Radioamatorism în lume, #192

Bună ziua tuturor și salutări tuturor prietenilor prezenți în frecvență. Cu ocazia acestui QTC, împreună cu Marius, YO5AM, am pregătit un material cu știri despre radioamatorism în lume.

Contact ARISS în Franța, care va putea fi recepționat în toată Europa

Sub auspiciile programului ARISS, vineri, 14 august 2015 la 19:42 UTC este programat un QSO cu Stația Spațială Internațională. Contactul radio va fi realizat în timpul Festivalului de Astronomie Fleurance de elevi ai colegiului Hubert Reeves din Fleurance, Franța.

Programul include o legătură radio realizată de RS0ISS și IK1SLD și va putea fi recepționat pe 145.800MHz FM.

Fleurance este un mică localitate situată în sud-vestul Franței, în apropierea orașului Toulouse. Principalele atracții ale acestui orășel sunt deliciile gastronomice tipic franțuzești, în mod deosebit preparatele din rață și pepene galben. Cât privește băuturile, regiunea Gers — din care face parte Fleurance — este renumită pentru Armagnac (un fel de coniac produs din vin alb), Floc de Gascogne (combinație de Armagnac și must) și Pousse-Rapiére (din Armagnac și un soi de șampanie).

Festivalul Francez al Astronomiei a fost organizat anual în Fleurance, cu începere din 1991, în fiecare lună august. 10.000 de turiști vor fi prezenți anul acesta la acest eveniment estival, cel mai mare festival european având ca temă astronomia și științele spațiului cosmic. Nu mai puțin de 50 de oameni de știință de talie mondială, astronauți și public vor participa, timp de o săptămână, la diverse conferințe și prelegeri pe temele amintite.

Din 2006, Astro-jeunes, un festival pentru copii, este organizat pe durata aceleiași săptămâni în care, zilnic, nu mai puțin de 200 de copii sunt inițiați în tainele cosmosului și în noțiuni de istorie a cuceririi spațiului cosmic. 12 dintre participanții la festivalul Astro-jeunes și liceenii colegiului „Hubert Reeves” (sponsorul festivalului Astro-jeunes) au pregătit QSO-ul cu stația spațială împreună cu profesorii de fizică și limbă engleză.

Elevii vor putea pune întrebări de genul: Cum te simți astăzi ? Pe ce fus orar ești acum și ce fus orar folosești în general ? Cum îți speli rufele ? În spațiu îți cresc unghiile și părul ? și alte întrebări de … interes deosebit.

Reamintim că ARISS este un parteneriat educațional internațional, implicând participarea voluntară și coordonare din partea AMSAT și IARU împreună cu ISS și agențiile partenere: NASA, Agenția Spațială din Rusia, ESA, CNES, JAXA și CSA.

ARISS oferă elevilor oportunitatea de a experimenta fiorul radioamatorismului discutând direct cu membrii echipajului stației spațiale internaționale. Profesori, părinți și membrii comunităților pot experimenta nemijlocit modul în care radioamatorismul și echipajul SSI stimulează interesul tinerilor față de științe, tehnologie și învățare.

Academia de Radioamatorism

Martin Lynch și fii anunță cu încântare o nouă ediție a Academiei de Educație în Radioamatorism (Ham Radio Training Academy) cu QTH în Wessex, Marea Britanie.

Centrul de instruire va fi coordonat de trei radioamatori experimentați sprijiniți două radiocluburi locale. Începerea cursurilor este programată în septembrie 2015, acoperind toate cele trei categorii de certificare. În plus, cel puțin un membru al echipei de ingineri de la Martins va fi prezent voluntar la locația Academiei, pentru a oferi asistență.

Pentru utilizarea deplină a facilităților noului centru de instruire, la aceeași locație din Wessex sunt programate cursuri suplimentare, demonstrații practice și evenimente radioamatoricești.

Curicula propusă până în momentul de față include subiecte precum „A învăța Morse în secolul al 21-lea”, subliniind eficiența acestui mod simplu de comunicare pe distanțe foarte mari. Doi experți FOC (First Class CW Operators’ Club) vor prezenta codul Morse și cum poți începe să înveți Morse cu ajutorul instrumentelor software moderne de instruire. Deasemenea, vor fi tratate și alte subiecte, de pildă modul de utilizare al unei stații moderne de emisie-recepție și optimizarea eficienței prin alegerea și pregătirea judicioasă a întregului „shack”.

