QST — septembrie 2015

TOM_0166 Poate unii dintre voi se întreabă de ce public recenzia ediției din septembrie 2015 a forumului oficial al ARRL în condițiile în care recenzia similară a numărului din octombrie a fost publicată acum fix o lună. Ei bine, legile poștei sunt ciudate, mai precis principiile curieratului modern sunt ciudate; atât de ciudate încât o să am îndrăzneala de a afirma că Poșta Română funcționează mult mai bine decât multe alte servicii similare din domeniul privat. ARRL colaborează cu un astfel de curier care se află la a doua abatere în ceea ce mă privește, după un rateu de proporții acum un an (efectiv nu mi-au parvenit trei numere, din decembrie 2014 până în februarie 2015), recidivează în toamna acestui an și mă sare, iar, de la distribuția numărului QST din septembrie. Noroc că americanii de la ARRL sunt profesioniști și remediază situația de fiecare dată, după ce îi anunț, trimițându-mi adresat direct cu expeditor HQ ARRL (headquarters — sediu). Doamna care se ocupă de aceste probleme va primi, la vremea cuvenită, o diplomă de merit, din partea mea, realizată manual cu o caligrafie impecabilă de o prietenă artist.

Revenind la subiect, anul acesta în decembrie QST, revista oficială a asociației radioamatorilor din Statele Unite, ARRL, împlinește centenarul de existență. Prima ediție a revistei a fost publicată în decembrie 1915, fiind considerat echivalentul radioamatoricesc al bibliei Gutenberg. Primul număr a avut 28 de pagini, era cules manual, iar formatul acoperea doar două treimi din paginarea contemporană. Publicație din 1915; cost: 5$ / ediție ≈ 18 RON;

Ediția electronică a revistei, disponibilă membrilor ARRL, oferă întotdeauna materiale suplimentare față de varianta tipărită. Acestea sunt, în general, materiale multimedia, frecvent video sau fișiere audio.

Ediția din septembrie 2015 are 160 de pagini și are materialele grupate în următoarele secțiuni: articole tehnice, noutăți, radioamatorism sportiv, editoriale, diverse (inclusiv reclame și anunțuri SK). Acest număr este dedicat radioamatorismului ca serviciu de utilitate publică, toate articolele de fond fiind circumscrise acestei nobile dedicații.

Reevaluarea dispoziției FCC privind utilizarea benzilor de 80/75 m — editorial

Editorialul lui David Sumner, K1ZZ, Director Executiv ARRL propune un subiect de discuție legate de recentele modificări în atribuirea intervalului 3600–3750 MHz pentru fonie/ imagine/ CW (inițial: RTTY/ date/ CW).

Raport pe șase luni — editorial

Harold Kramer, WJ1B, Director de Operațiuni, ARRL și Editor-Șef QST, prezintă un raport de activitate pe șase luni; articolul — un exemplu de conciziune și transparență — ar trebui studiat cu atenție și de unii dintre colegii noștri care au responsabilități asemănătoare.

Scrisori de la cititori

O rubrică prezentă în fiecare ediție, un dialog al redacției cu cititorii; la numărul din septembrie 2015 au colaborat Bill Wiese, W0HBH, despre „Vintage Field Day”, un articol din ediția QST din iunie 2015; John Pescatore, K3TN, un punct de vedere despre renunțarea publicării integrale a rezultatelor competițiilor în revista QST; Gerald Johannsen, K9STP, o poveste înduișătoare despre cum i-a salvat viața radioamatorismul; Mike Groom, VE3VHB, un comentariu despre serviciul eQSL de la Logbook of the World pentru VHF/UHF.

Un Yagi portabil pentru banda de 2 metri — articol de fond

TOM_0150Canadianul Jerry Clement, VE6AB prezintă un proiect personal de antenă portabilă. Un Yagi portabil pentru banda de 2 metri, realizat din rulete pentru măsurat, similar proiectului lui Joe Leggio,  WB2HOL, publicat în ediția 22 a „tratatului” The ARRL Antenna Book. Jerry spune: Antena mea portabilă se încadrează în specificațiile descrise în articolul din carte. Un lucru deosebit, este prevăzută cu sisteme de conectare rapidă. Demontată, antena poate fi transportată într-o geantă de maxim 5 x 15 x 25 cm. Pentru construirea sa nu este nevoie nimic altceva decât de unelte de mână.

