Contact ARISS în SUA, care va putea fi recepționat și în Europa
Pe 14 octombrie la ora 19:41 UTC este programat un QSO între Stația Spațială Internațională și elevi de la școala primară din Bay View, Burlington, SUA. Semnalele transmise de pe SSI vor putea fi recepționate și în Europa.
Școala primară din Bay View funcționează de 22 de ani și are în prezent 562 de elevi. Localitatea Burlington este situată la aproximativ 100 km nord de Seattle, la intersecția a două autostrăzi principale și este un important centru comercial, economia fiind orientată pe agricultură și comerțul cu amănuntul.
Cu trei ani în urmă, consiliul din Bay View a propus ca educația primară a elevilor să se facă prin activități de cercetare și colaborare, în spiritul compasiunii, creativității și cunoașterii, pentru a oferi societății cetățeni responsabili care vor avea un impact pozitiv asupra viitorului comunității. Învățarea prin cercetare adresează o problemă fundamentală: ce trebuie făcut pentru a înțelege, a angaja pentru și a implementa programe de pregătire a elevilor și studenților secolului 21 ? Această experiență pedagogică s-a concretizat prin crearea unuei curicule bazate pe proiecte de cercetare la fiecare nivel de învățământ. Posibilitatea de a pune întrebări astronauților de pe stația spațială internațională a fost considerată ca o oportunitate de a stimula interesul elevilor pentru spațiul cosmic, inginerie, tehnologie, matematică.
Elevii vor putea pune întrebări de genul: Cum se deplasează astronauții în spațiu ? Cum îți menții condiția fizică în spațiu ? Ce poți vedea de la bordul stației spațiale internaționale ? Care sunt cele mai studiate planete și de ce ? Poți crește plante în spațiu ? Cum te distrezi ? etc.
Reamintim că ARISS este un parteneriat educațional internațional, implicând participarea voluntară și coordonare din partea AMSAT și IARU împreună cu ISS și agențiile partenere: NASA, Agenția Spațială din Rusia, ESA, CNES, JAXA și CSA.
ARISS oferă elevilor oportunitatea de a experimenta fiorul radioamatorismului discutând direct cu membrii echipajului stației spațiale internaționale. Profesori, părinți și membrii comunităților pot experimenta nemijlocit modul în care radioamatorismul și echipajul SSI stimulează interesul tinerilor față de științe, tehnologie și învățare.
Radioamatori la NASA TV
Radioamatorii Jerry Buxton, N0JY și Courtney Duncan, N5BF au participat la masa rotundă cu presa organizată de NASA cu ocazia lansării misiunii NRO-L55 de pe 8 octombrie.
Participanții au discutat aspecte legate de mai mulți mini-sateliți tip CubeSat de la bordul misiunii. Patru dintre mini-sateliți sunt finanțați de NASA, iar nouă de NRO (Oficiul Național pentru Zborurile de Recunoaștere). Lansarea a fost programată pe data de 8 octombrie 2015 de la baza militară Vandenburg, California și s-a desfășurat cu succes.
Masa rotundă a reunit următorii vorbitori:
- Richard Welle, director, Microsatellite Systems department de la The Aerospace Corporation
- Tim Olson, cercetător principal la BisonSat, Colegiul Salish Kootenai din Pablo, Montana
- Morgan Johnson, coordonatorul echipei „ARC CubeSat”, Universitatea din Alaska, Fairbanks
- Jerry Buxton, N0JY vicepreședintele departamentului de inginerie, AMSAT Fox-1
- Courtney Duncan, N5BF, cercetător principal în cadrul colectivului LMRST-Sat, NASA Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, California
Dintre cei 13 mini-sateliți lansați cu ocazia acestei misiuni, amintim:
- SNaP-3 — un număr de trei mini-sateliți CubeSat, a câte 4,5 Kg fiecare, având ca misiune cercetarea sistemelor SDR inteligente (cognitive SDR) utilizate pentru facilitatea comunicării cu persoanele defavorizate situate în zone inaccesibile sau greu accesibile.
- PropCube — doi sateliți de câte 1 Kg, utilizați la calibrarea măsurătorilor de propagare ionosferică
- SINOD-D — doi sateliți de câte 2 Kg fiecare, pentru proiecte de cercetare SDR.
- AMSAT Fox-1 — un CubeSaet de 1 Kg care conține un repetor FM pentru uzul radioamatorilor. Satelitul conține și un giroscop micro-electromecanic (MEMS) și echipamente pentru experimente de scatter utilizând emisii de protoni de energie joasă.
Mai multe detalii despre misiunea NRO pot fi citite în acest document PDF.
Satelitul Fox-1A a primit indicativul AO-85 OSCAR
Ca urmare a reușitei misiunii NRO-L55, Willian (Bill) Tynan, W3XO, coordonatorul programului OSCAR al AMSAT, a raportat lansarea cu succes a satelitului Fox-1A, proiect propriu AMSAT. Deasemenea, mai mulți radioamatori, din mai multe țări au raportat că au recepționat satelitul.
Această lansare de success reprezintă încununarea mai multor ani de muncă asiduă a voluntarilor AMSAT printre care Tony Momteiro, AA2TX, SK din martie 2014, mentorul acestui satelit care, în memoria sa, i-a fost dedicat.
Ca urmare a decesului lui AA2TX, coordonarea proiectului a fost preluată de Jerry Buxton, W0JY, care a devenit și vicepreșendintele departamentului de inginerie AMSAT.
Fox-1A a fost înregistrat la IARU ca satelit pentru radioamatori; fiind plasat cu succes pe orbită de unde este recepționat fără probleme, a primit indicativul AMSAT-OSCAR-85, sau, pe scurt, AO-85.
Sperăm ca acest satelit să deservească comunitatea radioamatorilor cât mai mulți ani de acum înainte.
O viziune artistică a spectrului VLF
Un interesant experiment artistico-științific a fost pus în mișcare de Dan Tapper, un radioamator pasionat de spectrul VLF.
Documentarul realizat cu această ocazie poartă numele de „Unii numesc asta zgomot” și prezintă viziunea artistică a radioamatorului sub forma unui stream audio realizat prin suprapunerea mai multor semnale VLF, un experiment acustic foarte special.
Documentarul poate fi ascultat la link-hl: https://soundcloud.com/dan-tapper-sound-design/some-call-it-noise
Revista presei — YO5KUC
În final vă anunțăm că a fost publicată pe site-ul YO5KUC o recenzie despre ultimele apariții de la ARRL, respectiv numărul pe Septembrie-Octombrie 2015 al revistei QEX și numărul din Octombrie al revistei QST. Ambele recenzii sunt disponibile în secțiunea „Revista Presei”, comasate într-un singur articol.
Cu multe 73,
YO3ITI