Radioamatorism în lume, #196

Super-furtuna solară de acum 156 de ani

Pe 2 septembrie am sărbătorit aniversarea „Evenimentului de la Carrington”, o furtună solară de proporții istorice.

La această dată, în 1859 o ejecție coronală de masă a lovit câmpul magnetic terestru cu o asemenea intensitate încât a produs incendii în stațiile de telegraf, iar, în Cuba, oamenii au relatat că puteau citi ziarele la lumina aurorei boreale apărută cu ocazia acestui eveniment.

Dacă o explozie solară de o intensitate similară ar lovi planeta în prezent, ar putea provoca pagube infrastructurii de comunicații moderne estimate la mii de miliarde de dolari.

Ar fi posibil ca „Evenimentul de la Carrington” să se repete ? Acest lucru a fost la un pas de a se întâmpla acum câțiva ani. Citiți mai multe informații despre exploziile solare la http://spaceweather.com.

Încă o țară care închide serviciul de radiodifuziune cu modulație în amplitudine

Bermuda încetează serviciile de radiodifuziune cu modulație de amplitudine și se alătură listei din ce în ce mai mari de țări care nu mai sunt active în benzile de unde medii. Închiderea releelor VSB2 (1.280 kHz) și VSB1 (1.450 kHz) ale Bermuda Broadcasting Network — BBN este programată la data de 30 septembrie 2015. Releul VSB3 (1.160 kHz) al BBC World Service este inactiv din mai 2015 ca urmare a problemelor tehnice și a lipsei de fonduri.

Mai multe informații la: http://bernews.com/2015/08/defontes-cease-operations-19-staff-affected/ și pe paginile clubului britanic DX, British DX Club http://www.bdxc.org.uk/ și https://groups.yahoo.com/group/bdxc-news.

O pagină de istorie interesantă despre stații de emisie dispărute din benzile de unde medii este întreținută și actualizată de Bruce Conti cu ajutorul unei întregi comunități de entuziaști și poate fi accesată la link-ul http://www.bamlog.com/darkcountries.htm.

Proiecte de antene Yagi, cu modelare și grafice

Entuziaștilor contrucțiilor de antene Yagi le propunem o nouă resursă online. Pe site-ul web al firmei Cross Country Wireless a fost adăugată o pagină cu informații despre proiectarea și construcția antenelor Yagi fără reflector. Toate proiectele au fost realizate și optimizate cu ajutorul programului de modelare gratuit 4NEC2, iar prototipurile au fost testate în concursurile organizate de Sociatetea Radioamatorilor din Marea Britanie.

Pe pagina amintită sunt oferite imagini, fișiere NEC, grafice 3D pentru a putea fi utilizate de oricine dorește încerce proiectele respective http://www.crosscountrywireless.net/reflectorless_yagi_design.html.

Statistici despre radioamatorii din India

Ministerul Telecomunicațiilor din India a publicat raportul pentru anul fiscal 2014-15. În raport se menționează că au fost emise 244 noi autorizații de radioamator. Un aspect interesant este durata necesară eliberării unei autorizații care, în raport, este specificată a fi, în medie, de 45 de zile. Deși, pentru cele mai multe țări, un astfel de termen poate fi considerat revoltător, în realitate situația este mult mai gravă deoarece în raport se menționează că eliberarea autorizației se face în maxim 45 de zile de la primirea documentelor procesate integral. În realitate este nevoie de unul – doi ani pentru emiterea unei autorizații de radioamator.

Sistemul de autorizare din India este învechit și s-a schimbat puțin din 1940 fiind puternic grevat de birocrație. De pildă, printre informațiile pe care trebuie să le furnizeze un aplicant se numără detalii despre înălțime, culoarea ochilor, ocupație și informații despre tată (dar nu despre mama aplicantului). În plus, poliția face verificări temeinice în privința candidatului.

După ce sunt remise documentele necesare, hârtiile fac dus-întors între diversele departamente guvernamentale și ale poliției, proces care poate dura ani. Termenul de 45 de zile la care se referă raportul este doar intervalul necesar eliberării fizice a autorizației din momentul din care birocrații au completat procesul.

Rapoartele anuale (2007 – 2015) ale Ministerului Telecomunicațiilor din India pot fi accesate la
http://www.dot.gov.in/reports-statistics/annual-report.

Puteți citi povestea lui Sakshi Vagadia VU3EXP care a așteptat doi ani eliberarea autorizației de radioamator la
http://www.southgatearc.org/news/2015/may/youngest_radio_ham_in_gujarat_state.htm.

Procedurile învechite descurajează radioamatorii — este un articol interesant pe această temă poate fi citit în cotidianul The Hindu Newspaper.

Tehnica celor mai buni operatori

Materialul cu tema „Tehnica celor mai buni operatori”, prezentat de Mitch Stern W1SJ la Convenția Dayton din 2015 a fost publicat pe youtube în populara serie HamRadioNow. Textul explicativ care însoțește filmul spune:

„Populara prelegere a lui Mitch Stern W1SJ ținută cu ocazia Convenției Dayton din 2015 va ajuta radioamatorii începători să-și însușească anumite deprinderi avantajoase, iar pe cei cu experiență — și care doresc acest lucru — să renunțe la anumite obiceiuri dăunătoare…”

Edițiile anteriale ale HamRadioNow: http://www.youtube.com/user/HamRadioNow/videos

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.