Rezumat WRC-15
Pe 27 noiembrie s-au încheiat lucrările WRC-15, World Radiocommunication Conference, 2015. Aceste conferințe sunt organizate din patru în patru ani sub patronajul ITU. Scopul principal este de a analiza și, dacă este cazul, de a revizui reglementările în domeniul radiocomunicațiilor, acordurile internaționale referitoare la gestionarea spectrului radio precum și a orbitelor sateliților.
Conferința din acest an, organizată de ITU și desfășurată la Geneva între 2 și 27 noiembrie, a avut pe agendă o serie de subiecte relevante pentru traficul radio pentru radioamatori și sateliții de radioamatori. Reamintim că tema principală a conferințelor ITU se stabilește cu minim 4 și maxim 6 ani înainte de data desfășurării conferinței. Agenda finală este aprobată de Consiliul ITU doi ani înainte de conferință, fiind necesar votul majorității extinse a statelor membre.
Deși subiectul alocării noului segment de bandă în 5 MHz a atras anul acesta atenția majorității radioamatorilor, următoarele subiecte discutate au fost la fel de importante, reprezentând atât oportunități cât și amenințări la adresa traficului radio pentru radioamatori.
- AI-1.1: luarea în considerare a alocărilor suplimentare pentru serviciile de telefonie mobilă în mod primar și identificarea benzilor de frecvențe pentru serviciile de telecomunicații mobile internaționale (IMT).
- AI-1.4: luarea în considerare a posibilei alocări a unui nou segment traficului de radioamatori, în regim de utilizare secundară, în banda de 5 MHz, între 5.250 și 5.450 MHz, în concordanță cu termenii rezoluției COM6/12 din WRC-12.
- AI-1.6.1: luarea în considerare a alocării segmentelor suplimentare în regim de utilizare primară pentru telecomunicațiile prin sateliții geostaționari în benzile de 10 și 17 GHz, cu o lărgime de 250 MHz, pentru regiunea 1.
- AI-1.10: luarea în considerare a alocării suplimentare pentru serviciile de telecomunicații mobile de bandă largă, în benzile de 22 și 26 GHz.
- AI-1.12: extinderea cu 600 MHz a segmentelor alocate sateliților pentru explorarea terestră în benzile cuprinse între 9.300 și 9.900 MHz, de la 8.700 la 9.300 MHz și de la 9.900 la 10.500 MHz.
- AI-1.18: luarea în discuție a solictării de alocare a segmentului cuprins între 77.5 și 78 GHz în regim de utilizare primară pentru serviciile de radiolocație auto.
- AI-9.1.4: modificarea reglementărilor din domeniul telecomunicațiilor radio, prin armonizarea cu cerințele pieții.
- AI-9.1.8: modificarea reglementărilor referitoare la regimul de exploatare a nanosateliților și picosateliților.
- AI-10: actualizarea agendei subiectelor următoarelor conferințe WRC ale ITU.
Informații detaliate despre subiectele discutate și hotărârile luate cu ocazia discuțiilor pot fi consultate, format pdf, la adresa: http://www.itu.int/pub/R-ACT-WRC.11-2015/en
WRC-15: Benzile TV UHF nu vor fi modificate înainte de 2023
Tot cu ocazia conferinței WRC-15 desfășurată la Geneva, EBU, European Broadcasting Union, a salutat decizia plenului de a menține alocarea benzilor TV UF în segmentul 470-694 MHz cel puțin până în 2023.
S-a luat hotărârea ca segmentul cuprins între 470 și 694 MHz să nu fie modificat nici acum, nici cu ocazia WRC-19, adică peste patru ani. În schimb, întreaga bandă TV UHF va fi revizuită cu ocazia conferinței WRC în 2023 și se va decide dacă se vor aduce modificări reglementărilor.
Mai multe informații la: http://www3.ebu.ch/news/2015/11/broadcasters-applaud-wrc-15-decision
Ham Radio Now – Welcome to the DCC
Popularul videoblogger Gary Pearce, KN4AQ, realizatorul emisiunii youtube „Ham Radio Now”, a publicat un nou material video realizat cu ocazia zilei inaugurale a conferinței Digital Communications Conference (DCC) care s-a desfășurat între 9-11 octombrie, 2015 în Arlington Heights, Chicago.
Acest film este primul dintr-o serie care va cuprinde toate sesiunile importante ale conferinței.
Conferința DCC — Digital Communications Conference — este realizată în colaborare de organizațiile ARRL și TAPR — Tucson Amateur Packet Radio și reprezintă un forum internațional al radioamatorilor interesați să se întâlnească, să-și publice lucrările și să prezinte idei și tehnici noi. Prezentatorii și participanții au ocazia de a schimba idei și de a se informa despre cele mai noi tehnologii hardware și aplicații software, teorii, rezultate experimentale ale studiilor de cercetare și aplicarea în practică ale tuturor acestora.
Subiectele includ, dar nu se limitează la: Software Defined Radio (SDR), digital voice (D-Star, P25, Mototrbo, CODEC2, FreeDV) , comunicații digitale prin satelit, Global Position System (GPS), sincronizare de precizie, APRS — Automatic Packet Reporting System™ și APRS Short Messaging (unul dintre modurile APRS), Digital Signal Processing (DSP), moduri digitale HF, interoperabilitate prin Internet cu rețelele de radioamatori, spread spectrum, IEEE 802.11 și alte standarde și sisteme care pot fi adaptate uzului radioamatorilor, TCP/IP și radioamatorism, rețele wireless tip mesh și peer to peer, comunicații digitale de rezervă pentru situații de urgență și Apărarea Teritorială, utilizarea sistemului de operare Linux în radioamatorism, actualizări ale AX.25 și altor protocoale wireless.
Articolele și prezentările celei de-a 34-a conferințe DCC pot fi descărcate integral de la adresa organizației TAPR (Tucson Amateur Packet Radio): http://www.tapr.org/pub_dcc34.html
Emisiunile HamRadioNow: http://www.youtube.com/user/HamRadioNow/videos