Frumoșii nebuni ai radioamatorismului românesc

Dupa cum stiti, fie din procesul verbal editat la adunarea generala, fie din alte surse, d-nul Gheorghe Dragulescu, YO3FU, isi va da demisia din functia de secretar general al FRR, incepand cu data de 1 Mai 2014, functie detinuta de altfel ca interimar dupa demiterea celui care i-a urmat lui Vasile Ciobanita, Adrian Zait, YO8OW. Habar n-am cum s-a ajuns la desemnarea lui YO3FU ca secretar general, dar dupa umila mea parere, acesta a avut o prestatie submediocra, mai ales dupa acea perioada, in care eram obisnuiti cu activitatea de factotum al regretatului,Vasile Ciobanita, YO3APG.

Nu-i aduc vina lui Ghita, el a picat ca musca-n lapte, dar arat cu degetul spre Consiliul de Administratie, care a desemnat un om cu varsta de 72 de ani (la acea data ) intr-o funtie esentiala pentru FRR si mai mult decat atat, covarsitoare pentru viitorul radioamatorismul romanesc, functie in care omul ales trebuie sa fie fara tihna, sa faca noaptea planuri pentru ca a doua zi sa le puna in practica, sa gaseasca strategii pe termen scurt, mediu si lung, sa fie liantul tuturor radioamatorilor, fie ca sunt membrii ai FRR fie ca nu, sa incropeasca si sa-si atraga alaturi o echipa de oameni tineri si pasionati, sa alerge ori de cate ori trebuie la ANTS si la alte institutii de care depindem ca federatie, sa bata cu pumnul in masa sau sa planga daca este nevoie, sa umble cu jalbe pe la forurile diriguitoare, sa zgaraie usile, sa gaseasca solutii nu numai pentru supravietuire ci si pentru a reusi sa dam o nota de normalitate si de calitate activitatii noastre, pentru ca si noi suntem oameni de valoare. Am spus de nenumarate ori si o repet de cate ori este nevoie, nu oricine poate deveni radioamator, (poate incerca poate primi indicativ,dar asta nu inseamna ca va si reusi sa devina radioamator) pentru ca trebuie sa iubesti radioamatorismul si sa-i dedici parte din viata, trebuie sa investesti stiind ca nu vei putea recupera, trebuie sa te dedici trup si suflet acestei activitati deosebite.

Cum poti pretinde si cum poti crede ca un om adancit departe in varsta a 3-a,
ar putea face cele pe care le-am amintit mai inainte. Sunt convins ca YO3FU ar fi vrut sa faca poate chiar mai mult decat am zis eu, dar unde nu-i putere nu este nici putinta. Ma mir ca d-nul Dragulescu, pe care-l stiam un om echilibrat si-a asumat aceasta responsabilitate uriasa. Sa sti ca de tine depind mii de oameni si sa nu poti face mai nimic, sa-ti asumi rolul de carmuitor intr-o perioada atat de dificila cand sti ca nu ai puterea si capacitatea fizica de a te implica total, sa doresti sa deti aceasta functie doar ca sa-ti complectezi pensia, mi se pare irational, lipsit de onestitate si de ham spirit. Dar probabil a mizat pe ajutorul presedintelui, YO3IRC, d-nul Neacsu Constantin. O anomalie, pentru ca singurele posturi renumerate in FRR sunt cele de secretar general, secretar federal si cea de contabil, nu pentru ca statutul nu ar fi permis, ci pentru ca lipsa fondurilor nu a facut posibil acest lucru. Postul de presedinte este unul de mare importanta dar pana la urma este unul de voluntariat, iar cel ales incearca in masura timpului disponibil sa dea o mana de ajutor. Sunt de acord ca daca si-a depus candidatura si a fost ales in urma unui program prezentat si a unor promisiuni facute, respectivul trebuie sa le si onoreze dar de aici pana al blama pentru orice mi se pare incorect si subiectiv, mai ales atunci cand presedintele preia din sarcinile secretarului general pentru ca acesta nu este in stare sa faca nimic.

Nu vreau sa fiu rau, sau sa creada cineva ca am ceva cu d-nul Dragulescu. Cu mana pe inima va spun ca departe de mine acest gand. Din contra il apreciez foarte mult pe YO3FU, care a facut enorm de multe si si-a dedicat o mare parte din ani radioamatorismului (daca ar fi dupa mine, cei de la federatie ar trebui sa infiinteze o panoplie, un panou de onoare, unde YO3FU ar trebui sa-si afle locul, alaturi de alti titani YO), dar este vorba de principii si de a gasi solutii reale si benefice pentru noi toti.

De aceea il rog pe d-nul Dragulescu sa renunte si la functia de secretar federal. Da, ati inteles bine, omul are cumul de functii. Este timpul sa se odihneasca, sa se bucure de dx-uri si de traficul cotidian, este timpul sa lase locul celor tineri, cu sangele fierbinte, care vor si pot sa scoata din noroi caruta noastra hodorogita.

Trebuie sa dam o sansa radioamatorismului romanesc. In conditiile in care, ca sport, radioamatorismul, nefiind sport olimpic, este tratat ca a cincea roata la caruta, trebuie ca cei din conducerea federatiei sa se faca auziti, sa fie incisivi si sa aminteasca tuturor, zi de zi, ca suntem aici.

Si sa vezi minune !!! Si-au anuntat candidatura la postul de secretar general, pana acum 4 oameni cu vechi state de plata in d-ale radioamatorismului:

-YO3JX – Voiculescu Dan Liviu
-YO3IMN – Lom Ionut Valentin
-YO3CZW – Mitrut Marius
-YO9FTN – MIlitaru Doru

Acestia sunt cei care pana astazi si-au depus candidatura. Sper sa o mai faca si altii.
Dintre cei enumerati mai inainte, il cunosc, fara sa-l fi intalnit niciodata pe YO3CZW, Mitrut Marius. Este un fel de a zice ca il cunosc, pentru ca ne-am intalnit doar in concursuri. Este un competitor de anvergura, nelipsit de la marile concursuri, cu dotari tehnice excelente, cu o putere de munca extraordinara si lucrand mereu ca sa castige. Rezultatele lui sunt remarcabile, dealtfel este clasat pe locul 20 mondial si primul clasat dintre statiile romanesti in calificarile la WRTC (World Radiosport Team Championship ). Poate nu este corect ca m-am referit doar la YO3CZW, dar este singurul despre care stiu cate ceva, despre ceilalti nu stiu absolut nimic.

De astfel de oameni avem nevoie, carora nu le este teama sa gandeasca, carora nu le este frica sa doreasca, carora nu le este greu sa munceasca si pentru care radioamatorismul este un tel in viata.
Trebuie sa ai un curaj nebun si o vointa de fier, sa te inhami la o astfel de munca si sa-ti asumi o astfel de responsabilitate in conditiile de austeritate care inca mai exista.

Tot ceea ce doresc si sper sa fiti in consonanta cu mine, este ca ceea ce facem sa fie in cunostinta de cauza si sa nu facem nimic in pripa. Sa analizam, sa intelegem, sa cautam, sa fim intelepti si sa alegem solutia cea mai buna. Ar cam fi timpul si nu este prea tarziu.

Nu stiu care sunt procedurile de numire a secretarului general si a secretarului federal si care sunt criteriile de evaluare si departajare. In statut la cap. XV, art. 96 se spune : » Eliberarea din functie, precum si ocuparea posturilor vacante se face in conditiile legii ». Stim, din statut, care sunt atributiile pe care le au fiecare, dar cert este ca principala tinta a tuturor celor ce diriguiesc federatia este, sau ar trebui sa fie, sa faca sa « duduie «  radioamatorismul.
Trebuie neaparat ca presedintele federatiei sa faca publice CV-urile candidatilor si mai ales ceea ce intentioneaza sa faca, cum vad ei rezolvarea problemelor, cinstit, fara a spune baliverne si fara sa se bata cu pumnul in piept.

Imi rade sufletul si jubilez la gandul ca am putea avea o echipa, secretar general si secretar federal, formata din doi oameni bataiosi, harnici, scoliti si mai ales deschisi la minte si cutezatori.
Oare sa indraznim sa credem ca poate pogora fericirea peste noi?
Despre cei care astazi indraznesc sa creada ca pot face ceva, si sper din tot sufletul sa reuseasca, as dori ca peste putin timp, sa pot spune, frumosii nebuni ai radioamatorismuilui romanesc.

 

73, YO5AM, Marius Aldea

YO5AM

Marius, YO5AM

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *