Sfârșitul Radioamatorismului ?

Traducere din engleză de YO7GQZ • Translated from english by YO7GQZ
Translated from eham.net http://www.eham.net/articles/35686.

„O veche zicală spune: dacă nu poți să îi auzi, nu poți să îi lucrezi. De-a lungul timpului, radioamatorii și-au construit receptoare din ce în ce mai bune, au proiectat antene specializate și au adaptat tehnologia astfel încât până și cele mai slabe semnale să poată fi auzite. Ca urmare, DX-urile în benzile de unde scurte au devenit ceva obișnuit.

Dar ce se întâmplă daca zgomotul radio devine atât de mare încât îneacă toate semnalele, chiar și pe cele locale ? Deja ne îndreptăm în acea direcție și cred că în cinci ani de zile RFI-ul poate deveni atat de deranjant în benzile noastre de scurte încât le va face inutilizabile. Să explic: împreună cu soția mea, ne-am mutat de curând dintr-o zona suburbană în oraș. Cu o deschidere de apoximativ 12 m, loturile nu sunt nici mici, nici mari. Casa noastră are peste 90 de ani, așa că am renovat-o complet, asta însemnând și recablarea electrică. Și după câteva luni în noua casă am decis că este timpul să mă apuc iarăși de radioamatorism.

Am pornit un receptor și l-am legat la o antenă de interior. Nimic. Nici măcar un piuit pe vreo bandă. E clar, zic, trebuie antene, nu glumă. După câteva săptămâni, pilonul era sus cu beam-ul pe el, cablul tras în casă și eu, nerăbdător, conectez receptorul. Nimic. Măi să fie; bag antena în noul transceiver; tot nimic, doar un bâzâit; — hmm zgomotul de s9+10 e probabil de la rețeaua electrică din fața casei.

Asa că am pornit un radio portabil și am luat-o în jos, pe stradă; până să ajung în intersecția din apropiere deja zgomotul se redusese și puteam auzi semnale; am verificat apoi rețeaua electrica. Surprinzător, totul era curat. Am intrat înapoi în casă și zgomotul era atât de mare încât toate semnalele erau acoperite.

Pe scurt, toate lămpile noastre sunt cu led, toate generează radiofrecvență. Iluminatul de avarie care este tot cu led, generează radiofrecvență. Lămpile de veghe generează radiofrecvență. Cea mai mare sursă de interferență erau acele spoturi cu led, care lucrează la tensiune mica. Ca să reduci această tensiune, lămpile au nevoie de o sursă în comutație. Fiecare sursă în comutație este zgomotoasă ca naiba. Lămpile led sunt foarte populare. Am numărat 26 de bucăți la mine în casă și fiecare dintre ele era un mic generator de radio-frecventa. Per total, rezultatul era un prag de zgomot foarte mare. Asta doar în casa mea.

Am oprit toate luminile și încă era zgomot, dar de data asta de la cuptorul digital si de la mașina de spălat digitală. Am scos siguranțele, mai puțin bâzâit, dar tot nici un semnal. Cred că vecinii mei au becuri cu led la fel ca mine. De fapt, folosind receptorul portabil, mi-am dat seama că doar câteva case de pe stradă nu generează radiofrecvență. Îngrijorător este faptul că schimbarea asta spre led-uri și aparate digitale de abia a început. În graba de a avea produse ieftine și eficiente energetic la consumatori, autoritățile au fost prinse pe picior greșit.

Cândva, în trecut, era greu de pătruns în benzile de scurte, dar tehnologia a evoluat și astăzi sunt relativ puțin utilizatori ai acestor frecvențe. Acei utilizatori care mai există, incluzând radioamatorii, nu se trag de șireturi cu guvernul cum o fac cei de la companiile de telefonie mobilă (și poți pune pariu că, dacă aceste dispozitive bruiau telefonia mobilă, dispăreau imediat de pe piață). Se pare că nu există nici un control al invaziei acestor produse. De la becuri cu led și până la cabluri digitale, toate aceste bunuri de larg consum au devenit generatoare digitale de zgomot.

Ce vom face noi, radioamatorii, daca autorităților nu le pasă ? Nu ne putem aștepta cu siguranță ca producătorii de pe cealaltă parte a lumii să fie îngrijorați. De ce le-ar păsa de impactul acestora asupra câtorva utilizatori de frecvențe radio? Îmi pare rău că sunt pesimist, dar dacă această tendință continuă, în curând o să ajungem ca în multe părți de pe glob operarea în benzile de unde scurte să devină de neconceput.

Eu o să îmi înlocuiesc toate becurile cu led cu becuri normale, dar asta nu va rezolva interferența provocată de vecini și sunt sigur că nu o să pot să mă duc să le cer să își oprească luminile. O să încerc să îmi reduc interferențele prin utilizarea unei antene în buclă închisă la marginea curții. Asta ar putea ajuta un pic, dar sunt sigur ca bătălia este pierdută. Nu stiu dacă, peste câțiva ani, voi mai putea să mă bucur de partea de unde scurte a acestui hobby.

