Un nou QSO ARISS

Pe 14 octombrie la ora 19:41 UTC este programat un QSO între Stația Spațială Internațională și elevi de la școala primară din Bay View, Burlington, SUA. Semnalele transmise de pe SSI vor putea fi recepționate și în Europa.

Școala primară din Bay View funcționează de 22 de ani și are în prezent 562 de elevi. Localitatea Burlington este situată la aproximativ 100 km nord de Seattle, la intersecția a două autostrăzi principale și este un important centru comercial, economia fiind orientată pe agricultură și comerțul cu amănuntul.

Cu trei ani în urmă, consiliul din Bay View a propus ca educația primară a elevilor să se facă prin activități de cercetare și colaborare, în spiritul compasiunii, creativității și cunoașterii, pentru a oferi societății cetățeni responsabili care vor avea un impact pozitiv asupra viitorului comunității. Învățarea prin cercetare adresează o problemă fundamentală: ce trebuie făcut pentru a înțelege, a angaja pentru și a implementa programe de pregătire a elevilor și studenților secolului 21 ? Această experiență pedagogică s-a concretizat prin crearea unuei curicule bazate pe proiecte de cercetare la fiecare nivel de învățământ. Posibilitatea de a pune întrebări astronauților de pe stația spațială internațională a fost considerată ca o oportunitate de a stimula interesul elevilor pentru spațiul cosmic, inginerie, tehnologie, matematică.

Elevii vor putea pune întrebări de genul: Cum se deplasează astronauții în spațiu ? Cum îți menții condiția fizică în spațiu ? Ce poți vedea de la bordul stației spațiale internaționale ? Care sunt cele mai studiate planete și de ce ? Poți crește plante în spațiu ? Cum te distrezi ? etc.

Reamintim că ARISS este un parteneriat educațional internațional, implicând participarea voluntară și coordonare din partea AMSAT și IARU împreună cu ISS și agențiile partenere: NASA, Agenția Spațială din Rusia, ESA, CNES, JAXA și CSA.

ARISS oferă elevilor oportunitatea de a experimenta fiorul radioamatorismului discutând direct cu membrii echipajului stației spațiale internaționale. Profesori, părinți și membrii comunităților pot experimenta nemijlocit modul în care radioamatorismul și echipajul SSI stimulează interesul tinerilor față de științe, tehnologie și învățare.

YO3ITI

www.yo3iti.ro

Iubitor de pisici, muzică, foto. Măritat.