Radioamatori cu mulți ani de experiență vor încerca să împărtășească celorlalți din experiența lor, purtând audiența prin toate nivelele de complexitate, de la cele mai rudimentare până la cele mai avansate dotări.

Cel mai important, noua Academie de Educație în Radioamatorism va deveni un centru de promovare a excelenței în toate domeniile conexe radioamatorismului, de la obținerea primei certificări, realizarea primului QSO și până la organizarea și desfășurarea DX-expedițiilor.

Informații suplimentare se pot obține la adresele de email Olof@rowanhouse.com sau training@HamRadio.co.uk.

Comemorarea zilei capitulării Japoniei

În perioada 8 August 2015 — 4 Septembrie 2015, membrii clubului Essex CW Amateur Radio Club vor opera cu indicativul special GB2VJ pentru a comemora a 70-a aniversare a zilei victoriei asupra Japoniei, în Europa și Statele Unite.

La data de 14 august 1945 Japonia a capitulat necondiționat marcând de facto încetarea ostilităților pe toate fronturile celui de-al doilea Război Mondial. De atunci, zilele de 14 și 15 august sunt cunoscute drept „Zilele Victoriei asupra Japoniei”, „ziua V-J” sau „V-J Day” pe scurt. Termenul este utilizat și pentru data de 2 septembrie 1945 când reprezentanții Japoniei au semnat documentul de capitulare la bordul cuirasatului Missouri ancorat în rada portului Tokyo. Capitularea Japoniei pe teatrul de ostilități din Pacific a marcat finalul celor șase ani de război mondial.

Indicativul GB2VJ va opera în special în mod telegrafie, în toate benzile HF. Vor exista, sporadic, și emisiuni în fonie SSB.

Essex CW Club este un grup dedicat sprijinirii și încurajării învățării și utilizării codului Morse. Mai multe detalii pot fi obținute la adresa http://www.essexcw.org.uk/. Membrii clubului vor susține o sesiune de instruire în Morse începând cu data de 3 septembrie. Mai multe informații se pot obține la adresa: https://sites.google.com/site/essexcw/morse-tutor-group-danbury

Radioamatorism în Beijing — o lume complet diferită

Aproape 20% din populația lumii este condusă din Beijing, dar puține se știu despre radioamatorismul din acest colț de lume. Un film de pe YouTube oferă o perspectivă inedită.

Imaginați-vă o lume unde se trăiește în blocuri de 30 de nivele. Unde montezi o antenă dacă stai la etajul 20 ?

Documentarul de 38 de minute, realizat în 2008, este de fapt monologul soției unui radioamator care povestește surprizele pe care i le oferă viața alături de un ham împătimit și se miră de lucruri pe care aparent nu le înțelege, de exemplu de sensul termenului „ham” în limba engleză. Vedem păduri de antene montate pe acoperișul clădirilor și păienjenișul coaxialelor care coboară câteodată câte 10 – 20 de etaje pe fațada clădirilor și aflăm că, de pildă, cea mai populară antenă este X510. Documentarul merită parcurs până la final pentru ineditul radioamatorismului în China și cu singuranță pentru englezo-chineza din subtitrare care frizează pe alocuri hilarul.

În finalul filmulețului este prezentată o listă cu toate indicativele celor care au „jucat” în film.

Perseide — 2015

Să nu uităm de Perseide. Ploaia de Perseide, una dintre cele mai luminoase ploi de meteori, se produce în fiecare an în intervalul 17-24 august, cu un maxim cuprins între 9 și 13 august. Cauza acestui fenomen este trecerea Pământului prin coada cometei Swift-Tuttle. Momentul cel mai propice pentru vizualizarea acestui fenomen este atunci când cerul este cel mai întunecat. În funcție de fazele lunii, ploaia de Perseide este vizualizată cel mai bine înainte de răsărit. În plus, pe 14 august va fi lună nouă.

Mai multe informații pe http://spaceweather.com.

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.