Este acesta sfârșitul radioamatorismului așa cum îl știm ?…”

Aici se termină articolul lui DOUG BINGLEY, VA3BD preluat de pe sit-ul eham.net http://www.eham.net/articles/35686.

Ca și comentariu personal, ca și utilizator de astfel de dispozitive descrise mai sus, pot să spun din experiență că deși de câțiva ani am renunțat la iluminatul pe led-uri, nu pot să confirm pe de-a-ntregul observațiile colegului din VA. Am un dipol pentru 40m și un vertical pentru 28; folosesc mult psk31 și pe waterfall nu văd multe semnale perturbatoare. Am făcut și eu experimentul cu un th-f7 pe modul AM în cea mai joasă bandă de frecvență, plimbând stația pe lângă diferite surse și aparate. Cum era de așteptat, la câtiva cm toate fac o gălăgie infernală, o parte din aceasta, însă, plecand și pe firele de alimentare…

Cred că titlul articolului e un pic forțat însa astfel de observații ar trebui să ne pună pe gânduri. Stați să înceapă să devină accesibile sistemele solare, unde controlerele și invertoarele sunt numai surse în comutație. De putere.

Ca posesor de astfel de sistem vă pot povesti destule din experiența de până acum. Dar asta, probabil, într-un articol viitor.

73 de YO7GQZ

2 comentarii la „Sfârșitul Radioamatorismului ?

 1. Povestea lui Doug este foarte pesimista dar sunt multe adevaruri. Chiar cand au aparut asa zisele becuri economice cu led – uri, ma uitam cu suspiciune in viscerele lor de alimentare si nu am fost de loc entusiasmat. Sunt pericole amenintatoare si mai mari ca de ex. internet pe retele de energie electrica si altele. Amicul nostru 4X1AD Morel a scris candva un articol extrem de sumbru cu aceasta tema. Inclin sa cred insa ca radioamatorii vor gasi o cale de rezolvare a acestui flagel amenintator ca in atatea cazuri de a lungul istoriei radioamatorismului. Cu autoritatile nu te poti lua la „tranta” dar aduc aminte perfect de cutrmurul din 1977 (am facut parte din retea de urgenta nationala format atunci de la sine si ad hoc) ca stand peste 48 de ore langa statia noastra din radioaclub, autoritatile din 20 in 20 minute dadeau telefon ca ce mai stim. Ei atunci in toata Tara erau pe spate cu toate tehnica lor superioare.
  73 de yo5ajr Miki

 2. VA3BD are dreptate, desi pare exagerat. Nesimtirea producatorilor chinezi de gunoaie electronice este uriasa, nu respecta nici o norma, nici un standard, ca sa nu mai spun de normele de securitate. Toate aceste gunoaie cu care au infectat lumea si al caror pret scazut a sabotat industriile statelor care produc obiecte de calitate si respecta standardele nu sint altceva decit surse de poluare chimica, electrica, radioelectrica, etc.
  Luate la „bani marunti” aceste „produse” sint sub orice standarde de calitate, siguranta etc.
  Fiind vorba aici de catre iluminatul cu leduri problema zgomotului RF generat (desi pe noi ne doare rau) este un mizilic, v-ati gindit vreodata cam ce cantitate de radiatii UV genereaza aceste leduri de caliate prosta fabricate in china ?
  V-ati gindit ce vapori de chimicale periculoase se degaja cind aceste gunoaie se incazesc ?
  V-ati gindit ca asa zisa economie de energie este de fapt o minciuna sfruntata, deoarece calitatea mizarabila a acestor becuri face ca ele sa functioneze mai putin decit becurile cu filament de proasta calitate si sa coste mai mult ?
  V-ati gindit ca daca faceti greseala sa uitati in priza un astfel de produs chinezesc cind plecati in concediu s-ar putea sa nu mai aveti casa la care sa va intoarceti ?
  V-ati gindit ca este posibil sa faceti economie de citiva lei pe luna la factura de electricitate dar in schimb sa riscati sa va pierdeti vederea din cauza radiatiei UV generata de aceste gunoaie ?
  Din punctul de vedere al zgomotului RF generat, ANCOM-ul nu este interesat de loc, ei nu se ocupa de reclamatiile care le sint direct adresate cu privire la perturbarea intentionata spectrului si a comunicatiilor in benzile de radioamatori de catre persoane (radioamatori) cunoscute si usor de depistat si eliminat dar sa se auto sesizeze si sa se ocupe de verificarea si omologarea altor dispozitive care „bruiaza” spectrul RF.
  De exemplu in Bucuresti exista „radioamatori” care se ocupa de „bruierea” sistematica a unor benzi de radioamatori cu zgomot si semnale de putere mare si care nu au fost deranjati de ANCOM desi s-au depus sesizari bine documentate de catre un numar mare de radioamatori.
  Deci ca sa nu o mai lungesc cu chestii pe care le stim totii dar ne facem ca nu le vedem, DOUG BINGLEY NU bate cimpii ci doar ne arata virful unei scobitori care este de fapt teapa uriasa pe care o luatm toti si pe care scrie Made In China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *