Sumarul materialului de astăzi, 13 decembrie 2015 pentru emisiunea QTC duminical cu numârul 210.
- Gary Pearce și conferința DCC — Digital Communications Conference: în ediția cu numărul 208 al grupajului informativ „Radioamatorism în lume” menționam că popularul videoblogger Gary Pearce, KN4AQ, realizatorul emisiunii youtube „Ham Radio Now”, a publicat mai multe materiale video realizate cu ocazia Digital Communications Conference (DCC) care s-a desfășurat între 9-11 octombrie, 2015 în Arlington Heights, Chicago. În ediția de azi prezint mai pe larg cele mai recente contribuții de pe YouTube ale acestui neobosit videoblogger.
- Câteva comentarii pe marginea campionatului de telegrafie–viteză din Mongolia;
- Câteva cuvinte despre ultimul raport IARU despre monitorizarea traficului radio;
- Emisiunea festivă de Crăciun 2015 a stației Grimeton — SAQ.
- O rubrică nouă, „de prin blogurile radioamatorilor” astăzi cu:
- Două articole interesante de pe blogul lui Bob Witte, KØNR, „Sunt, într-adevăr, copiii viitorul radioamatorismului ?” și „Lista incompletă, complet actualizată a aplicațiilor iPhone pentru radioamatori”;
- „ARRL 160m” și câteva comentarii despre recentul–alocat segment din interiorul benzii de 60m sunt ambele semnate de W2LJ, Lawrence Makoski pe blogul său „QRP — Do More With Less” (QRP — faci mai multe cu puțin);
- Două articole de la KB6NU, Daniel Romanchik, unul — despre primul club de radioamatorism dintr-un colegiu de fete din SUA (articol preluat via site-ul colegiului Agnes Scott), iar al doilea — despre lansarea unui nou ghid de studiu pentru licența de radioamator, categoria „General Class” (evident, pentru obținerea licenței de radioamator în SUA).
- O altă rubrică nouă, un grupaj intitulat „Lucruri interesante pe care le-am descoperit pe net”, care reunește câteva cuvinte despre materiale video, documentație tehnică recent publicată, informații, articole tehnice generale sau pe tematici specifice, toate de interes pentru radioamatori.
Ca o ultimă remarcă la adresa acestui cuprins, în săptămânile care urmează acesta va fi formatul și structura grupajului informativ, „Radioamatorism în lume”, emisiunea îmbăgățindu-se, începând de azi, cu două sub-rubrici noi, „De pe blogurile radioamatorilor” și „Lucruri interesante pe care le-am descoperit pe net”.
Gary Pearce și conferința DCC — Digital Communications Conference
Conferința DCC este organizată în colaborare de organizațiile ARRL și TAPR — Tucson Amateur Packet Radio. Este un forum internațional al radioamatorilor interesați să se întâlnească, să-și publice lucrările și să prezinte idei și tehnici noi din domeniul telecomunicațiilor digitale. Prezentatorii și participanții au ocazia de a schimba păreri și de a se informa despre cele mai noi tehnologii hardware și aplicații software, teorii, rezultate experimentale ale studiilor de cercetare și aplicarea în practică ale tuturor acestora. Nu voi insista asupra tematicii conferinței DCC din acest an, informațiile fiind deja oferite în ediția cu numărul #208 a grupajului „Radioamatorism în lume” (din data de 29 noiembrie), voi reaminti doar că Gary Pearce a acoperit evenimentul cu o logistică video impresionantă, utilizând nu mai puțin de patru camere video (trei fixe și una cu operator) și șase microfoane wireless, asigurând editarea și montajul celor patru materiale pe care le-a publicat până acum pe YouTube:
HRN 223: N8UR — Un comutator absolut fantastic (prezentare făcută cu ocazia conferinței DCC, pe HamRadionow)
HRN 224: K7UDR — Cerințele de bandă în fonie digitală (prezentare făcută cu ocazia conferinței DCC, pe HamRadionow)
HRN 225: K7VE — Rețele interconectate (prezentare făcută cu ocazia conferinței DCC, pe HamRadionow)
HRN 226: K6BP — Provocările sistemelor Open Hardware (prezentare făcută cu ocazia conferinței DCC, pe HamRadionow)
Campionatul de telegrafie–viteză din Mongolia
În perioada 20-22 noiembrie s-a desfășurat la Ulaanbataar campionatul de telegrafie–viteză al Mongoliei. Nu m-aș fi oprit asupra acestui eveniment dacă nu s-ar fi dovedit inedit din cel puțin trei motive.
În primul rând au participat doar 34 de concurenți. În ciuda participării restrânse, organizatorii au caracterizat evenimentul drept unul de mare succes, l-au popularizat cu entuziasm prin toate mijloacele media pe care le-au avut la dispoziție și au anunțat intenția de a participa la competițiile similare de la nivel internațional.
În al doilea rând, evenimentul a focalizat atenția comunității radioamatorilor deoarece numărul participantelor l-a depășit pe cel al participanților. În concurs s-au încris 20 de femei și 14 bărbați.
