Pledoarie pentru normalitate — Challenge 160m

Banda de 160 metri a reprezentat întotdeauna o provocare, nevoile specifice au făcut ca mulți radioamatori să amâne și chiar să evite apropierea de această lungime de undă. 160 de metri cere spațiu pentru desfășurarea a sute de metri de sârme și cabluri pentru antenele de recepție și cele de emisie, înțelegerea mai aprofundată a propagării, un stil de operare deosebit față de cel din benzile superioare (aici nu merge modul de QSO Machine, iar rata qso’s / hour nu este totul), mai cere răbdare și bineînțeles mult timp dedicat. În ultimii ani observăm creșterea numărului de radioamatori YO care au făcut pasul către această bandă plină de surprize; îi regăsim foarte frecvent în vânătoarea de DX-uri și chiar în marile competiții internaționale.

Din păcate constatăm că multe din aceste abordări sunt artificiale, mulți preferând să asculte pe diverse receptoare, via internet, în loc să găsească variante să-și îmbunătățească set-up-ul cu antene de recepție, această metoda devenind chiar o adicție pentru unii dintre noi.

Există, totuși, câțiva pasionați care au ales « calea cea dreaptă » și fac eforturi deosebite pentru a progresa la capitolul 160m; sper să continue în această direcție și cu siguranță satisfacțiile nu vor întârzia să apară. E nevoie de mai multă activitate ADEVĂRATĂ atât în traficul DX cât și în competiții, se simte nevoia de comunicare și schimburi de experiență practică. Soluția care îi poate aduce împreună pe cei experimentați și pe începători, pe curioși, și pe chibiți ar fi o « întâlnire » anuală în 160m sub forma unei competiții tip « challenge ».

Competiția se poate desfășura în perioada propice acestei benzi (sezonul de iarnă). Un regulament simplu și prietenos ar crea premisele unei reușite. Această competiție ar genera multiple provocări atât din partea organizatorilor cât și de partea participanților.

« Transilvania 160m Challenge » pe lângă un nume sonor ar fi și o provocare interesantă pentru fiecare dintre noi… Pregătirea set-up-ului, găsirea unor soluții tehnice pentru antene în spațiile pe care le avem la dispoziție, rezistența fizică pentru a sta la stație ore bune, rezistența la stresul provocat de QRM, rezistența la tentațiile de pe lângă shack (serialul de sâmbătă seara, YL-ul/ XYL-ul, musafirii poftiți sau nepoftiți, șamd)… Toate acestea reprezintă doar o parte din situațiile cu care ne confruntăm atunci când decidem să participam într-o asemenea competiție… Primim în schimb bucuria de a face QSO-uri într-o bandă deosebită, rezultatul soluțiilor tehnice alese, experiențe noi de trafic și, nu în ultimul rând, prieteni noi cu care să comentam « fenomenul 160m » și poate chiar să planificam operațiuni viitoare.

73’s de Andy, YO3JR

4 comentarii la „Pledoarie pentru normalitate — Challenge 160m

  1. M-a emotionat „Pledoaria” lui Andy. Sincer – pe vremuri ma gandeam mult la un reprezentant YO la faimoasele WRTC – uri – Andy, daca are sau nu preferinte in spre banda „Gentleman,s band” – si uite ca are! Cred ca nu suntem putini in YO care impartasim frumusetea salbatica a benzii de 160m doar ca suntem „la inceput”. Ma bucura toate prezente YO in aceasta banda cand aud la diferite conteste. Initiativa „Challenge 160m” in YO mi se pare superb, mai ales ca mai in toate tarile cu radioamatori pasionati au asemenea preocupare. Andy – YO3JR a fost unul din discipolii regretatului Mihai YO3CTK, care duce mai departe spiritul „pur sange” al radioamatorismului YO si ma bucur ca a dat glas gandurilor generoase. Recent, dupa un „Summit” la YO5KUC Bistrita unde am participat impreuna cu YO5OCZ si unde am simtit cu adevarat intr-o familie, intorcand acasa seara am intrat cu intarziere de cca. 6 ore in OK OM Contest pe 160m CW. Era o propagare de exceptie, statiile participante JA vineau tare – imi curgeau belel dupa ei dar ce sa faci – era OK OM contest….hi.
    73 de yo5ajr Miki

    1. Da Miky, intradevar este frustrant sa-ti „curga balele” dupa statii pe care nu le poti lucra si a caror semnal iti „topeste ” antena , dar regula’i regula si un gentlemen o respecta.Nu dispera insa va veni „Challenge 160m ” si noi vom fi ” primadona” , doar sa ne ajute propagarea!
      73’s de Marius, YO5AM

  2. Din pacate! este o banda dificila,atit din punctul de vedere al antenelor necesare,cit si-mai ales!-al fondului de zgomot radio-electric generat de mai toata aparatura electro-casnica actuala-atit a noastra cit si a vecinilor-care foloseste predominant surse in comutatie extrem de „zgomotoase”,ale caror perturbatii pot fi extrem de greu-aproape imposibil!-de atenuat/eliminat.

  3. Andy spune:
    „Pregătirea set-up-ului, găsirea unor soluții tehnice pentru antene în spațiile pe care le avem la dispoziție, ”

    si are dreptate. Totusi exista azi solutii electronice care permit folosirea a mai multe antene verticale care
    sint fazate electronic asa ca la iesirea fazorului se va gasi suma tuturor antenelor folosite. Pe banda aceasta
    randamentul unei antene este de obicei scazuta dar prin sumarea in faza a mai multe antene se poate ajunge
    la cistiguri care pot rivaliza cu un YAGY. Sistemele aceste se cheama BEAM FORMERS si au avantajul ca
    pot dirija un fascicol de unde in directia necesara.

    Lucrez la un BF de mai multi ani. Problemele zilnice si medicale m-au impiedicat sa folosesc to timpul
    cerut. As fi dorit sa incheg un grup de amatori care au cunostintele necesare pentru a duce proiectul la
    bun sfirsit. Daca doriti sa participati in proiect va rog sa-mi raspundeti la n2nnu@yahoo.com
    sau pe skype la miniHAARP.

    Pana atunci HAPPY DXing on180 and lower.

    Alex
    -. ..–- -. -. ..-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *