Simulare de cutremur

Ca urmare a implicării cu succes într-un exercițiu de simulare de cutremur care a avut loc în septembrie, radioamatorii din Malta au fost invitați să participe la faza a doua a exercițiului care s-a desfășurat zilele trecute pe insula italiană Lampedusa.

Volumul de echipament a fost restricționat la 100 kg, inclusiv transiverele, sursele de alimentare, antenele, cablurile și orice alte obiecte personale care se puteau transporta într-un simplu rucsac. Contactul dintre Malta și Lampedusa a putut fi menținut doar în 40 m deoarece comunicarea în VHF, UHF și SHF a fost instabilă, în ciuda Yagi-urilor sofisticate utilizate de ambele părți. Pe teritoriul Maltez comunicarea a fost asigurată de o caravană de radioamatori amplasată în dreptul localității Dingli, cu vedere directă către insula Lampedusa. Caravana a fost dotată cu echipamente diverse, de la HF la microunde și a păstrat contactul radio cu Protecția Civilă din Malta.

Simularea a inclus și suspendarea-supriză timp de o oră a alimentării cu energie electrică a echipei din Lampedusa care a trebuit să improvizeze cu o baterie de mașină. Nu s-au utilizat serviciile de telefonie mobilă. Acestea erau suficient de instabile astfel că au adăugat un plus de realism simulării.

Echipa malteză a operat cu două persoane în schimburi de câte 12 ore. Exercițiul a fost sprijinit de Comunitatea Europeană. Mai multe informații despre această simulare se pot citi pe site-ul IARU — Regiunea 1: http://iaru-r1.org/

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.