În fine, Fedarația a organizat pentru prima oară în istoria sa un campionat complet informatizat, utilizând atât diverse aplicații software pentru controlul desfășurării, coordonării și logisticii activităților competiției, dar și aplicații software pentru centralizarea și validarea rezultatelor și afișarea acestora pe site-uri web. Este vorba, bineînțeles, despre Federația Radioamatorilor Sportivi din Mongolia.
Mai mult informații pot fi consultate pe site-ul Regiunii 1 IARU și pe cel al Federației Radioamatorilor Sportivi din Mongolia.
Un nou buletin de știri IARU
A fost publicat un nou buletin IARU de monitorizare a activității radio. Postul de radio IRIB Teheran a emis în afara frecvenței alocate de 7225 kHz, provocând interferențe pe 7158 kHz. Cu această ocazie, comisia federală germană pentru controlul telecomunicațiilor a depus o plângere oficială.
Raportul IARU poate fi accesat la adresa: http://www.iarums-r1.org/iarums/news2015/news1511.pdf
O emisiune neutorizată similară a fost raportată în urmă cu câteva luni, detaliile fiind prezentate în buletinul „Radioamatorism în lume” cu numărul #197.
Cei care doresc să raporteze o activitate radio neautorizată, pot utiliza formularul online care se găsește la adresa: http://peditio.net/intruder/bluechat.cgi
IARU Monitoring System (IARUMS)
Emisiunea festivă de Crăciun a stației SAQ – Grimeton
Se împlinesc 10 ani de la prima emisiune festivă de Crăciun a stației–muzeu de la Grimeton.
În urmă cu aproximativ două luni, pe 24 octombrie cu ocazia Zilei Națiunilor Unite, emițătorul SAQ din Grimeton a emis din nou, timp de aproximativ 35 de minute, pe frecvența de 17,2 KHz. Emisiunea propriu-zisă a început la ora 10:00 UTC și a durat aproximativ un sfert de oră, fiind precedată de aproximativ 20 de minute de teste în care s-a transmis, repetat „V V V de SAQ”.
Anul acesta, în dimineața Ajunului Crăciunului, alternatorul Alexanderson va fi pornit din nou pentru a emite în VLF pe 17,2 KHz. Transmiterea mesajului va începe la ora 8:00 UTC și va fi precedată de o perioadă de 30 de minute de teste, cu începere de la ora 7:30 UTC.
Organizatorii pun la dispoziția celor interesați următoarele adrese prin care se primește corespondența QSL:
- Prin email, la adresa info@alexander.n.se
- Pe adresa biroului QSL: SA-SM, SWEDEN 7S,8S: Foreningen Sveriges Sandareamatorer, Box 45, SE-19121 Sollentuna;
- Prin poștă direct pe adresa stației SAQ: Alexander – Grimeton Veteranradios Vaenner, Radiostationen Grimeton 72, SE-432 98 GRIMETON, SWEDEN.
Mai multe informații pot fi consultate pe site-ul de internet al stației SAQ — Grimeton.
Reamintesc că înregistrarea video a emisiunii din octombrie poate fi urmărită în materialul inclus ediția cu numărul #203 a buletinului „Radioamatorism în lume„. Îi mulțumim din nou pe această cale lui YO6FWM Cosmin pentru materialele trimise, care au fost publicate sub semnătura sa pe site-ul YO5KUC în articolul „Grimeton văzut prin obiectivul foto al lui YO6FWM„.
De pe blog-urile radioamatorilor
Bob Witte, KØNR (ex-KBØCY), este un radioamator și talentat autor de publicații. De profesie inginer, locuiește în Monument, Colorado. Ca radioamator este interesat în principal de HF, VHF/UHF, radiocomunicații prin sateliți, dar pasiunea sa nu se limitează la aceste domenii. Mult mai multe informații pot fi găsite pe blog-ul său, la adresa http://www.k0nr.com/.
Mi-au atras atenția două articole apărute recent pe blogul său, primul — datorită problematicii pe care o ridică; al doilea — prin valoarea sa practică.
Primul articol, intitulat „ Reprezintă, într-adevăr, copiii viitorul radioamatorismului ?” supune atenției o interesantă dilemă de educație și propune o dezbatere pe tema alegerii celei mai potrivite perioade din viața unui tânăr pentru a începe radioamatorismul și/ sau alte activități vocaționale.
Al doilea articol „Lista incompletă, complet actualizată a aplicațiilor iPhone pentru radioamatori” este mai amuzant și oferă o listă de aplicații gratuite sau cu prețuri sub 5 USD dedicate radioamatorilor care pot fi descărcare pentru populara platformă Apple iOS.
W2LJ, Lawrence Makoski, ține un interesant blog intitulat „QRP — Do More With Less” (QRP — faci mai multe cu puțin) și este aproape exclusiv pasionat de lucrul în telegrafie cu puteri reduse. Entuziastul radioamator american și-a primit licența de Novice cu indicativul KA2DOH în 1978, devenind operator avansat în 1983 și obținând clasa Extra în 1993, ocazie cu care și-a schimbat indicativul în W2LJ.
