Canale și repetoare pentru radioamatori

Când m-am apucat de radioamatorism, unul dintre lucrurile care m-au surprins neplăcut (și în același timp a constituit un handicap) a fost absența informațiilor actualizate despre repetoare și frecvențele locale de apel. Ei bine, poate exagerez — există ceva. O simplă interogare pe Google scoate la iveală o pletoră de site-uri, individuale, de club, de asociații, fișiere excel și tabele izolate cu șiruri interminabile de numere… Majoritatea sunt informații vechi. Unele site-uri sunt uitate de timp și de lume, complet depășite, majoritatea paginilor fără o mențiune simplă: „Ultima actualizare la data yyyy-mm-dd”. În plus, pe site-ul multor cluburi sau asociații nu găsești să dai cu tunul o secțiune, fie ea și microscopică, o simplă pagină, pentru cei care fac primul QSO: care sunt frecvențele locale, cum apelezi, cum accesezi un repetor etc. Un bun exemplu de cum ar trebui făcut așa ceva este cel de pe site-ul radioclubului Admira din Arad, sau de pe site-ul ARR, dar, în rest, foarte puține alte site-uri au astfel de informații. Chiar și așa, nu cred că am descoperit măcar un singur site care să ofere informații despre frecvențele locale de apel.

Acest handicap a devenit evident când, pe drumul de întoarcere de la Friedrichshafen, la volan fiind, am făcut mai multe QSO-uri (total 23) cu colegi de unde din DL, OE, HA, HB pe baza informațiilor găsite în broșurile luate de la stand-urile naționale. În schimb, mi-a fost aproape imposibil să găsesc informații similare pentru YO, astfel că am reușit doar un singur QSO cu YO7HKX, prin repetorul Cozia. Nu cred că mai trebuis să spun că lucrul ăsta m-a dezamăgit profund.

Sunt convis că sunt mulți care pot aduce contraargumente, indicându-mi diverse link-uri. Dar cred că, în general, toate conțin informații depășite. Cel puțin aici în București sunt multe repetoare care figurează ca ”active” pe multe site-uri, dar eu nu am reușit să le accesez (pe baza setărilor furnizate). Continuând ideea de mai sus, poate mi s-ar spune ceva de genul că „ar fi trebuit să știu deja asta” sau ceva similar. Ba uite că nu este de la sine înțeles ca un începător în ale radioamatorismului în YO să se nască cu frecvențele de apel în sânge. Ei bine, aviz amatorilor, acesta este un bun exemplu de proiect foarte simplu care poate fi dus la bun sfârșit relativ repede, spre satisfacția tuturor.

Orice site dedicat radioamatorismului ar trebui să aibă cel puțin o secțiune în care să poată răspunde la următoarele întrebări:

  1. Care este istoria radioamatorismului în România, sau unde pot găsi informații ?
  2. Am acces la un scurt ghid de etichetă/ reguli de comportament în eter ?
  3. Am acces la informații despre modul în care se inițiază, se continuă și se finalizează un QSO ?
  4. Am acces la un scurt ghid de operare cu un repetor ?
  5. Care este frecvența/ frecvențele de apel general din zona acoperită de site-ul (radioclubul, asociația etc.) dv. ? Dar din districtul din care faceți parte ?
  6. Care este repetorul/ care sunt repetoarele din zona dv. (evident frecvențe, tonuri etc) ?
  7. Care repetoare sunt active și care sunt inactive ?
  8. Care este data ultimii actualizări a paginilor din această secțiune ?
  9. etc etc etc

Evident, lista asta nu se dorește a fi completă. Este limitată doar de imaginația fiecăruia. Poate fi dezvoltată și standardizată, astfel încât să funcționeze ca un fel de checklist pe care orice radioamator începător să-și poate asigura bagajul minimal de cunoștințe operaționale necesare (cele verificate prin examenul de licență sunt neglijabile, din păcate) unui prim QSO, în condițiile legii, civilizat. În definitiv, cei mai mulți dintre noi, cei care sunt ceva mai puțin experimentați sau începătorii în ale radioamatorismului, apelează la internet când caută ceva și se așteaptă să găsească informații măcar la nivelul celor din țările învecinate.

Așadar, pornesc un mic proiect pe yo3iti.ro, și îi provoc pe toți cei doritori să mi se alăture în sprijin pentru actualizarea acestor informații, începând cu colegii mei de radioclub, YO5KUC: pe modelul de la DARC, voi crea o bază de date și voi oferi servicii web (REST/JSON) pentru consumul informațiilor. Va fi o soluție tehnologic modernă care are și alte avantaje mai puțin evidente. Care ? Ei bine, permiteți să-mi rezerv dreptul de a surprinde. În mod plăcut, sper. 🙂

73 de YO3ITI

Edit, 15 iulie, 2014

Între timp am finalizat primul set de servicii. Datele nu sunt complete și nici verificate. Sunt câteva erori care trebuie corectate și trebuie să implementez și celelalte componente, mai ales framework-ul JSON, dar API-ul funcționează în parametri. Asta a fost partea cea mai simplă.

Partea complicată este să determini oamenii să colaboreze. Vom vedea ce succes vom avea. 😉

 

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.

4 comentarii la „Canale și repetoare pentru radioamatori

  1. Esti deosebit de prolific Miron.Nici n-am apucat apucat sa inchid bine telefonul dupa ce am vorbit despre acest proiect al tau, ca ai si postat articolul.Nu pierzi timpul de loc si asta nu face decat sa ne impulsioneze.Am luat deja legatura cu cateva cluburi din tara , carora le-am explicat despre ce este vorba si care s-au aratat deosebit de interesate ,asa ca in curand o sa primesti informatii.
    Cat priveste istoria radioamatorismului , stiu ca regretatul Vasile YO3APG lucra la asa ceva . Era foarte entuziasmat si stransese nenumarate materiale.Nu cunosc stadiul la care a ajuns cu proiectul sau ,dar poate ca ar terbui continuat .Poate cineva care-i cunoaste familia ar putea intra in posesia materialelor si astafel s-ar putea finaliza proiectul.Ar fi si un omagiu adus celui care a fost YO3APG.
    Privitor la postarea uni ghid cu reguli de comportament in eter sunt de acord cu tine,fiecare site ar trebui sa contina asa ceva,dar , din pacate pentru cei care n-au 7 ani de acasa n-are nici un efect.Am exemplificat acest lucru la qtc-ul de duminica trecuta de pe repetorul nostru.
    Spor la treaba si ai tot sprijinul nostru !!!
    73 de Marius,YO5AM

  2. Ultima actualizare a sectiunii dedicate repetoarelor pe pagina ARR-ului (http://radioclubulromaniei.ro/category/repetoare/) este facuta in luna mai 2014. Surprize placut vom aduce la acest capitol dar nu chiar curand. Am vazut de la inceput, atunci cand am realizat aceasta pagina, ca nu este loc de superficialitati. Orice update si idee buna de a face lumina in acest domeniu, este bine venita! 73!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *