CQRLOG – Ghid de pornire rapidă

Probabil prima aplicație specifică radioamatorilor la care ne gândim sa instalam pe PC-ul din „shack” este aplicația pentru log. Continuând  seria Linux în „shack” vom discuta despre aplicația CQRLOG.

Descriere

CQRLOG este dezvoltat de o echipă formată din Petr, OK2CQR și Martin, OK1RR fiind considerat la ora actuală cel mai complet program de log care rulează pe sistemul de operare Linux.

Dezvoltarea aplicației CQRLOG pe Linux a început în 2007 încet încet adăugându-se un număr impresionant de facilități dintr care amintim:

 • controlul  tranceiverului (CAT)
 • controlul rotatorului de antena
 • suport pentru dxcluster și funcție bandmap
 • suport pentru  eQSL, LOTW, și încărcare de log-uri online
 • suport pentru callbook (qrz.com, hamqth.com)
 • interfață CW
 • interfață pentru moduri digitale (fldigi)
 • suport pentru tipărire QSL-uri
 • suport pentru acces multiplu la baze de date centralizate

Instalare

Pentru simplitate vom instala aplicația pe un PC rulând un sistem de operare Ubuntu Linux 14.04. Instalarea sistemului de operare în sine, având în vedere abundența pe internet a articolelor de acest gen,  nu intră în scopul articolului, iar un ghid foarte bun se găsește la adresa http://ubuntu.ro/participa/documentatie/instalare/

Pentru început  vom deschide un terminal unde vom putea introduce comenzi. Cel mai simplu putem porni terminalul cu combinația de taste Ctrl+Alt+T dar se poate cauta și cu ajutorul butonului de căutare de pe partea de sus al „launcher”-ului.

Primul pas pentru pregătirea instalării este activarea „depozitului” de aplicații al lui OK2CQR de pe Launchpad. Activarea se realizează foarte simplu prin tastarea în linia de comandă a următorului șir de comenzi:

sudo add-apt-repository ppa:ok2cqr/ppa;sudo apt-get update 

După activare se poate trece la instalarea aplicației Cqrlog prin tastarea comenzii:

sudo apt-get install cqrlog

Desigur, această operație  se poate realiza și cu ajutorul  interfeței grafice dar instalarea din linia de comandă este de departe  cea mai rapidă.

După derularea procesului de instalare iconița aplicației Cqrlog va apărea în partea stângă a ecranului, în așa numitul „Launcher” gata de lansare.

Configurare de bază

La prima lansare a aplicației va trebui să confirmăm generarea structurii de baze de necesare pentru stocarea QSO-urilor răspunzând cu „yes” la fereastra dialog. Dupa această operațiune vom putea observa fereastra de selecție a logului deja pregătit cu un log gol.

 cqrlog_first_start

cqrlog_log_database

La apăsarea butonul „Open log” sau chiar automat dacă activăm opțiunea „Open recent log after program start” din partea de jos a ferestrei, se va deschide fereastra principala a programului așteptând introducerea datelor primului QSO.

cqrlog_new_qso

Înainte însă de logarea  primului   QSO va trebui să configurăm programul prin introducerea datelor de identificare a stației de la care lucram. (Indicativ, nume, QTH). Aceste informații  se pot introduce accesând fereastra de configurare a programului prin selectarea butonului „Preferences” din meniul principal „File”. Datele stației proprii vor trebui introduse la secțiunea „Station”

cqrlog_station

Prin apăsarea butonului OK setările sunt salvate  iar aplicația este pregătita pentru introducerea QSO-urilor prin completarea câmpurilor specifice.

Din meniul „Window” putem activa ferestre suplimentare care vor furniza informații despre  partenerul de QSO, propagare, etc. unele dintre aceste ferestre însă necesită setări suplimentare pentru a fi capabile sa funcționeze corect.

Acces Callbook

Cqrlog este capabil sa afișeze informații suplimentare despre partenerul de QSO extrăgând date de pe siteurile consacrate cum ar fi qrz.com sau hamqth.com. Această funcție se poate folosi și fără setări suplimentare dar în acest caz informațiile vor fi limitate. Pentru afișarea mai multor informații utilizând aceste siteuri va trebui sa fim autentificați. Cqrlog poate transmite singur aceste informații de autentificare nefiind necesară deschiderea separată a unui browser de internet. Setările specifice pentru accesul la datele din callbook se introduc in fereastra de configurare la secțiunea „Callbook support” Datele despre indicativul introdus se vor afișa în partea dreapta-jos a ferestrei principale.

cqrlog_callbook

Dacă dorim ca datele din callbook să fie afișate în timp real, chiar in timpul introducerii QSO-ului, va trebui activată opțiunea „Enable auto search on HamQTH.com/QRZ.COM” din secțiunea „New QSO” a ferestrei „Preferences”

 Acces la lista de QSO-uri

Desigur stocarea datelor QSO-urilor cu ajutorul aplicației de log implică și faptul că vom dori la un moment dat să și consultăm aceste date, fie pentru rememorarea unor informații despre corespondenți, fie pentru aflarea situației entităților lucrate sau statistici de altă natură.

Fereastra cu  lista de QSO-uri deja logate se activează cu ajutorul butonului „Show QSO list” din meniul „File” sau combinația de taste Ctrl+O.

cqrlog-QSO-list

Cu ajutorul funcțiilor accesibile prin această fereastră avem acces la facilități puternice de filtrare și căutare.

Tot aici avem acces și la funcția de import/export de QSO-uri care este foarte util la copierea datelor de QSO între aplicații diferite sau importul QSO-urilor din logurile de concurs.

O altă facilitate este și posibilitatea de accesare automată a serviciilor online de confirmare a QSO-urilor prin eQSL.cc și LOTW. Odată introduse datele de autentificare în secțiunea „LoTW/eQSL support”  trimiterea și recepționarea QSL-urilor electronice se reduce doar la o simplă apăsare de buton, fără să fie necesar accesarea separată a site-urilor respective cu ajutorul browserului web.

cqrlog-lotw-eqsl

În speranța că am reușit să stârnesc interesul pentru această aplicație, vă invit să explorați și celelalte facilități care sunt convins ca se vor dovedi foarte utile în special vânătorilor de DX-uri.

YO5OLD

Attila, YO5OLD

Un comentariu la „CQRLOG – Ghid de pornire rapidă

 1. Ar trebui să mă gândesc serios să-mi fac un sistem pe Linux. Observ că există o tendință a celor două populare platforme de a deveni sisteme din ce în ce mai închise. Am avut o surpriză neplăcută să constat că nu mai pot dezvolta drivere pentru micile mele proiecte deoarece trebuie să semnez digital codul-sursă. Nevoia de control se manifestă din ce în ce mai acut, lucru care mă deranjează profund. Linux pare a-și menține caracterul rebel.

  Excelent articol, la cât mai multe. Cu multe mulțumiri,

  73 de YO3ITI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *