Summit extraordinar al Regiunii 1 IARU la Viena
Întâlnirea extraordinară a Comitetelor HF, V/U/SHF și EMC ale Regiunii 1 IARU va avea loc între 15 și 17 aprilie 2016 la hotelul InterCity din Viena. Agenda întâlnirii se va conține subiecte referitoare la HF, VHF, microunde și EMC. Data limită până la care au fost acceptate articolele pentru ordinea de zi a fost 16 ianuarie 2016; de primirea și organizarea acestor materiale s-au ocupat Jacques Verleijen, ON4AVJ, (pentru VHF/ UHF/ MW), Ulrich Müller, DK4VW, (HF) și Thilo Kootz, DL9KCE, (complianță electromagnetică — EMC). Agenda finală a întrunirii va fi dată publicității nu mai târziu de 6 februarie 2016.
Societatea britanică a radioamatorilor, RSGB, a pus la dispoziția membrilor săi un forum pe care să poată fi dezbătute diversele subiecte de interes pentru comunitatea radioamatorilor in Marea Britanie, în limitele tematicii conferinței de la Viena. Puteți accesa acest forum la adresa de aici. Din păcate nu am reușit să găsesc o secțiune similară pe site-ul Federației Române de Radioamatorism. Aș fi inclus-o cu plăcere în acest articol.
Toate articolele trimise spre consultare au fost publicate pe site-ul Regiunii 1 IARU la următoarele link-uri:
Revista CQ-DATV distribuită gratuit
Numărul 32 al revistei CQ-DATV poate fi descărcat gratuit de pe site-ul CQ-DATV. Această publicație, disponibilă doar în format electronic, a văzut pentru prima oară… lumina tiparului exclusiv digital în februarie 2013. Cuprinsul său este orientat pe subiecte ATV (Amateur TV), nefiind limitat doar la tehnologiile digitale. Este o publicație lunară deosebit de interesantă, permanent actualizată cu ultimele informații din domeniu și, după spusele editorilor, descărcată de radioamatori din peste 250 de țări.
Cu ocazia împlinirii a trei ani de existență, ediția jubiliară cu numărul 32 este disponibilă gratuit pe site-ul CQ-DATV. Din cuprins:
- Știri DATV
- Editorial
- Silent keys
- Un FTB pe 24cm realizat cu un YIG
- Introducere în DATV — partea a 2-a
- Proiectul DATV-Express Project — raport pe decembrie 2015
- Un numărător pe 12GHz (proiectat de G3RFL) – Follow up
- O antenă ieftină și eficientă pentru recepționarea transmisiunilor TV de radioamatori de pe SSI
- Confecționarea unei stații de lipit termostatate
- În următoarea ediție
Revista poate fi descărcată de la următoarea adresă: http://www.cq-datv.mobi/32.php
Program ARISS pentru elevii unei școli din Lucknow, India
Membrii radioclubului „H.A.L. Scouts Group”, VU2LKO, din Lucknow, India își dedică activitatea diseminării activităților și cunoștințelor de radioamatorism printre simpatizanții mișcării de cercetași. Prin grija acelorași pasionați radioamatori, elevii unor instituții gimnaziale din Lucknow vor fi incluși ân programul ARISS din primăvara acestui an. Programul contactelor SSI va include:
- Școala cu profil aeronautic din Lucknow: 4 – 10 aprilie 2016.
- City Montessori School Rajajipuram II: 16 – 22 mai, 2016.
Conferință despre sateliții pentru radioamatori
Pe 2 februarie, Steve Hedgecock, M0SHQ, un radioamator britanic pasionat de sateliți va ține o conferință cu tema sateliților de radioamatori. Conferința se va desfășura la sediul societății de radioamatori din Chelmsford, o organizație cu o bogată activitate de promovare a activităților de radioamatorism și va fi difuzată printr-un flux de streaming video.
Steve va prezenta metode de lucru cu sateliții cu ajutorul unui Yaesu FT-817 și a unei antene portabile. Deasemenea, va prezenta activitatea de pe stația spațială internațională, inclusiv utilizarea digipeater-ului APRS și a transmisiunilor SSTV.
Conferința coincide cu misiunea astronautului–radioamator britanic Tim Peake GB1SS iar stream-ul video va putea fi accesat la link-ul http://g0mwt.org.uk/.
Încă un balon australian trece ecuatorul
Traseul buclucaș al balonului stratosferic australian PS-58 a surprins o sumedenie de radioamatori din SUA și Canada deoarece a pătruns în emisfera nordică.
Lansat de Andy, VK3YT, pe 29 decembrie 2015 din Melbourne, Australia, balonul a intrat în spațiul aerian al republicii El Salvador, a traversat Honduras apoi a pătruns în Marea Caraibilor ajungând deasupra insulelor Jamaica și Haiti, de unde și-a continuat călătoria spre Atlanticul de Nord.
Balonul și-a modificat apoi traiectoria, îndreptându-se spre America de Sud, spre Guyana Franceză. Timp de câteva zile, a plutit spre sud. Apoi traseul i s-a modificat din nou, îndreptăndu-se spre Africa de Sud-Vest fiind recepționat de Ken Gurr ZS6KN/2 din Pretoria, Africa de Sud.
Se pare că Andy, VK3YT, este singurul radioamator pasionat de zboruri stratosferice ale cărui baloane au trecut ecuatorul nu o dată ci de două ori.
Un proiect mai vechi, PS-57, a fost lansat pe 12 decembrie 2015, a traversat Oceanul Pacific trecând apoi în emisfera nordică prin Peru, Columbia și Venezuela și și-a terminat epopea în Oceanul Indian după patru săptămâni, o zi și optsprezece ore de zbor.
Traseele ambelor baloane (PS-57 și PS-58) pot fi studiate la adresa http://picospace.net/tracker/new.
Radioamatorismul — tehnologie și un hobby de anduranță
Cotidianul The Telegraph publică un editorial cu tema „Când nimic nu mai funcționează, radioamatorii sunt la datorie”.
Articolul o citează pe Rebecca Carroll, KC9CIJ, care a prezidat evenimentul Winterfest desfășurat în Collinsvile, Illinois, organizat de St. Louis Suburban Radio Club pe 23 ianuarie 2016: „Radioamatorismul nu depinde de progresul tehnologic așa cum este cazul, de exemplu, al telecomunicațiilor digitale. Folosind unde radio poate fi independent de rețelele energetice, echipamentele putând funcționa cu baterii sau cu alimentatoare solare. Dacă am trece printr-o catastrofă de proporții și dacă toate celulele GSM ar pica, radioamatorii ar fi la datorie, putând comunica cu orice corespondent în câteva minute.”
De amintit că, pe parcursul evenimentului amintit, foarte multe stand-uri au fost ocupate de reprezentanții diverselor instituții guvernamentale (poliție, pompieri etc) care cultivă contacte strânse cu comunitatea radioamatorilor.
Jim Krampert, meteorolog–coordonator la filiala NOAA din St. Louis, a menționat că agenția pentru care lucrează a beneficiat timp de zeci de ani de sprijinul radioamatorilor: „Utilizăm metodele de comunicare ale radioamatorilor în timpul urgențelor meteorologice. Radioamatorii s-au oferit voluntar să ne ajute la strângerea informațiilor meteorologice.”
„Când nimic nu mai funcționează, radioamatorii sunt la datorie” a mai adăugat Krampert. „Este o comunitate care ia foarte în serios ceea ce face.”
Articolul poate fi citit la adresa: http://thetelegraph.com/news/77142/ham-radio-a-lasting-technology-hobby
Comentarii