Radioamatorism în lume, #205

Furtună geomagnetică pe 6 noiembrie

Pata solară AR2443 a erupt ieri, producând o ejecție coronală de masă care va interacționa cu câmpul magnetic terestru mai devreme decât era așteptat, pe 6 noiembrie, la ora 18:00 UTC. Acest fenomen va produce, foarte probabil, furtuni geomagnetice de clasă G1 pe măsură ce Pământul va intra în acest nor solar cu activitate turbulentă.

Monitorizarea în timp real a producerii aurorelor boreale poate fi urmărită pe site-ul spacewather.com.

Reamintim că furtunile geomagnetice se produc ca urmare a evenimentelor solare care interacționează cu ionosfera. Aceste furtuni sunt clasificate de la G1 (cele mai ușoare) la G5 (cele mai severe), intensitatea lor fiind derivată din indicele K. Un indice K de 5 echivalează cu clasa G1, iar o valoare de 9 a acestui indice este asociată cu clasa G5 de furtuni geomagnetice.

Ejecțiile coronale de masă sunt mase gigantice de plasmă solară (gaze ionizate) expulzate din soare. Sunt direcționale și se produc cu oarecare ciclicitate, dar devin o problemă doar dacă se îndreaptă către Pământ.

Când interacționează cu ionosfera, determină câteva modificări importante. Datorită creșterii ionizării nivelelor inferioare ale ionosferei, crește absorbția frecvențelor cuprinse între 2 și 30 MHz; furtunile severe pot determina absorbții de 100%.

Cele mai afectate sunt zonele boreale. În timpul acestor furtuni, recepția radio în aceste zone este afectată de un fading profund și rapid din cauza neregularităților ionosferice care împrăștie semnalele radio atât de mult încât fac imposibilă orice comunicație.

În benzile superioare (de peste 30MHz), apar interferențe produse de reflexii necontrolate ale undelor radio. Lipsa omogenității ionosferei determină fluctuația semnalelor (un fenomen denumit scintilație) și distorsionează traseul pe care se propagă undele radio. În cazuri extreme, aceste distorsiuni pot afecta negativ sistemele sensibile la modificările de fază din benzile de peste 1 GHz (de pildă sistemele de poziționare globală, cu consecințe grave asupra coordonării traficului aerian, naval etc).

Alte efecte includ absorbția aurorală, efectul de multipathing și dispariția propagării pe traseul lung. Deasemenea, influențe de intensitate variabilă asupra rețelelor electrice vor provoca fluctuații de tensiune. Componentele de suprafață ale sateliților vor fi supuse unor câmpuri electrice suficient de intense pentru a le face luminiscente, sateliții de pe orbitele joase vor suferi un grad crescut de frânare orbitală, iar sistemele GPS vor avea nevoie de o recalibrare pentru a evita problemele de poziționare.

Pe de altă parte, un efect pozitiv (pentru cei care locuiesc la latitudini medii și mari) este faptul că aurorele boreale se deplasează către ecuator, oferind celor care nu au posibilitatea de a trăi experiența unei aurore boreale în mod normal, șansa de a vedea așa ceva. Și, deoarece propagarea oricum va fi de doi bani, mai bine ieși afară să te bucuri de un spectacol de lumini unic.

Radioamatori implicați într-un exercițiu militar

Armata SUA colaborează cu radioamatorii pentru simularea unor situații de urgență determinate de exploziile solare. Acest exercițiu va avea loc între 8 și 10 noiembrie. Operatorilor radio li se va cere să acționeze conform unui anumit protocol înainte, în timpul și după simularea unei emisii coronale de masă de mari proporții.

Programul MARS (Military Auxiliary Radio System) caută în mod special recrutarea de membri ARES (Amateur Radio Emergency Service) sau RACES (Radio Amateur Civil Emergency Service).

Asociația radioamatorilor din SUA, ARRL, a declarat că exercițiul „se va concentra pe dezvoltarea unor interfețe de comunicare cu comunitatea radioamatorilor din SUA”.

Articolul poate fi citit la adresa:
http://www.theregister.co.uk/2015/11/02/mars_races_ares_to_do_battle_with_the_sun/

Un raport ARRL pe această temă poate fi accesat la adresa:
http://www.arrl.org/news/mars-invites-ares-races-participation-in-coronal-mass-ejection-disaster-exercise

Un emițător FM portabil cu Raspberry Pi pentru zone calamitate

Pocket FM este un emițător FM portabil care permite locuitorilor din zonele calamitate să comunice în absența internetului, telefoanelor mobile, televiziunii sau când nu există energie electrică. Acest dispozitiv este bazat pe o platformă Raspberry Pi și a fost conceput de organizația germană MiCT (Media in Cooperation and Transition) cu sprijin din partea Ministerului de Externe al Republicii Federale Germane. Are dimensiunea reduse și funcționează imediat ce este conectat la o antenă de dimensiuni modeste, o sursă de alimentare și un semnal modulator. Un singur dispozitiv acoperă o rază de șase kilometri.

