„Singurătatea” alergătorului în 160 metri

Miki_smallCu siguranță acest contest în top band este prin excelență al gentlemanilor. Cu deosebire de comportamentele uneori demențiale din benzile superioare, în această bandă există respect reciproc între concurenți. Explicația constă în dificultatea exploatării acestei top band unde, în mare masură, participă cei care iubesc provocările.

În acest an la CQ WW 160m 2013 participarea a fost copleșitoare, iar propagarea chiar sub semnul specific al rapsodicității a fost mulțumitoare. În prima noapte, rata mea de QSO a fost sub rata din aceeași perioadă din 2012 când am realizat peste 700 de QSO, dar în acest an, în dimineața de duminică pe la ora 5 – 6 UTC curgeau indicativele din Statele Unite. Banda a devenit extrem de aglomerată, DSP-ul și alte filtre precum sistemul RX cu antene EWE au devenit extrem de utile cu toate că degetele mele trebuia să se miște ca degetele lui Paganini, banda fiind îngustată, butonul clarifier trebuia ajustat încontinuu după corespondenți, să nu vorbesc de unitatea de comandă a antenei EWE, tastatura, manipulatorul, și cum doctorul Murphy nu lipsește din shack-ul radioamatorilor, mi-a stricat comanda PTT așa că am trecut la VOX, dar acesta fiind leneș se mai pierdea câte un punct în momentul trecerii în emisie așa că am folosit și piciorul cu un paddle când PC-ul trecea în emisie punând la grea încercare reflexele mele. În prima etapă am vânat ca apoi, în noaptea următoare, am mers mixt între vânătoare și RUN, iar în ultima noapte — preponderent RUN. Cu toate că afara era minus 2 grade temperatura, bătrânul meu PA-R118 BM-3 scotea o căldură că trebuia să deschid geamul. Aceasta sculă pe care am denumit-o “Marusia”, oficial scoate 400W, dar — fie vorba între noi — poate și 5 – 600W și nu te lasă la greu. Sistemul RX EWE cere experiență — nu este o pilulă miraculoasă; trebuie să simți când îl folosești, în ce direcții îl pui, când treci RX-ul pe antena TX, să nu mai vorbesc de ajustarea lărgimii benzii în funcție de schimbările propagării care în 160m se comportă ca o fată nărăvașă, dar cert că este de mare ajutor cu preselector și RF amplificatorul, cu ajustarea rezistențelor (diode vactrol) incluse in unitatea de comandă. Vorba prietenului nostru distins, 4X1AD – Morel – “dacă antenă nu e, nimic nu e”. M-au bucurat schimbările de control cu indicativele YO pentru care le mulțumesc. Duminică am vorbit cu YO9FNP si cu YO8RIJ care mi-au povestit că și ei au fost vizitați de dr. Murphy… hi. Bilanțul meu: QSO 929 – punctaj 4893; Country – 53; State (US) – 17. Punctaj general: 342.510

Am postat pe 3830, iar logul am trimis imediat după contest. M-am uitat pe “3830 claimed scores”, constatând că în continuare rămân copil mic față de W8FJ cu un scor de 4.187.222, CS2F cu 1.918.800, E7DX cu 1.546.479 sau DR1A cu 1.207.066. După contest am verificat pe DX cluster (pe care nu l-am folosit din cauza feedback de RF… hi) și am constatat că am fost postat de mulți, chiar și de YO2BB, YO3FFF cărora le mulțumesc. Rezultatul este modest, am reușit ținta propusă ca să depașesc rezultatul din 2012, cu toate că de atunci am mai îmbătrânit 1 an… hi.

Sa auzim de bine la IARU – 73 tuturor YO5AJR, Miki
28.01.2013

YO5AJR

Nascut în 15 Aug.1938 - încă, în pace - înainte de dezlănțuirea al II WW din "cauza" (indirectă) avionului românesc de vânătoare IAR80. Asta e o altă poveste :))) Din 2000 "retired" energetician (Transelectrica) și nu cunosc plictiseala nici o secundă! În 1957 "infectat" de odată cu virușii aviației și radio (AVSAP) Particularități: mentalitate de "pittbull" - vs. de încălcările "Ham spirit", trufii și fraude fără ură viscerală.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *