Gutenberg. Primul număr a avut 28 de pagini, era cules manual, iar formatul acoperea doar două treimi din paginarea contemporană. Publicație din 1915; cost: 5$ / ediție ≈ 18 RON;

Ediția electronică a revistei, disponibilă membrilor ARRL, oferă întotdeauna materiale suplimentare față de varianta tipărită. Acestea sunt, în general, materiale multimedia, frecvent video sau fișiere audio.

Ediția din octombrie 2015 are 160 de pagini și are materialele grupate în următoarele secțiuni: articole tehnice, noutăți, radioamatorism sportiv, editoriale, diverse (inclusiv reclame și anunțuri SK).

DX: este ceea ce vrei tu să fie — editorial

Editorialul lui David Sumner, K1ZZ, Director Executiv ARRL propune un subiect de discuție orientat pe diferențele semantice și tehnice ale termenului ”DX”: „O metodă sigură de a sparge gheața când discuți cu un radioamator este să-ți întrebi interlocutorul cum a devenit radioamator…”

Radioamatorism în situații de urgență — editorial

Cuprins - QST 10/15Harold Kramer, WJ1B, Director de Operațiuni, ARRL și Editor-Șef QST, discută în acest editorial de o pagină câteva aspecte legate de implicarea radioamatorilor în situațiile de urgență și dezastre, propunând câteva idei interesante legate de atragerea tineretului, condițiile de lucru, echipamente și sprijinirea celor implicați în astfel de programe atunci când logistica proprie este și ea afectată: „Când mijloacele de telecomunicații obișnuite nu mai sunt disponibile, ne așteptăm cu toții ca radioamatorii să se implice. Dar ce se întâmplă când propria infrastructură a radioamatorilor nu există sau este și ea afectată?…”

Scrisori de la cititori

O rubrică prezentă în fiecare ediție, un dialog al redacției cu cititorii; la numărul din octombrie 2015 au colaborat John Alday, W6DCC despre manipulatoarele CW ca jucării; o pilă de 12V făcută în regim DIY (Tom Digiovanni, KK4XVL); o discuție despre bonificarea participanților la „ARRL Field Day” (Jerry Spring, VE6TL); opiniile lui Eugene R. Day, KF5RZG, referitoare la operarea în afara zonei proprii de confort, atunci când încerci să-ți autodepășești tehnica și aptitudinile.

Introducere în DMR (Digital Mobile Radio) — articol de fond

DMR - QST 10/15Șase pagini cu informații generoase despre DMR, de John S. Burningham, W2XAB. Secțiuni: fonie în digital pe VHF/UHF (introducere); standarde DMR; sisteme DMR pentru radioamatori (MOTOTRBO™, Hytera, IPSC etc); despre vocoder; despre rețele; simulatoare și rețele simulate; echipamente DMR și programarea echipamentelor DMR; digital versus analog; TDMA; grupuri de discuții; zone; codul culorilor; canale DMR; criterii de admitere; accesarea unui repetor DMR; IPSC și alte „punți” de legătură; achiziționarea echipamentelor și operarea în DMR.

Cinci mituri despre propagare, demontate — articol de fond

„Când e vorba despre îmbunătățirea performanțelor în DX, cunoașterea reprezintă putere.” — așa își începe articolul Carl Luetzelschwab, K9LA. Articolul discută câteva aspecte deosebit de interesante despre propagarea în 160 m. Secțiuni: mitul #1: diversele regiuni ale ionosferei încep să se ionizeze chiar înainte de răsăritul soarelui; mitul #2: propagarea în regiunea F2, în apropierea zonei de umbră, favorizează benzile joase; mitul #3: polarizarea este aleatorie; mitul #4: un dipol apropiat de sol radiază doar direct în sus; mitul #5: o antenă plasată la altitudine mai mare permite contactul cu o stație DX în mai puține salturi.

Ponturi radioamatoricești

Ce faci cu microfoanele vechi, clasice și cum poți utiliza eficient un microfon de impedanță ridicată.

Produse noi

Clești pentru crimparea mufelor pe cabluri LMR-500 și LMR-600 de la Times Microwave.