În ciuda dezvoltării tehnologice, emisiunile radio locale continuă să fie o sursă de informații vitale și divertisment pentru multe regiuni de pe glob. În condițiile unor dezastre, război sau alte calamități, emisiunile radio locale oferă informații care salvează vieți. Aici intervine Pocket FM. Pocket FM este utilizat deja în Siria și Tanzania.

Echipa care a realizat primele versiuni de Pocket FM cuprinde membri din MiCT, dezvoltatori software, membrii unor organizații non-guvernamentale germane, ingineri radio, experți în logistică care au ajutat la transportul (legal sau ilegal) a mai multe dispozitive Pocket FM în zone dificil de atins.

Mai multe informații despre proiectul Pocket FM pot fi citite la adresa: http://www.niemanlab.org/2015/09/this-portable-fm-transmitter-brings-information-to-people-in-crisis/

Contact SSI și delegați WRC-15, Geneva

Între 2 și 27 noiembrie are loc la Geneva, sub egida ITU, conferința internațională de radiocomunicații — World Radiocommunication Conference 2015 (WRC-15). Cu această ocazie, pe 3 noiembrie la 12:41 UTC a fost organizat un QSO între membrii stației spațiale internaționale și delegați la conferință. Contactul radio a fost realizat în benzile de radioamatori, prin intermediul stației radio de la sediul ITU, al cărei indicativ, 4U1ITU, a fost schimbat în 4U1WRC pe durata conferinței.

Elevi ai Institutului Florimont au discutat cu astronauții Kjell Lindgren KO5MOS și Kimiya Yui KG5BPH care au folosit indicativul OR4ISS și stația din interiorul modulului Columb al SSI.

Primul contact radio din cadrul programului ARISS (Amateur Radio on the International Space Station) a fost realizat în urmă cu 15 ani. Acest QSO inaugural a avut loc la data de 21 decembrie 2000 între unul dintre astronauții de la bordul SSI și elevi ai școlii primare Luther Burbank din Chicago. Mai mulți elevi și un profesor au discutat pe calea undelor cu “Space Station Alpha” — Comandantul William “Shep” Shepherd, KD5GSL.

Reamintim că programul ARISS oferă șansa elevilor și studenților de pretutindeni să trăiască experiența de neuitat a unui dialog pe calea undelor cu unul dintre membrii echipajului stației spațiale internaționale, oferindu-le un model de viață și motivându-le dezvoltarea profesională în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii și științei radiocomunicațiilor, prin intermediul radioamatorismului.

QSO-uri de la înălțime

O posibilă soluție pentru cei care nu au o antenă suficient de înală a fost oferită, pe 17 octombrie, de sexagenarul Mark Meltzer care a realizat câteva QSO-uri neașteptate cu radioamatori din Japonia în timp ce cobora cu parașuta. Încercând un DX cu Japonia în banda de 10m, cu o putere de 5W SSB, propagarea proastă din California nu i-a permis decât QSO-uri limitate la orizontul vizual.

Insistând în favoarea unor QSO-uri din „portabil cu parașuta”, radioamatorii Shu Chiba JA3GQJ și Greg Cook JO3SLK au schimbat câteva email-uri cu Mark Meltzer și l-au îndrumat, pas cu pas, să-și programeze stația ICOM IC 910AD compatibilă D-Star. În ultimul salt, la 3.600 metri, Mark a putut să intre în legătură cu câțiva radioamatori din Japonia prin intermediul repetorului WW6BAY din California și JR3VH din Japonia. Un articol pe această temă a fost publicat într-o revistă japoneză la adresa: http://www.fbnews.jp/201511/news/parachute.html

QSO-urile de acest tip vor face parte, cu siguranță, din planurile de viitor ale radioamatorului american. Mai multe informații pot fi citite pe site-ul www.parachutemobile.com, iar fotografiile realizate cu ocazia acestui eveniment sunt disponibile pe profilul Google Plus al lui Mark Meltzer.

Video de promovare a radioamatorismului

Societatea britanică de radioamatorism, RSGB, a făcut public materialul video intitulat „Un hobby pentru secolul 21”. Acest material a fost publicat sub o licență de utilizare publică fără derivative comerciale și poate fi descărcat de la adresa furnizată de RSGB: http://rsgb.org/main/get-started-in-amateur-radio/amateur-radio-a-hobby-for-the-21st-century/.

La adresa amintită poate fi citit și un interesant material introductiv în radioamatorism, structurat pe următoarele secțiuni:

  • Ce este radioamatorismul?
  • Radioamatorism: introducere
  • Primii pași
  • Cum îți pui la punct stația
  • Noțiuni generale despre antene
  • Cum utilizezi stația
    • Primul QSO
    • Reguli de operare și eticheta în eter
    • DXing în HF — cum se face
    • Propagarea în LF și HF
    • Propagarea în VHF și UHF
    • Cum se trimit și se primesc QSL-uri
    • Codul Morse merită învățat — dar de ce ?
    • PSK31 — lucrează întreaga lume cu puteri reduse
    • Proiectul internațional de balize NCDXF
  • Despre interferențe
  • Cum a descoperit Alex radioamatorismul, o broșură realizată de ICOM cu o haioasă poveste în benzi desenate.

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.