FSQ — Fast, Simple QSO (QSO rapid și simplu) — articol de fond

TOM_0151FSQ (Fast Simple QSO) este un nou mod digital adaptat utilizării eficiente a tastaturii computerului și oferă o viteză de scris acceptabilă pentru a susține un „chat” în eter. Articolul neozeelandezului Murray Greenman, ZL1BPU, analizează acest mod de operare trecând în revistă aplicațiile FSQ în serviciul comunității prin intermediul FSQCall. Acest sistem de informare și schimb de informații oferă toate avantajele unei rețele de comunicații, dublate de flexibilitatea constituirii ad-hoc, atunci când este necesar. Cei care participă în stabilirea rețelei nu trebuie să fie înregistrați de o autoritate centrală.

Construiește un modul de radiocomunicații rapid amplasabil — articol de fond

TOM_0152Având subtitlul Sprijinul evenimentelor prin intermediul radioamatorismului ca serviciu de utilitate publică este ușor de obținut cu ajutorul acestui modul de radiocomunicații complet și compact — articolul semnat de Glen Popiel, KW5GP, prezintă un modul de radiocomunicații care poate fi pus în acțiune rapid atunci când este vorba de a sprijini intervențiile în diverse situații de urgență. Autorul povestește despre inițiativele periodice ale clubului de radioamatori din care face parte de a se implica în mai mult exerciții de telecomunicații din portabil, an de an. În opinia sa, „aceste evenimente reprezintă o metodă excepțională de relaxare în timp ce permite îmbunătățirea aptitudinilor radioamatorilor în situații de urgență”. 

Un adaptor Anderson PowerPole® pentru sursa de alimentare — articol de fond

TOM_0153Standardul interfeței de alimentare pentru echipamentele de radioamatori este conectorul Anderson. Sursele de alimentare obișnuite precum și cele de laborator utilizează conectori tip banană pentru ieșirile de putere. Articolul semnat de Phil Salas, AD5X, prezintă un proiect simplu de adaptor pentru sursele de alimentare prevăzute doar cu conectori tip banană. Placa pe care este construit adaptorul are două perechi de conectori Anderson care pot suporta un consum de până la 30 A. Modulul se inserează direct în conectorii tip banană.

Să transmiți și să recepționezi în frecvență — articol de fond

Bob McGraw, K4TAX, propune o metodă de calibrare simplă pentru a te asigura că frecvența afișată de transiver este exact cea de care ai nevoie. Autorul pornește de la constatarea că unele stații, în concursuri, nu „pică” exact pe frecvență. Investigând acest fenomen, a aflat de la operatorii stațiilor respective că frecvența afișată de stațiile lor era diferită de cea afișată de stația sa. Articolul discută o metodă de verificare a preciziei frecvenței utilizate raportate la frecvența afișată.

Transceiverul portabil dublu–bandă Wouxun KG-UV8D — recenzie de produs

Joe Carcia, NJ1Q, coordonatorul stației W1AW, face o interesantă prezentare și analiză a variantei îmbunătățite a dual–bander-ului de la Wouxun. Concluzia este că „stația portabilă KG-UV8D oferă majoritatea funcționalităților pe care ne-am aștepta să le ofere orice produs similar. Nu este dotat cu prea multe funcții astfel încât să devină intimidant de utilizat. Unele funcționalități mi-au fost inutile, de exemplu un cronometru pe care oricum nu am putut să-l utilizez. În general a funcționat foarte bine și este o binevenită adăugire la echipamentul portabil al oricărui radioamator care își dorește un dual-band performant”.

TARGETuner — Controller de antenă screwdriver de la West Mountain — recenzie de produs

TOM_0154O prezentare și analiză de produs semnată de Ward Silver, N0AX, editor–colaborator QST despre un controller de antenă screwdriver care poate fi utilizat cu succes la automatizarea unui număr mare de antene de acest tip, produse de diferite firme. Antenele de tip screwdriver sunt prevăzute cu un sistem de control manual care permite modificarea dimensiunilor inductanței de acord. Aceste sisteme de control depind de nivelul zgomotului în bandă ca unic indicator al acordului corect. În piață există mai mulți producători de sisteme de control pentru acest tip de antene. Site-ul web al lui Alan Applegate, K0BG, este una dintre cele mai complete resurse online de informații despre operarea mobilă, având informații complete despre mai mulți producători de antene screwdriver și controllerele potrivite. Pentru autorul acestei recenzii, Ward Silver, N0AX, acestea sunt funcționalitățile pe care trebuie să le ofere obligatoriu un controller de antenă screwdriver, de calitate:

  • Acordul antenei trebuie să fie ușor de obținut, cu intervenții minime din partea operatorului;
  • Modificarea diferitelor poziții de acord trebuie să se poată face automat, fără să fie nevoie ca operatorul să urmărească vreun afișaj;
  • Să poată memoriza suficient de multe poziții de acord (memorie non-volatilă de mare dimensiune);
  • Să permită conducătorului auto să se concentreze permanent la condus și nu la schimbarea poziției de acord;

Deasemenea, următoarele caracteristici fac parte din categoria funcționalităților necesare, dar nu obligatorii:

  • Acordul antenei să de poată face direct din transiver, în funcție de frecvența de acord selectată;
  • Acordul antenei să se poată face în funcție de valoarea măsurată a SWR-ului;
  • Să permită controlul automat al orientării antenei;
  • Să permită cât mai multe configurații de acord și poziționare.

