Cărările vieții m-au adus nu departe de obiectivul UNESCO, stația de la Grimeton. Antena imensă am remarcat-o de prima dată când am trecut cu mașina pe autostrada E6-E20 spre Göteborg. Așadar, cu prima ocazie oferită am vizitat-o. Ziua a fost una specială, în care radioemițătorul a transmis în eter. Sunt numai câteva zile în fiecare an în care emițătorul funcționează timp de aproximativ 15-20 minute.
Radioemițătorul de la Grimenton, din sud–vestul Suediei, a intrat în funcțiune la 1 decembrie 1924. Indicativul stației este SAQ, iar frecvența de emisie este de 17,2 Khz — VLF (banda frecvențelor foarte joase).
Emițătorul conceput de Ernst Alexandersson are la bază un generator electromecanic rotativ ce oferă o putere de 200kW. Antena de la Grimenton este unică, iar echipamentul este singurul rămas intact dintr-o serie de nouă stații construite în acea perioada 1918–1924. Frecvența aleasă și amplasarea au conferit o legatură sigură peste oceanul Atlantic. Stația a avut un rol important în timpul celui de-al doilea război mondial. Dintre istorisirile prezentate una mi-a ramas in amintire cum că „transmiteau radiotelegrame către nave și submarine inexistente, inducând astfel în eroare partea adversă”. Grimeton este singurul emițător în stare de funcțiune construit înainte de apariția tuburilor electronice de putere.
La doar cățiva metri de stație se găsește radioclubul SK6SAQ împreună cu un mic laborator cu lucrări practice din domeniul radiotelegrafiei (o atracție și pentru adulți, nu numai pentru copii). Am asistat la punerea în funcțiune a emițătorului (5 persoane venerabile comutau fel și fel de galeți sau ploturi într-o ordine și la momente de ei știute). În timpul transmisiunii zgomotul alternatorului acoperea orice încercare de conversație. După încetarea emisiei am vizitat antena (m-am mulțumit cu primul pilon) intinsă pe 2,2 km și formată din opt conductori dispuși pe șase piloni înalți de 127 metri fiecare. Organizatorii au pus la dispoziție un atelaj nepoluant (cu tracțiune cabalina) în acest scop. A existat, deasemenea, și un mic talcioc de componente radio în special foarte vechi, dar și un cort pentru expuneri precum și nelipsita cafea cu „kanelbulle” — prăjitura tradițională. Amabilitatea gazdelor s-a făcut pe deplin simțită.
La final m-am semnat în logbook-ul stației, moment în care cineva venit special din DL să asiste la eveniment m-a întrebat dacă și eu am venit tocmai din România în acest scop. „Bineînțeles” am răspuns, „sunt un radioamator pasionat”.
Cosmin — YO6FWM
O galerie fotografică cu tema Grimeton, ©YO6FWM — Mulțumim, Cosmin, pentru aceste imagini excepționale !