De pe blogul său mi-au atras atenția două articole recente, „ARRL în 160m” și câteva comentarii despre recentul–alocat segment din interiorul benzii de 60m. Ambele articole merită citite pentru talentul de jurnalist al autorului și pasiunea care emană dintre rânduri.
În fine, cel de-al treilea blog pe care l-am ales pentru astăzi este intitulat simplu „KB6NU Ham Radio Blog” și aparține lui Daniel Romanchik, KB6NU. Pasionat în principal de telegrafie în 40, 30, 20 și 15m și lucrând cu un IC-746PRO, Daniel Romanchik este și un scriitor de succes, ultima sa carte — un ghid de studiu pentru obținerea licenței de radioamator, categoria „General Class” — este una dintre cele mai bine vândute publicații pe Amazon Kindle.
De pe blogul său am ales un articol despre primul club de radioamatorism dintr-un colegiu de fete din SUA (articol preluat via site-ul colegiului Agnes Scott).
Lansez o invitație radioamatorilor–bloggeri din YO să ne trimită adresele site-urilor lor din care vom încerca să prezentăm diverse articole în edițiile următoare ale QTC-ului duminical YO5KUC.
Lucruri interesante pe care le-am descoperit pe net
- Noua notă de aplicație de la Keysight’s, The Internet of Things: Enabling Technologies and Solutions for Design and Test, (Internetul obiectelor: furnizarea tehnologiilor și soluțiilor pentru activitățile de proiectare și testare) discută natura și amploarea fenomenului IoT — Internet of Things. IoT și internetul industrial permit un grad mai mare de automatizare și cresc flexibilitatea și eficiența proceselor de producție. Articolul pune accent pe soluțiile oferite de Keysight (fostă Agilent, fost HP Instrumentation) în domeniul radiocomunicațiilor. Publicația mi se pare deosebit de interesantă deoarece oferă o privire de ansamblu foarte clar scrisă asupra acestui fenomen la modă, internetul obiectelor — Internet of Things
- Balunurile: Care este rolul lor și modul în care acționează. În acest articol, semnat de Roy Lewallen, W7EL, numele care stă în spatele aplicației de modelare EZ-NEC, discută despre balun-uri și cum trebuie utilizate în proiectarea antenelor. Articolul este scanat în format pdf, și a fost publicat prima oară în volumul 1 al lucrării „ARRL Antenna Compendium” în 1985. Este un articol care va oferi, cu siguranță, câteva revelații celor care vor avea răbdarea să-l citească până la capăt. Recunosc, m-am regăsit cu totul în prima frază, motiv pentru care l-am citit pe nerăsuflate până la capăt: „Balunurile m-au intrigat întotdeauna fiindcă nu am fost niciodată sigur ce anume ar trebui exact să facă și, mai ales, care este mecanismul lor de acțiune. Majoritatea articolelor prezintă diverse variante constructive și avantajele unora față de altele, dar aproape nici un articol nu spune când este necesar un balun și de ce…”
- Descifrând misterele liniilor de transmisie. Acest articol prezintă diverse linii de transmise care pot fi realizate pe circuitele imprimate, inclusiv cele în tehnologie microstrip, stripline și ghidurile de undă coplanare. Articolul este publicat în edițina online, gratuită, a revistei Microwaves & RF. Articolul are inclusiv o variantă editată în format pdf. Nu conține o discuție exhaustivă, dar este suficient pentru a vă oferi o idee despre diferențele dintre diverse tipuri.
- Power Supply Sequencing Simplified — Principiile alimentării secvențiale. Notă de proiect 1037 de la Linear Technology. Materialul, publicat în format pdf, este o resursă extrem de interesantă în ceea ce privește subiectul abordat. Reamintim că alimentarea secvențială este un principiu de design aplicat în sistemele complexe, cu multiple surse de alimentare, acolo unde probabilitatea erorilor și defectelor destructive este ridicată. Articolul se concentrează pe utilizarea circuitului LTC2937 de la Linear Technology, dar mi se pare extrem de interesant ca resursă generală de informații pentru a te pune la curent cu aceste principii moderne de care trebuie ținut cont la proiectarea sistemelor electronice complexe.
În fine, un anunț în avant-premieră: în mod deosebit pentru ediția QTC-ului duminical de data viitoare, 20 decembrie 2015, programul de sărbători al rubricii „Radioamatorism în lume”, un scurt (dar interesant) raport sintetic despre dinamica site-ului YO5KUC până în prezent, planuri de viitor pentru „Revista Presei” și obiectivele pe 2016 pe care mi le propun să le ating în ceea ce privește structura și serviciile oferite de site-ul Radioclubului Municipal CSM Bistrița, www.yo5kuc.ro. Câteva comentarii despre planurile personale care ar putea deveni de interes general vor încheia grupajul informativ săptămânal intitulat „Radioamatorism în lume”, ediția cu numărul 211, al emisiunii „QTC Duminical” a Radioclublui Municipal CSM Bistrița YO5KUC programată pentru 20 decembrie 2015.
În rest, să ne auzim cu bine și multe 73 de la YO3ITI