Căști audio Heil Sound PRO 7 — recenzie de produs

Modelul PRO 7 este cel mai nou membru al liniei de produse Heil Sound pentru radioamatori. Joel Hallas, W1ZR, punctează în recenzia sa că aceste căști oferă câteva funcționalități suplimentare față de gama Elite, care a fost recezată în 2011, cel mai important element fiind microfonul electret cu un răspuns în frecvență îmbunătățit în intervalul 4-6 kHz.

Filtre Audio: MFJ-752D Signal Enhancer II și SCAF-1 de la Idiom Press — recenzie de produs

Aproape toate transceiverele produse în ultima decadă sunt echipate cu filtrare DSP în combinație cu filtre pe cristale în frecvența intermediară. Echipamentele mai vechi aflate încă în exploatare, pot beneficia de filtrare audio externă suplimentară. MFJ-752D Signal Enhancer II și SCAF-1 de la Idiom Press sunt două astfel de filtre care pot îmbunătăți operarea unui echipament căruia îi lipsesc mijloacele moderne de filtrare audio. Recenzia este semnată de Phil Salas, AD5X.

Răspunsuri pentru cititori — The Doctor Is In

Populara serie, sub coordonarea editorului Joel R. Hallas, W1ZR, reunește câteva discuții concentrate pe subiecte de interes ca, de exemplu, modul de funcționare a unui microfon electret și calculul punctului static de funcționare, utilizarea unui plan de masă pentru o antenă verticală în λ/2 pentru banda de 2m, sprijin logistic pentru DXpediții, protecția la supratensiune și la descărcările electrostatice.

Experimentul #152* — Improvizație

Ceea ce îi face unici pe radioamatori (și radioamatorismul) în acest univers al telecomunicațiilor este flexibilitatea și adaptabilitatea. Nu ai curent ? Folosește baterii. Nu ai semnal la mobil ? Accesează frecvența celui mai apropiat repetor. Repetorul a fost distrus de trăznet ? Scoate antena portabilă și treci în simplex. Improvizația este întipărită în ADN-ul radioamatorilor. Acest articol, semnat de H. Ward Silver, N0AX, este povestea unei improvizații care a născut o antenă–colivie extrem de eficientă.

*Toate experimentele anterioare sunt disponibile membrilor ARRL la adresa: www.arrl.org/hands-on-radio

Alte articole

  • Apă, apă peste tot — cum protejăm echipamentele de efectele dăunătoare ale umezelii;
  • QRM și Apollo 13 — cum a scăpat NASA de un potențial dezastru de PR din cauza interferențelor RF care amenințau întregul program spațial;
  • Sisteme Z-match utilizate ca preselectoare;
  • Tester de continuitate, rulmenți pentru rotorul antenei, controlul interferențelor produse de un mini-furnal cu ultrasunete;
  • Un târg de radioamatori cu peste un milion de participanți — povestea The Road Show Amateur Radio Club, un târg itinerant.
  • Cum se planifică o intervenție în caz de dezastru.
  • Actualitatea în privința Amateur Radio Parity Act — legea este în dezbaterea Congresului SUA.
  • Cum se organizează un grup ARES (Amateur Radio Emergency Service®)
  • Rezultatele concursurilor din septembrie 2015
  • Simularea unei situații de urgență — pregătiri pentru evenimente neașteptate.
  • Paradisul DX-erilor — palmieri, briză călduță și radioamatorism din insulele sudului.
  • Crăciun în iunie — un QSO transpolar în banda de 6 m;
  • Vintage radio — Transceiver-ul AM și CW E.F. Johnson Viking II.
  • Câștigătorii burselor ARRL 2014.
  • Calendar convenții și hamfest-uri
  • Acum 75, 50 și 25 de ani în QST — cuprinsul edițiilor QST din luna septembrie a anilor 1940, 1965 și 1990.
  • Silent Keys
  • Reclame (52 de pagini)

73 de YO3ITI

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.