QST — Aprilie 2016

În urmă cu câteva zile am găsit în căsuța poștală numărul 4 al revistei QST, ediția aprilie 2016. Varianta aceasta, tipărită, sosește cu o întârziere de aproape o lună față de varianta electronică care este disponibilă pentru descărcare și lectură în aplicațiile dedicate cam pe la jumătatea lunii anterioare. Astfel, acest număr pe aprilie (varianta tipărită) mi-a parvenit cam în aceeași perioadă în care am primit și e-mail-ul prin care eram înștiințat că pot descărca ediția electronică din luna mai 2016. Deși varianta electronică a revistei (disponibilă numai membrilor ARRL) oferă întotdeauna materiale suplimentare față de varianta tipărită (filme, fișiere audio, diverse proiecte care pot fi descărcate de pe internet etc), slăbiciunea pe care o am pentru tipar mă face să mă bucur mai mult atunci când — în ciuda oricăror întârzieri — primesc revista în cutia poștală.

Pot conviețui radioamatorismul și energia solară ?

Numărul 4 din acest an (ediția aprilie) are ca articol de fond o dezbatere interesantă intitulată „Pot conviețui radioamatorismul și energia solară?” care primește un spațiu generos atât în interiorul revistei cât și pe prima pagină. Semnat de Tony Brock-Fisher, K1KP, articolul povestește cum decizia de pensionare a unui pasionat radioamator a declanșat mai multe proiecte casnice care au avut ca scop scăderea costurilor utilităților și energiei electrice. Dintre acestea, sistemul complex de convertoare pentru energie solară a dat multe bătăi de cap entuziastului radioamator care își vedea periclitat hobby-ul din cauza interferențelor. Articolul descrie în detaliu funcționarea convertoarelor pentru energia solară și prezintă soluțiile practice implementate de K1KP pentru reducerea interferențelor și emisiilor nedorite.

Editorial: Pasiune pentru radioamatorism

Editorialul semnat de David Sumner (K1ZZ) — probabil unul dintre ultimele semnate de el în calitate de director executiv ARRL — este o transcriere a discursului său din deschiderea banchetului prilejuit de Convenția Națională ARRL desfășurată în Apopka, Florida pe 13 februarie 2016. David Sumner se va retrage din funcția pe care o deține în prezent, după 34 de ani de activitate neîntreruptă ca director executiv al ARRL. Este un editorial emoționant care povestește, sub titlul „Pasiune pentru radioamatorism”, crâmpeie de întâmplări și amintiri despre oamenii pe care i-a cunoscut în cele trei decenii de activitate în care radioamatorismul i-a fost prieten fidel. David încheie cu o frumoasă parabolă care are ca element central descoperirea undelor gravitaționale în preziua discursului său.

Editorial: Viziunea strategică a ARRL

Harold Kramer, WJ1B, în prezent director de operațiuni al ARRL prezintă strategia pentru următorii cinci ani adoptată de Consiliului Director al ARRL în ianuarie 2016. COO-ul ARRL nu uită să amintească de contribuția majoră pe care au avut-o membrii ARRL care au răspuns cu promptitudine invitației de participare la sondajele de opinie care s-au desfășurat în decursul anului 2015 pe această temă. Mi s-a părut amuzant că unele dintre cele cinci direcții strategice adoptate cu această ocazie sunt aproape identice în fond cu cele propuse Federației Române de Radioamatorism în septembrie 2015 de către Radioclubul CSM Bistrița, spre adoptare și includere în ceea ce se dorea atunci a fi noul proiect de statut FRR:

  • ARRL sprijină/ stimulează creșterea notorietății și dezvoltarea radioamatorismului la nivel mondial.
  • Este promotorul inițiativelor de optimizare și a accesului și utilizării spectrului radio.
  • Sprijină fiecare membru pentru a se implica în radioamatorism, a fi un radioamator activ și a fi prezent cât mai des în eter.
  • Încurajează experimentele radio și, prin intermediul membrilor săi, stimulează progresul tehnologiilor radio și educația continuă.
  • Organizează și instruiește voluntari care să activeze în folosul comunităților din care fac parte, oferind serviicii de comunicații publice și de urgență.
  • […]
  • Respectă toți radioamatorii și pe toți membrii proprii și le recunoaște contribuția la cunoaștere, activități voluntare, leadership și sprijin financiar.
  • […]
  • Încurajează dezvoltarea aptitudinilor, atingerea obiectivelor individuale și inventivitate prin creearea oportunităților de învățare și instruire pe tot parcursul vieții.
  • Diversitate…

De remarcat că activitățile sportive nu sunt incluse în viziunea strategică a celei mai importante organizații de radioamatori din lume, lucru care explică rezultatele deosebit de proaste cu care ne-au obișnuit radioamatorii și radiocluburile din SUA în competițiile („contestele”) internaționale.

Alte articole din acest număr al revistei QST

Temporizator realizat cu un microcontroller PIC  — de Darrel Davis, KT4WX, un project simplu care poate fi folosit pentru a ne reminti de limita de timp pe un repetor sau pentru a semnaliza intervalul la care trebuie anunțat indicativul propriu.

PropKeyer IV — un manipulator universal — de Larry Coyle, K1QW, un articol care descrie un proiect interesant și ușor de utilizat care emulează cinci moduri de operare diferită: iambic A, iambic B, vibroplex, sideswiper și ultimatic. Dispozitivul mai poate fi utilizat ca un manipulator clasic sau pentru a transmite coduri morse prin conectarea unei tastaturi.

Influența solului asupra câmpului radiant al unei antene — de Kazimierz „Kai” Siwiak, KE4PT; o discuție despre unghiul de propagare și influența solului;

Simularea antenelor – ce reprezintă ? — de Joel R. Hallas, W1ZR; cum funcționează programele de simulare a antenelor și dacă pot, într-adevăr, să prezică comportamentul real al antenelor; discuția este axată în principal pe programul EZNEC;

Detector de ton în telegrafie — de Paul Danzer, N1II; un mic proiect care poate ajuta la păstrarea semnalului CW în frecvență;

Raspberry Pi 2: maxim de putere de procesare cu minim de costuri — de Steve Ford, WB8IMY; câteva idei de proiecte radioamatoricești care utilizează un dispozitiv Raspberry Pi 2;

Recenzie de produs: HobbyPCB RS-UV3 — de Mark J. Wilson, K1RO; un transceiver tribandă VHF/UHF, adaptor pentru Arduino, la kit, pentru radioamatori; mai multe informații despre acest kit de $90, la acest link.

Recenzie de produs: Amplificator pentru 160-10 m, RM Italy HLA 305V — de Bob Allison, WB1GCM; pagina produsului aici;

Recenzie de produs: Osciloscop Siglent SDS1102X – de Paul Danzer, N1II; pagina produsului aici.

Cum să alegi: Π sau T ? — de Joel R. Hallas, W1ZR; în care situații trebuie utilizat un atenuator în T față de unul în Π;

Experimentul 159: Mai mult despre proiectarea rețelelor inductive — de Ward Silver, N0AX;

Ateliere de lucru — de Paul Wade, W1GHZ; un articol foarte interesant despre spații de lucru complet echipate, care pot fi închiriate pentru diverse proiecte;

Istorie: Echipamente radio utilizate în războiul din Pacific — de Hiroki Kato, AH6CY;

Antene artistice — de Sheila Clarke, KI4WKY; antene diverse, cu design deosebit și atractiv;

Aventura din Barns Ness — de Lon Severe, WA6AEE/MM0WAE; povestea unui radioamator care a trăit experiența DX activând faruri din Scoția.

Instantanee de la HamCation — de Steve Ford, WB8IMY; mii de radioamatori au invadat străzile orașului Orlando din Florida unde a avut loc Convenția Națională ARRL și târgul radioamatoricesc HamCation; iată câteva relatări și imagini de la fața locului;

Primii pași în CERT — Rick Palm, K1CE; un articol despre implicarea radioamatorilor americani în programul CERT — Community Emergency Response Team;

Rezultatele la concursul ARRL VHF din septembrie 2015 — de Jeff Klein, K1TEO;

Pe ediția următoare,
73 de YO3ITI

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.