Radioamatorism în lume, #224

Primul IC 7300 vândut într-un magazin din Europa

Vineri 18 martie, primul IC 7300 din Europa a fost cumpărat de către Justin Johnson, G0KSC. Justin și-a utilizat noul echipament pe toată durata weekend-ului și s-a declarat impresionat.

ICOM IC 7300 face parte din generația a patra de transceivere, caracterizate prin utilizarea extensivă a tehnologiilor digitale. Tehnologia SDR pe 16 biți și o combinație de electronică și software asigură un zgomot de fază de numai -135dB, IC 7300 fiind un competitor serios pentru transceiverele mult mai scumpe și sofisticate precum FTDX5000.

IC7300

Reprezentanții europeni ai Waters & Stanton, lanțul de magazine care comercializează acest echipament în premieră europeană, au afirmat că următorul lot de aparate va fi disponibil în stoc în preajma sărbătorilor de Paște, dar, dată fiind „coada” de aproximativ câteva sute de comenzi, este foarte puțin probabil să onoreze complet cererea.

„ICOM IC 7300 este unul dintre cele mai așteptate transceivere care au apărut vreodată pe piață” — afirmă Justin, G0KSC. „Nu cred că există vreun radioamator dintre cei cu care am discutat până acum care să nu-și dorească unul.”

În cursul zilei de ieri, Justin era așteptat să-și prezinte noua achiziție membrilor clubului DX din Clipperton.

Pentri cei interesați de oferta de echipamente Waters & Stanton, mai multe informații la: http://wsplc.com/icom-ic-7300-hf-4m-deposit-to-pre-order.html.

Manualul de utilizare ICOM IC 7300: date tehnice.

Radioamatorismul salvează vieți

Larry Wolfgang WR1B, care și-a luat autorizația de radioamator la 16 ani, a publicat un articol înduioșător în cotidianul online Norwich Bulletin. Larry este un pasionat al QSO-urilor în fonie, contactele cu alți radioamatori fiind principala lui bucurie. În ultimii 33 de ani Larry a lucrat ca editor pentru ARRL, fiind unul dintre membrii comitetului redacțional al revistei QST. Este, deasemenea, pasionat de comunicațiile în situații de urgență, oferind sprijin în multe competiții locale atunci când este nevoie de servicii de comunicații.

În articolul său, Larry povestește cum a reușit comunitatea radioamatorilor din Newington să salveze viața unui coleg în vârstă, un radioamator singuratic dintr-o comunitate izolată.

Întrega poveste poate fi citită la: http://www.norwichbulletin.com/article/20160317/BLOGS/303179997

Parteneriat strategic

Telecomunicațiile și ingineria frecvențelor radio sunt sectoare strategice ale oricărei economii. În ultimii ani, Marea Britanie se confruntă cu o scădere a numărului tinerilor interesați de telecomunicațiile radio și, ca urmare, a numărului specialiștilor în domeniu.

Fundația UK Electronics Skills (UKESF) — în traducere liberă, Fundația pentru Aptitudini în Electronică și fundația pentru comunicații radio (RCF) au semnat un protocol de colaborare care are ca obiectiv stimularea interesului și implicării tinerilor în studiul și utilizarea tehnologiilor radio.

„Ingineria domeniului RF contribuie major la dezvoltarea economiei” a afirmat Sir Martin Sweeting, G3YJO, președintele fundației pentru comunicații radio. „În contextul scăderii numărului de ingineri în domeniul RF, Fundația pentru Comunicații Radio este încântată de acest parteneriat cu UKESF care are ca obiectiv stimularea interesului tinerilor pentru domeniul amintit.”

Primul proiect realizat în comun de cele două fundații este un concurs care are ca obiectiv promovarea tehnologiilor radio: studenți ai universităților–partenere UKESF vor putea alege proiecte de final de an din domeniul telecomunicațiilor și ingineriei radio. Prin realizarea de parteneriate cu domeniul privat, studenții vor beneficia, în plus, de oportunități de angajare în regim de intern, la unele dintre cele mai prestigioase firme din domeniul telecomunicațiilor.

Puteți afla mai multe despre acest parteneriat la adresa: http://commsfoundation.org/projects-2/ukesf-rcf-partnership/.

Deasemenea, site-ul fundației pentru aptitudini în electronică oferă celor interesați de idei de parteneriat public–privat exemple de proiecte educaționale cu structuri complete și analiză de fezabilitate.

Balonul unui student a traversat ocanul Pacific

Joi, 17 martie, balonul cu indicativul UBSEDS14, lansat de studenți ai universității din Bristol, a terminat survolul oceanului Pacific și s-a îndreptat spre Arizona, urmând un traseu spre est. La data și ora ultimului raport, balonul a parcurs 24.500 km de la lansare.

Studenții departamentului de explorare și dezvoltare a spațiului cosmic (UBSEDS), un grup deosebit de activ, ale căror proiecte anterioare au fost prezentate în mai multe ediții ale QTC-ului, și-au lansat „jucăria” pe 8 martie. Încărcătura are o masă totală de doar 21,3 grame, echipamentele fiind alimentate de un singur acumulator LiPo Energiser (LR91). La fiecare 4 minute, balonul a transmis date în protocol Contestia mod 16/1000, în banda de 70 cm pe 434.600 MHz USB; aceste transmisiuni au fost completate de sesiuni APRS. Plafonul de zbor s-a menținut între 11.000 și 11.500 metri.

Pentru cei care nu știu, Contestia este un mod de comunicare digital variantă a modului Olivia, fiind mai puțin robust decât Olivia și oferind un compromis între viteză și performanță. A fost inventat de Nick Fedoseev, UT2UZ, în 2005. Sună asemănător cu Olivia, oferă o mare flexibilitate de configurare și viteză de două ori mai mare.

În ciuda contrângerilor de gabarit și masă, echipa proiectului a reușit să implementeze algoritmi sofisticați de geo-referențiere, pentru a preveni emisiunile deasupra anumitor țări și de a selecta automat frecvențele APRS în funcție de teritoriile survolate.

Mai multe informații:

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.