La închiderea lunii, am pus de o parte o selecție de articole din site-uri de electronică sau radiocomunicații care pot oferi informații utile radioamatorilor. Sursele de informare sunt:
MicroWaves & RF
Ce are de-a face zgomotul ?
Acest articol arată cum se poate analiza influența zgomotului de radiofrecvență într-un sistem de telecomunicații prin utilizarea unui generator de înaltă frecvență. Diferitele sisteme au un prag de zgomot diferit și sursele de zgomot pot oferi un punct de plecare pentru analiza profilului de zgomot ale acestor sisteme.
Articolul face parte din seria „Measuring Progress” din care am mai selectat:
- Sistemele modulare oferă într-adevăr mai mult pentru mai puțin ? (4/11/2015)
- Cablurile fac parte din sistemul de măsurare (26/10/2015)
- Una dintre cele mai bune achiziții pentru instruirea în domeniul metrologiei (2/10/2015)
- Cum concepi din faza de proiectare măsurători ușor de portat (20/08/2015)
etc…
Filtre miniatură pentru circuite de radiofrecvență mai mici
Tendința către miniaturizare este implacabilă. Proiectanții de filtre se află permanent în căutarea unor noi modalități pentru a crea filtre performante cu dimensiuni din ce în ce mai reduse.
Articolul face parte din seria „Passive components” din care am mai selectat:
- Produsele săptămânii (4/01–9/01)
- Cuploarele direcționale influențează măsurătorile de putere
- Terminatoare sau atenuatoare ?
Zgomotul unui oscilator RF poate fi acum evaluat în faza de proiectare
Această metodă inovatoare de simulare analizează un oscilator pe 2 GHz pentru a înțelege mai bine performanțele sale de zgomot.
Optimizarea parametrilor unui analizor de spectru pentru creșterea sensibilității
Acest articol arată cum, în cazul unui analizor de spectru pentru microunde, combinația diferiților parametri de măsurare are un impact profund asupra modului în care poate fi coborât nivelul de zgomot pentru a putea măsura semnalele de nivel scăzut.
Noțiuni fundamentale despre distorsiunile de intermodulație
Understanding how nonlinear effects are produced in both active and passive components can help reduce the generation of IMD and resulting interference in communications systems.
ABC-ul adaptării impedanțelor
Ghidul oferă atât un util ABC al metodelor de adaptare a impedanțelor în circuitele de radiofrecvență cât și o perspectivă istorică asupra procedeului denumit load pull.
High Frequency Electronics
High Frequency Electronics este o publicație interesantă, care poate fi descărcată gratuit, integral în format PDF. Majoritatea conținutului constă în reclame și pagini cu plasare de produs, dar cele câteva articole de fond din fiecare număr merită osteneala să înveți limba engleză. ? Este adresată unui segment de piață limitat și se axează pe tehnologiile SHF, cu o orientare consistentă către domeniul comunicațiilor militare. În această pagină încerc să centralizez informațiile despre cuprins și link-urile către pdf-urile individuale.
Din cuprinsul numărului 1, ianuarie 2016:
- Design integrat al unui LNA tip MCM în banda C
- Metoda de măsurare statistic–pulsatorie a senzorilor de putere USB
- Funcții de transfer de zgomot în PLL
Varianta integrală a revistei poate fi descărcată de la această adresă.
National Instruments
Optimizarea proiectării amplificatoarelor de putere
Amplificatoarele de putere joacă un rol fundamental în orice sistem de comunicații. Această notă de aplicație de la National Instruments discută modul în care proiectele complexe devin din ce în ce mai ușor de realizat grație instrumentelor software de proiectare (EDA — Engineering Design Applications). Articolul este în format pdf, descărcarea sa necesitând înregistrarea unor date personale pe site-ul National Instruments.
Electronica azi
În final, unul dintre cele mai interesante site-uri este unul românesc, site-ul publicației „Electronica azi„. Am rămas profund impresionat atât de calitatea grafică și prezentarea web a site-ului cât și de conținutul său, ambele extrem de profesionale și cu nimic mai prejos decât publicațiile cu reputație din occident. Din cuprins:
- Câștigați o placă de dezvoltare Curiosity de la Microchip !
- Platforme Freescale destinate Internet of Tomorrow: FRDM-K64F
- Stația de lipit Weller WSD81i nu necesită calibrare nici după mai mulţi ani [sau „nu mai cheltuiți pe stații ieftine” — nota autorului]
- Câștigați un kit de dezvoltare Microchip Explorer 8 !
- Utilizarea LabVIEW, TestStand şi NI PXI pentru dezvoltarea unei soluţii automate de tip HASS, pentru testarea în paralel, a 3 unităţi PCB în sisteme electronice de bord
- Câștigați un Starter Kit dsPIC33EV 5V CAN-LIN de la Microchip
- Iluminatul cu LED-uri stimulează creșterea plantelor
- Opţiuni de procesor pentru FPGA-uri (Partea a II-a)
- Bateriile electrice reîncărcabile Pb-Acid
etc
73 de YO3ITI