Operare Meteor Scatter cu MSHV

Pământul, în mișcarea sa în jurul soarelui, întâlnește nenumărate fragmente de materiale, în mare parte rămășițe ale unor comele, care atrași fiind de gravitație în atmosferă produc așa numitele stele căzătoare, sau meteori. Aceste obiecte variază considerabil în dimensiune și compoziție, și datorită vitezei mari cu are lovesc atmosfera Pământului produc coloane ionizate de aer capabile să reflecte undele radio.

Această proprietate de reflexie împreună cu faptul că altitudinea la care se produc coloanele ionizate este de cca. 80-100 Km, dă naștere la posibilitatea realizării unor legături radio în benzile de unde ultra scurte la distanțe între 600 și 2000 km, asemănătoare modului de propagare E sporadic.

Timpul de viață a acestor coloane ionizate variază de la o fracțiune de secundă până chiar la 2 – 3 minute în rare ocazii, în funcție de dimensiunea meteorului, astfel realizarea QSO-urilor trebuie să se desfășoare cu o procedură specială menită să maximizeze probabilitatea ca stațiile participante să schimbe informațiile de bază (indicativ, QTH locator, control). Această procedură este descrisă în detaliu în „IARU Region 1 VHF Managers Handbook” care poate fi descărcată de la adresa http://iaru-r1.org/index.php/documents/Documents/VHF/Handbook-7.51.pdf/

Având în vedere timpul foarte scurt disponibil pentru realizarea QSO-urilor precum și semnalele uneori foarte slabe reflectate, se poate folosi modul de lucru telegrafie sau chiar SSB, dar de departe modalitatea cea mai comodă de realizare a QSO-urilor în modul de propagare MS o prezintă utilizarea unor modulații digitale experimentate și implementate de Joe Taylor, K1JT.
Pentru modul de propagare MS cele mai uzule modulații digitale sunt JTMS și FSK441.

Software-ul (WSJT, WSPR, …etc) implementat de Joe Taylor este de tip „open source” și este publicată sub licența GPL, acest lucru dând posibilitatea participării și altor persoane la dezvoltare sau producerea a altor programe bazate pe aceasta.

Astfel a apărut aplicația MSHV, dezvoltată de LZ2HV, bazată pe modemele software implementate de K1JT în WSJT dar cu o interfață grafică îmbunătățită și mult mai prietenoasă.

Aplicația suportă modurile de lucru MSK144, JTMS, FSK441, FSK315, ISCAT, JT6M JT65 și PI4 și poate fi rulat atât pe Windows cât și pe Linux.
Pentru implementarea unui sistem de comunicații bazat pe MSHV este nevoie de:

  • un transceiver SSB și antenă pentru banda VHF/UHF/SHF vizată
  • calculator care rulează sistem de operare Windows XP, Windows 7 sau Linux
  • CPU de min. 1GHz și 128 MB RAM
  • monitor cu rezoluție minimă de 1024×768 sau notebook cu rezoluție de 1366×768
  • interfața audio de între PC și transceiver
  • placă de sunet
  • mod de sincronizare a ceasului calculatorului pentru o acuratețe mai bună de 1 sec.

Instalarea se desfășoară foarte simplu prin dezarhivarea fișierului descărcat de pe site-ul http://lz2hv.org/mshv într-un folder oarecare, de preferință nu pe partiția sistemului de operare.

Configurarea inițială constă în alegerea dispozitivelor de sunet în meniul „options -> soud settings” și alegerea portului serial pentru comanda transceiverului din meniul „options -> interface control”

Având în vedere că ne aflăm în toiul Perseidelor vă sugerez să instalați repede aplicația MSHV și să încercați câteva recepții, acest lucru fiind posibil și cu antene modeste.

Referințe și informații detaliate se regăsesc la adresele:

Getting started in Meteor Scatter (MS) – Pre FT-8

YO5OLD

Attila, YO5OLD

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *