Radioamatorism în lume, #197

NASA și Harmonic — un parteneriat pentru primal canal UHD necomercial din America de Nord

NASA a încheiat un acord de parteneriat cu firma Harmonic, lider mondial în infrastructură de televiziune. Ca urmare acestui acord, NASA TV UHD va fi primul canal necomercial de televiziune ultra-high-definition (UHD) din America de Nord. Parteneriatul este rezultatul unui contract dintre companie Harmonic și centrul Marshall pentru controlul misiunilor spațiale din Huntsville, Alabama.

Noul sistem de televiziune de la NASA va utiliza un protocol de distribuție UHD de la Harmonic care va permite furnizarea materialelor video în rezoluție 2160p (progresiv), la 60 cadre pe secundă. Canalul va fi lansat la 1 noiembrie.

Reprezentantul NASA, Robert Jacobs, director adjunct de comunicare de la sediul central al agenției din Washington DC a declarat: „Parteneriatul cu Harmonic oferă NASA posibilitatea distribuției materialelor UHD care au o rezoluție de patru ori superioară formatelor HD și reprezintă următoarea generație de televiziune digitală.”

Cu 8 megapixeli rezoluție pe fiecare cadru, formatul UHD pune în adevărata ei valoare frumusețea plină de grandoare a spațiului cosmic. Programele UHD vor conține imagini și materiale video produse de Stația Spațială Internațională și alte misiuni NASA, precum și misiuni istorice, mai vechi, re-masterizate. Canalele de streaming pentru Internet vor avea nevoie de cel puțin 13 megabyte/secundă (aproximativ 105 megabiți pe secundă) pentru a suporta transmisiunile UHD. Reprezentanții NASA și Harmonic speră să aducă bucuria misiunilor spațiale în fiecare casă.

Mai multe informații despre programul TV NASA, vizitați link-ul din articolul de pe YO5KUC.ro: http://www.nasa.gov/nasatv

Radioamatorism pe Reddit

Populara platformă Reddit s-a îmbogățit cu o secțiune special creată pentru radioamatori. Un material video — extrem de picant — atașat acestui articol promovează inițiativa în felul următor: ”V-ați săturat de aceleași forumuri și website-uri pentru radioamatori ? Comentariile și atitudinile negative ale celorlalți OM provoacă QRM hobby-ului dumneavoastră ? […] Secțiunea Reddit dedicată radioamatorilor este locul perfect unde vă puteți destinde în timp ce practicați acest hobby și de unde puteți învăța de la operatorii cu experiență fără a fi afectați de negativitatea în creștere care este prezentă pe alte grupuri și comunități de profil…”

Radioamatorism pe Reddit
https://www.reddit.com/r/amateurradio

Noțiuni elementare despre dipoli și ”inverted V”

Aceasta este denumirea unui material video în care simpaticul Dave Tadlock, KG0ZZ, explică principiile de funcționare ale dipolilor și antenelor ”inverted V”, oferind principii de bază ale construcției antenelor pentru benzile de unde scurte. Recomand să vizualizați întreaga serie de filmulețe produse de Dave Tadlock, care pot fi accesate pe canalul youtube al popularului radioamator.

Activitate militară rusească în benzile de radioamatori de 7 și 14 MHz

Ultimele rapoarte IARU de monitorizare indică o intensificare a activității traficului radio militar rus în benzile pentru radioamatori de 7 și 14 MHz.

Marina militară rusă a utilizat deseori frecvența de 14,192 MHz pentru radarul său din Gorodej (lângo Nijnâi Novgorod). În prezent sunt produse zilnic puternice interferențe emisiunilor de radioamatori din aceste benzi. Ultima notă IARU de monitorizare a spectrului radio poate fi găsită pe site-ul organizației la link-ul furnizat în articolul de pe site-ul YO5KUC: http://www.iarums-r1.org/iarums/news2015/news1508.pdf.

Cei care doresc să raporteze o activitate radio neautorizată, pot utiliza formularul online care se găsește la adresa: http://peditio.net/intruder/bluechat.cgi

IARU Monitoring System (IARUMS)

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.