Urmărirea sateliților cu Gpredict

Aplicația Gpredict este o aplicație pentru predicția orbitelor și urmărirea în timp real a sateliților. A fost dezvoltată de Alexandru, OZ9AEC dar fiind publicată sub licența GPL, încorporează contribuții importante din partea mai multor dezvoltatori ca VK5DG sau AA1VS, lista completă fiind accesibilă în meniul „Help”

Aplicația vine în ajutorul pasionaților de trafic radio prin satelit oferind un număr impresionat de facilități și un mod de prezentare modularizat, foarte util celor care sunt interesați de mai multe categorii de sateliți.

Gpredict, ca și multe aplicații de tip „open source” de altfel, poate fi rulat pe majoritatea sistemelor de operare de  tip Unix, Windows sau Mac. Software-ul este dezvoltat activ, ultima versiune oficială fiind versiunea 1.3 iar codul sursă se regăsește pe Github la adresa  https://github.com/csete/gpredict .

Facilitățile importante ale aplicației sunt:

  • urmărirea a unui număr infinit de sateliți, limitat doar de memoria și puterea de procesare a calculatorului
  • afișarea datelor de urmărire sub formă de listă, hartă sau grafice polare în orice combinație dintre ele
  • afișarea concomitentă a mai multor module chiar și în mod full-screen
  • suport pentru stații de sol multiple. Poziția acestora se poate introduce prin coordonate geografice sau alegând dintr-o listă cu peste 2000 de locații din întreaga lume
  • predicția trecerilor următoare ale sateliților, inclusiv treceri vizibile și ferestre de timp pentru comunicare
  • informații foarte detaliate atât pentru trecerile viitoare cât și în timp real
  • Gpredict poate rula în timp real, timp real simulat (repede înainte / înapoi) și control de timp manual
  • suport pentru corecția Doppler a frecvenței de acord a transceiverului (prin librăria Hamlib)
  • suport pentru rotirea antenei (prin librăria Hamlib)

Majoritatea distribuțiilor Linux oferă Gpredict împachetat în depozitele proprii de programe iar variantele pentru Windows și Mac OS X se pot descărca urmărind instrucțiunile de la adresa http://gpredict.oz9aec.net/download.php

La prima pornire aplicația se prezintă cu modului predefinit „Amateur”. Acest modul cuprinde o listă de 7 sateliți printre care și Stația Spațială Internațională. Stația de sol predefinită este poziționată la Copenhaga și trebuie actualizată cu locația proprie accesând meniul „Edit -> Preferences”, tab-ul „Groud Stations”.

Configurare stație sol

De asemenea este nevoie de actualizarea datelor de telemetrie care se poate realiza accesând meniul „Edit -> Update TLE -> From network”. Această operație presupune acces la internet, în lipsa căruia fiind posibilă actualizarea datelor de telemetrie prin fișiere descărcate prin metode alternative.

Actualizare date telemetrie

Pentru o utilizare mai avansată a aplicației se poate continua configurarea prin adăugarea setărilor specifice de comunicație cu transceiverul și/sau rotatorul de antenă. Aceste facilități realizează corecția Doppler a frecvenței de acord a transceiverului și orientarea automată antenei către satelit ușurând foarte mult munca operatorului.

Pentru detalii suplimentare privind configurarea și utilizarea aplicației Gpredict se poate accesa documentația online de la adresa http://gpredict.oz9aec.net/documents.php

Referințe:

YO5OLD

Attila, YO5OLD

Un comentariu la „Urmărirea sateliților cu Gpredict

  1. Este cel mai program de predicție satelitară din 8 existente testate.
    Recomand instalarea ultimei versiuni din sursă sau din depozitul Daily builds PPA:

    https://launchpad.net/~gpredict-team/+archive/ubuntu/daily

    Alături de posibilitatea de update la fișierele TLE este și cea de update la datele transporderelor, astfel cu un singur clic veți avea ultimele informații despre transporderul și aparatura satelitului dorit.

    http://i.imgur.com/QXTONO1.jpg

    73!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *