PSKmail — internet prin unde scurte

PSKmail este un sistem de transmisie de date de bandă îngustă pentru radioamatori utilizând benzile de unde scurte ca mediu de transmisie. Sistemul este descentralizat, serverele participante în rețea fiind la același nivel ierarhic. Eficiența energetică și robustețea modurilor digitale utilizate face ca PSKmail să fie pretabil pentru operare din mobil sau portabil, acesta fiind și un avantaj deosebit pentru comunicații de urgență

De asemenea este important de notat că nu este destinat pentru înlocuirea sistemului Winlink ci mai degrabă pentru suplimentarea capabilităților acestuia.

Proiectul a fost inițiat in 2005 de Rein (PA0R) dar foarte curând  s-au alăturat mai mulți radioamatori,  în prezent echipa fiind formată de   Rein (PA0R), Per (SM0RWO), John (VK2ETA), Klaus (DL4OAH) și mulți alții care operează servere și testează versiuni noi ale aplicațiilor.

Sistemul este de tip client-server, serverele fiind porțile spre serviciile internet.

Capabilitățile unei astfel de rețele în care participă clienții și serverele aflate la același nivel ierarhic sunt:

  • posibilitate de conexiune client-client pentru „chat” sau transfer de mesagerie
  • posibilitate de conexiune client-server pentru acces la servicii internet
  • posibilitatea transmiterii de rapoarte de poziție și mesagerie APRS
  • posibilitate de interfațare a aplicației client cu programe de tip hartă APRS (Xastir, UI-View)

Aparatura necesară pentru accesul în rețea este deosebit de simplă fiind nevoie de un transceiver de unde scurte capabil de lucru în mod SSB conectat la un calculator sau alt dispozitiv mobil printr-o placă de sunet.

Aplicația server este dezvoltată în perl și folosește modemele deosebit de robuste PSK, MFSK și THOR implementate în binecunoscuta aplicație Fldigi.

În secțiunea descărcare a siteului pskmail.org se regăsesc mai multe variante ale aplicației care se poate rula atât pe Linux sau Windows dar sunt disponibile și imagini pentru Raspberry Pi sau Live CD-uri.

Frecvența cea mai uzuală este 10.148 MHz, dar sunt folosite și benzile de 80, 40, 20 și 15 metri lista completă fiind publicată la adresa http://pskmail.wikidot.com/wiki:frequencies .

Serviciile accesibile prin intermediul serverelor PSKmail sunt:

  • e-mail
  • navigare pe World Wide Web în mod text
  • raportare de poziție și mesagerie APRS
  • transfer de fișiere
  • postare de mesaje pe Twitter
Client PSKmail

Pentru componenta client de asemenea sunt disponibile mai multe variante care se pot rula pe Linux, Windows, OSx sau Android cea din urmă fiind și configurația cea mai interesantă. Combinația AndPSKmail rulat pe un dispozitiv Android, interfațat prin bluetooth cu un transceiver QRP  FT-817 se pretează excelent la operare din portabil. Schema de conectare precum și descrierea procesului de configurare se poate regăsi într-un excelent articol postat de   John (VK2ETA)  la adresa http://pskmail.org/downloads/MiniAudioAdaptor_V1.pdf.

Client AndPSKmail

Pentru ce este util PSKmail? În primul rând pentru comunicații de urgență. PSKmail este bine testat și datorită posibilității realizării unor conexiuni de date la distanțe mari cu necesității energetice reduse, prezintă o disponibilitate foarte bună în zonele calamitate. În al doilea  rând este foarte util celor care călătoresc sau trăiesc în zone aflate în afara ariei de acoperire a rețelelor de comunicații terestre. Mulțumită logicii adaptive de selecție a celui mai potrivit mod de comunicație și necesitate de putere redusă, PSKmail este utilizabil chiar și cu antene modeste, fiind foarte potrivit excursioniștilor sau marinarilor.

Trebuie reținut că PSKmail nu este destinat pentru consumul serviciilor internet bogate în conținut multimedia din zilele noastre. Vitezele atinse  în acest mod se calculează în sute, eventual mii de caractere pe minut! În schimb în lipsa altei infrastructuri poate reprezenta un instrument de o valoare inestimabilă.

Referințe:

http://www.pskmail.org

http://pskmail.wikidot.com/

https://www.facebook.com/groups/109994412353261/

 

YO5OLD

Attila, YO5OLD

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *