Weekend ILLW — International Lighthouse Lightship Weekend

ILLW se îndreaptă către un nou succes.

În aceste zile se desfășoară evenimentul International Lighthouse Lightship Weekend. Acest eveniment radioamatoricesc anual a fost organizat pentru prima oară în Scoția de către John Forsyth, GM4OOU, și Mike Dalrymple (SK) GM4SUC, ambii foști membri ai clubului de radioamatorism din Ayr, Scoția. Pe parcursul anilor, evenimentul a depășit, probabil, toate așteptările celor doi fondatori. Înscrierile pentru International Lighthouse and Lightship Weekend de anul acesta au depășit 460; s-au înscris operatori cu stații portabile, mobile și fixe din nu mai puțin de 85 de țări. Numărul considerabil al înscrierilor dovedește că acest eveniment devine unul important în calendarul anual al evenimentelor radioamatoricești. Ultimele încrieri primite au venit din Australia, Bulgaria, Insulele Canare, Estonia, Islanda, Insula Man, Sri Lanka și Elveția. Toți operatorii vor utiliza indicativul unic HB9ILLW. Germania ocupă primul loc, cu 70 de înscrieri; urmează la mică distanță Australia și Statele Unite cu câte 65 de înscrieri și Marea Britanie, cu 42 de înscrieri.

Evenimentul se trage din Scottish Northern Lighthouses Award Weekend care s-a desfășurat prima oară în 1993 și a devenit ceea ce este acum International Lighthouse Lightship Weekend în 1998. Este organizat în al treilea weekend din august, începe sâmbătă, la ora 00:01 UTC și se termină duminică, la ora 23:59 UTC. Coincide cu International Lighthouse Heritage Weekend, organizat de Asociația Internațională a Operatorilor de Far, weekend în care foarte multe faruri din lume sunt deschise publicului larg spre a fi vizitate sâmbăta, duminica sau pe durata întregului weekend.

Reamintim că în România se găsește unul dintre cele mai vechi faruri din Europa, farul genovez din Constanța, construit în 1300. Forma sa actuală provine de la 1858, când farul genovez a fost reconstruit sub coordonarea inginerului francez de origine armeană Artin Aslan.

Pentru mai multe informații despre evenimentul International Lighthouse and Lightship Weekend care s-a desfășurat anul acesta în weekend-ul care se încheie astăzi, accesați www.illw.net.

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.