Pupezele și radioamatorismul

Conform Wikipedia, Pupăza, denumită și cucul armenesc sau nevăstuică, sau pasăre de balegă, este o pasăre insectivoră, migratoare, de circa 28 cm lungime, cu penajul pestriț de culoare cafeniu, cu aripile și coada negricioase, cu dungi transversale albe, cu ciocul cafeniu deschis, lung, ascuțit la vârf și curbat în jos, picioare cenușii, aripi rotunjite și cu un moț de pene mari, roșii-ruginii, așezate ca o creastă în vârful capului, pe care îl poate desface și strânge după dorință. Cuibărește în România, dar pleacă în sezonul rece.

Există și alt soi de pupeze, de care nu știe încă Wikipedia, care-și au habitatul pe forumurile noastre,  au două picioare, nu prea migrează, poate mai pleacă prin concedii, de circa 1,7 până la 2 metrii lungime, fără moț, poate chiar pleșuve, care cuibăresc in România, dar nu pleacă în sezonul rece. Li se spune pupeze cârcotașe si  baa….aat din clanță cîtâ-i ziulica de lungă și sunt mereu aceleași. Că bat toată ziua din plisc n-ar fi nici o problemă, așa „e” unele  guralive și nu prea ai ce le face; este bine să le lași în plata domnului și să încerci să le ignori. Numai că fac atâta hărmălaie că te ia durerea de cap și ți-e lehamite să te mai uiți pe forumuri, și , ca și cum asta n-ar fi de ajuns, mai au și opinii proprii despre absolut orice. Ce este mult mai grav este faptul  că aceste pupeze par a fi înțelese ca prin orice mijloace să ponegrească diriguitorii pe care nu-i au la suflet din motive numai de ele știute.

De multe ori piscuiesc cu bună credință și nu ai cum să nu le dai dreptate. De exemplu, diriguirea a organizat un concurs UUS de nivel înalt, și foarte mulți s-au dus să lucreze de pe piscuri cât mai semețe și au cărat cu ei merinde , apă și tot ce era necesar ca să-i vadă și să-i audă ceilalți, să-i salute pe cât mai mulți și cît mai de departe.

Însă, pentru că cel care a fost numit de diriguitori să urmareasacă și să determine pe cel care a vorbit cu cei mai mulți și cât mai de departe, ca să-i dea cununa cu lauri, le-a cam încurcat în anii trecuți, era privit, pe bună dreptate,  cu neîncredere de către cei mai mulți. Așa că marele Consiliu Director a decis ca arbitrajul să fie făcut de o echipă de la CLUJ, sută la sută cinstită , dornică de afirmare și în care toiț căutau speranta și alinare. Dar decidenții nu au avut bunăvoina să-i facă cunoscuți pe cei care alcătuiesc echipa menită să descifreze logurile trimise de concurenți și multe alte câteva amănunte menite să-i liniștească pe ceilalți, așa că neîncrederea persistă și nu ai cum să nu le dai dreptate pupezelor cârcotașe cănd spun că lipșește transparența, deși până la urmă contează corectitudinea clasamentului nu cei care îl întocmesc, cu toate că ar trebui felicitaăi pentru efortul pe care-l fac.

Pe de altă parte, aceleasi  „păsări de balegă” tac chitic și nu scot un piscuit leșinat  atunci cănd echipa națională de telegrafie  obține cel mai bun rezultat din toate timpurile la Campionatele Europene de telegrafie viteza, 10 sportivi obținând 31 de medalii la individual si 1 medalie de bronz la echipe. Mai bine iși înfig gheara-n gât decât să recunoască excelenta performanță a acestora, numai și numai pentru că sunt în coordonarea celor atât de mult huliți și nedoriți de ele.

La fel de bine, mai degrabă și-ar mușca limba decât să accepte că diriguitorii pe care-i urăsc fac și lucruri bune și prezența lor la Conferința IARU de la Varna a fost o mare bilă albă pentru noi toți. A fost prima participare a unei delegatții formată din trei persoane a căror eforturi de a participa și  de a reprezenta radioamatorismul românesc au fost uriașe și au fost susținute și din propriul buzunar și care n-au catadicsit să huzurească întru-un cuib de cinci stele ci s-au mulțumit și cu un cuibușor cu buda pe hol, și au ciugulit te miri ce ca sa poată participa la întregul summit , și să ăamână cu câteva parale ca să se poată repatria.

Pupezele tot pupeze , mai bine inchid ochii și-și leagă pliscul decât să vadă prima vizită oficială a barosanului de la IARU care a acceptat invitația acelorași conducatori ai federației nedoriți de dânsele . Ar fi dorit poate, pupezele cârcotașe, să vadă și ele , ce și cum pe la întâlnirile desfășurate, că de, ar fi vrut să se bage și ele în seamă, dar decât ăa ceară voie celor pe care toată ziua îi ponegresc mai bine și-ar fi tăiat moțul, și cum să pupezească ceva cârcotașele despre protocolul realizat de federație cu inspectoratul general în situații de urgență, că doar pentru atâta lucru nu merită să-ți faci gânduri negre, deși fierbe fierea-n ele.

După cum va-ți putut da seama sunt două feluri de pupeze, pupăza utilă sau cucul armenesc cu denumirea latină (upupa epops) care stârpesc insectele daunătoare agriculturii ba mai sunt și simpatice, și pupezele cârcotașe cu denumirea latină (homo sapiens cârcotasium) total neutile, deloc simpatice, care nu fac altceva decât să bage zâzanie, să vadă doar ce le convine , să caute motive de gâlceavă, doar doar le vor lua locul celor ponegriți de ele și la care jinduiesc de atâta amar de timp.

Dupa cum vedeți este ușor de pupezit, o pot tțne într-o pupezeală toată ziua, dar mă opresc aici ca să nu dea strechea peste mine și să mă aleg cu boala cârcoteli. Oricum fiecare pasăre pe limba ei piere!!!

 

73, Marius, YO5AM

YO5AM

Marius, YO5AM

Un comentariu la „Pupezele și radioamatorismul

  1. Foarte tare! Felicitari. Din pacate di cct nu poti face bici … si totusi daca pana la urma reusesti, baiul e ca nu pusca! Fain articol, m-am distrat copios.

Comentariile sunt închise.