Suport WebSDR pentru meteor scatter

SUWS WebSDR, o populară resursă online hardware și software care vine în sprijinul pasionațiilor comunicațiilor prin satelit și stratosferice în 434 MHz, a fost recent actualizată oferind acum atât suport VLF, cât și pentru banda de 6m, pentru comunicațiile radio prin meteor scatter.

Reamintim că SUWS — Southampton University Wireless Society — este un grup academic care studiază tehnologiile wireless și comunicațiile radio de amatori.

Echipa de la universitatea din Southampton speră că includerea suportului pentru aceste benzi suplimentare vor aduce beneficii funcționale WebSDR-ului de la universitate, care deja acoperă o bună porțiune din benzile dedicate radioamatorilor în 2m, 70cm și 3cm.

Deși îmbunătățită, performanța în VLF este încă afectată de QRN de la 4 kHz în sus (în special descărcări electrice).

Pe 50 MHz se lucrează cu o antenă temporară, dar este posibilă recepționarea repetoarelor și balizelor locale precum și a stațiilor DX, atunci când se produc fenomene de tip E sporadic. Ca atare, recepția prin SDR în 6m este un bun indicator al condițiilor de propagare. Din păcate, nu este suficient de sensibilă pentru a permite detecția unui ping meteoric cu origine în radarele CW BRAMS (49.97 MHz) sau IEPR (49.99 MHz).

Echipa de la universitatea din Southampton speră ca aceste îmbunătățiri aduse sistemului WebSDR să fie primite cu entuziasm de utilizatori și promite noi actualizări în lunile care urmează. SUWS WebSDR poate fi accesat la adresa http://websdr.suws.org.uk/

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.