Unul pentru toți: Controlul mai multor dispozitive cu un singur comutator

Paul Danzer, N1II, propune un mic proiect pentru automatizarea pornirii sistemelor din shack de la un singur comutator: „Shack-ul meu este prevăzut cu o veioză cu care, dacă o pornesc, pornesc în același timp transceiver-ul, sistemul de alimentare al rotorului antenei…”

APRN - QST 10/15Cum s-au pus bazele unui APRN (Amateur Packet-Radio Network)

Până pe la începutul anilor ’80, comunicațiile digitale în benzile de peste 50 MHz constau în principal în RTTY. Reeditarea în facsimil a acestui articol, publicat pentru prima oară în octombrie 1981 arată că, la vremea aceea, ceva nou apărea la orizont: „Radioamatorii din SUA și Canada fac experimente cu pachete radio. Există planuri pentru implementarea unei rețele APRN în decursul anilor care vor urma…”

Recenzie de produs — Apache Labs ANAN-100D SDR HF/ transceiver în 6 m

Un transceiver SDR open-source, construit cu convertoare A/D rapide, capabile să eșantioneze întregul spectru radio.

Recenzie de produs — MFJ-2910: sistem de adaptare pentru antenele verticale în benzile de 80 și 160 m

Un articol extrem de bogat în teorie, semnat de Phil Salas, AD5X, despre un produs nou de la MFJ, un adaptor pentru antene scurte, utilizate în benzile de 80 și 160m.

Letters - QST 10/15Există mai multe moduri prin care poate fi scurtată o antenă…

…dar unele sunt mai eficiente decât altele — notează Joel R. Hallas, W1ZR, în articolul său bogat în exemple de modelare cu ajutorul programului EZNEC

DX în microunde și chiar mai sus

În domeniul gigaherților, realizarea QSO-urilor la distanță pune probleme deosebite. Paul Wade, W1GHZ, discută diverse metode și tehnici de „DX-ing” în microunde.

Antene „rotative” fără părți mobile

Cea mai populară tehnică de a modifica orientarea unei antene este rotirea. Este metoda care funcționează în majoritatea situațiilor, dar „rotirea” antenelor de la bordul aeronavelor este o provocare deosebită.

Experimentul #153* — să înveți reparând

Celebrul Jim Williams, binecunoscut pentru talentul său deosebit de electronist și scriitor (printre alte companii, a ocupat multă vreme poziția de Senior Technical Resource la Linear Technology) era, în mare parte, autodidact. Una dintre metodele sale preferate de a învăța, pe care o promova asiduu, erau reparațiile echipamentelor electronice. În articolul său, H. Ward Silver, N0AX, explică câteva concepte de bază care nu ar trebui uitate în activitatea de depanare.

*Toate experimentele anterioare sunt disponibile membrilor ARRL la adresa: www.arrl.org/hands-on-radio.

Ponturi și idei

Un comutator de antenă wireless — miniproiect de weekend — și repararea cadranului indicator al unui transceiver Heathkit HW-100 sunt două scurte articole semnate de Steve Sant Andrea, AG1YK, în rubrica „Ponturi și idei”.

Lungul drum către Navassa

Una dintre cele mai căutate entități DXCC revine în eter după mai bine de 22 de ani. Nici o poveste legată de expediția K1N în insula Navassa nu poate începe fără o prezentare a proiectului KP1-5. Legăturile realizate de acest grup de inițiativă precum și discuțiile purtate cu Departamentul de Stat al SUA pentru Faună și Fondul Piscicol (USWFWS) au avut ca urmare atât activarea insulei Desecheo (K5D) în 2009 cât și a insulei Navassa, în februarie 2015. Articolul lui Bob Allphin, K4UEE, unul dintre liderii expediției Navassa, K1N descrie în detaliu toată povestea acestei expediții fascinante.

Novice în anii ’60

Acum jumătate de secol, un radioamator trăia experiențe cu totul diferite de cele din prezent. Radioamatorismul acelor ani era diferit. Nu numai echipamentele erau diferite, practica de operare era și ea diferită. Acest articol semnat de Harold Kramer, WJ1B, deschide o fereastră către un trecut nu foarte îndepărtat, familiar multora dintre noi, dar extrem de diferit de ceea ce trăim în prezent.

Alte articole

  • QSL din Cuba —vizita unui radioamator american oferă o perspectivă asupra activității radioamatorilor din Cuba.
  • Despre instruirea radioamatorilor în cluburi
  • Poster: US Amateur Radio Bands — reprezentarea grafică frecvențelor alocate radioamatorilor.
  • Valoarea statutului de membru ARRL — ce primești de la ARRL în schimbul taxei de membru.
  • O agendă bogată pentru Consiliul de Administrație ARRL — rezumatul întâlnirii din iulie 2015 plus câteva discuții de interes legislativ local, un articol despre Amateur Radio Parity Act, semnat de Rick Lindquist, WW1ME, și o pledoarie în favoarea recunoașterii radioamatorismului ca serviciu public, semnată de Rick Palm, K1CE.
  • Centralizator concursuri — versiunea pdf poate fi descărcată de la www.arrl.org/contests
  • Radioamatorism în școli 2014/2015
  • Evenimente ARRL din noiembrie
  • Prognoze pentru deschideri troposferice (Jon Jones, N0JK) — condițiile meteo pot avea un impact semnificativ asupra propagării în benzile de peste 50 MHz
  • DX-ing cu insulele Chesterfield
  • Special Event Stations
  • Convenții, adunări, expoziții și târguri — calendar de evenimente
  • Acum 75, 50 și 25 de ani în QST — cuprinsul edițiilor QST din luna octombrie a anilor 1940, 1965 și 1990.
  • Silent Keys
  • Reclame

QEX — septembrie–octombrie 2015

Reamintesc că revista QEX apare de șase ori pe an, o dată la două luni, doar în format tipărit, monocrom (nu are pagini color cu excepția celor patru coperte), este distribuită doar membrilor ARRL și conține doar articole tehnice (proiecte sau referințe teoretice); reclamele sunt prezente doar pe coperțile 2,3 și 4. Numărul 3 din acest an (septembrie–octombrie) are 44 de pagini și conține următoarele articole:

O abordare diferită a amplificatoarelor cu elemente discrete, de bandă largă

Autorul, Francis Carcia, WA1GFZ, povestește ce modificări a adus unor circuite dezafectate, cumpărate de pe eBay, pentru a produce amplificatoare RF liniare, de bandă largă.

Simulare 3D a unui feed horn cu polarizare circulară pentru o antenă parabolică

Autorii (nu mai puțin de șapte !), prezintă un proiect de feed horn care produce o polarizare circulară a câmpului de radiație al unei antene parabolice. În articol se discută compromisurile constructive.

Radiația și pierderile rezistive datorate solului în cazul antenelor verticale pentru LF, MF și HF — partea a 2-a

În curând, agenția de reglementare a comunicațiilor din SUA, FCC, va permite accesul radioamatorilor la porțiuni noi din spectrul LF și MF. Radioamatorii vor fi interesați de modele și proiecte performante de antene pentru aceste benzi precum și de modul de calcul al puterii echivalent izotrop radiată (EIRP) pentru a opera legal în aceste benzi. Autor: Rudy Severns, N6LF.

Factorul de calitate, lărgimea de bandă și atenuarea armonicelor în filtrele Pi

Bill Kaune, W7IEQ, analizează câteva definiții ale factorului de calitate Q și face câteva observații interesante despre ce concluzii se pot trage pe baza acestor definiții atunci când proiectăm filtre Pi.

SDR simplificat

Ray Macks, W5IFS, continuă saga sa în căutarea sistemului SDR ideal.

Alte articole

  • Scrisori către editor: comentarii la „Limbajul Octave pentru SWR” (Ian/Feb 2009) și „Mai multe octave pentru SWR” (Ian/Feb 2014)
  • Scrisori către editor: comentarii la „Limbajul Octave pentru linii de transmisie” (Ian/Feb 2007)
  • Scrisori către editor: comentarii la „Optimizarea antenelor în buclă, cuplate magnetic” (Ian/Feb 2015)
  • Conferințe

73 de YO3ITI

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.